Csak tudatos felkészüléssel maradhatunk a csúcson!

Orbán Csaba Kabóca, vak sportoló, 8 évvel ezelőtt kezdett futni, 3 évre rá pedig a londoni paralimpián 12. lett a maratoni távon – egy hirtelen beugró, látó kísérővel. Hihetetlen eredményeit elképesztő adottságai mellett tudatos felkészülésének is köszönheti. Fülöp Tiborral, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójával és Kabócával a kontrollált edzések előnyeiről beszélgettünk.

Életkora miatt nehezebb az edzés? Optimalizálja a teljesítményét!

40-50 éves kor felett sem kell lemondani a remek fizikai kondícióról, a könnyedebb tréningekről és a komoly edzésről sem. Ebben az életkorban azonban előtérbe kell, hogy kerüljön a sportártalmak kezelése és megelőzése, a biztonság. Azonban Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint mindezek ellenére a teljesítmény bármilyen életkorban javítható!

Jó hír sportolóknak: az oxigénfelvevő képesség is fejleszthető!

A maximális oxigénfelvétel szintje, vagyis a sokat emlegetett VO2 max megmutatja, hol helyezkedik el egy sportoló állóképességi teljesítményének határa. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint azonban ez az érték csupán egyetlen része a komplex teljesítménydiagnosztikának, amelynek eredményeire már egy igen hatékony edzésterv épülhet.

Komolyan sportol? Ismerje meg a teljesítménydiagnosztikát!

Évek óta edz és nem javul a teljesítménye, versenyre készül, nagy céljai vannak, vagy éppen most szeretne belevágni az edzésbe? Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője az optimális edzéstervhez szükséges teljesítménydiagnosztika jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Brutálisan javítható az állóképességi sportolók teljesítménye

Azok a sportolók – legyenek profik vagy amatőrök -, akik komolyan foglalkoznak a teljesítményükkel, biztosan hallottak már a terheléses vizsgálatokról. Azonban Fülöp Tibortól, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójától, laborvezetőjétől azt is megtudhatjuk, mi a különbség az előbbiek és a teljesítménydiagnosztika között.

A Giro 6. szakaszának győzteséről és egy korábbi magyar bajnokról

A BMC Racing Team versenyzője, a svájci Silvan Dillier nyerte meg a most zajló olasz kerékpáros körverseny, a Giro d'Italia 6. szakaszát. Ennek apropóján egy korábbi csapattársával, Totisz Dániellel beszélgettünk.

Sportolás közben erős vállfájdalom? Nem kell rögtön a műtétre gondolni!

A közelmúltban számos klinikai vizsgálat pozitívan értékelte és orvosi tapasztalatok is megerősítették a hialuronsav hatásosságát a sportolás közben bekövetkező különböző ínsérülések, részleges izomszakadások, lágyrész-fájdalmak kezelésében és megszüntetésében. Arról kérdeztük dr. Páll Zoltánt, a Sportorvosi Központ sebész-traumatológus főorvosát, hogy miért hatékony a hialuronsavas kezelés, hogyan múlik el ettől rövid idő alatt a vállfájdalom és hogyan állnak helyre az új kezelés hatására a normál mozgásfunkciók.

Sportolj az egészségedért! rajzpályázat: Cirkuszi beszámoló

Szombaton a Sportorvosi Központ „Sportolj az egészségedért!” rajzpályázatának nyertesei, öt általános iskolás gyermek kísérőikkel együtt, a Fővárosi Nagycirkusz Cirkuszi Szomszédolás című előadásán vehettek részt, amelynek sztárvendégei a Rippel fivérek voltak.

Teljesítménynövelés: 5 Tipp Tóth Tamás triatlonostól és az optimális sportteljesítmény szakértőitől

A Riói Olimpián induló felnőtt triatlon válogatott egyik tagja a világversenyeken rendszeresen a nemzetközi élmezőnyben szereplő Tóth Tamás volt, aki az ötkarikás játékokon a 33. helyen végzett. Teljesítménynövelő tippjeit, a Sportorvosi Központ szakértőinek tanácsaival együtt gyűjtöttük össze, segítségül az optimális triatlonos teljesítmény eléréséhez.

Páratlan páros: Szakértők segítik a Rippel Fivéreket a jobb felkészülésben

A Sportorvosi Központban jártak a Rippel fivérek, nemzetközi hírű magyar artisták, többszörös Guinness-rekorderek, akik huszonnyolc éve lépnek fel a világ színpadain. Kondíciójuk, az egészségük megőrzése mindkettejük számára rendkívül fontos, ezért is vettek részt az intézményben egy komplex teljesítménydiagnosztikai kivizsgáláson. A szereplésekre való felkészülés során végzett edzésprogramjukról, a prevenció és az egészség megőrzésének fontosságáról valamint a hivatásuk szeretetéről beszélgettünk velük.