4 ok, amiért nem fejlődsz a futásban

4 ok, amiért nem fejlődsz a futásban

Fülöp Tibor
Fülöp Tibor 2023.01.07

Sokan tapasztalják a rendszeresen futó szabadidő sportolók között, hogy nem fejlődnek, esetleg éppen visszaesik a teljesítményük. Kevesebbet és/vagy lassabban tudnak futni. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője a jelenség okait vette számba.

Miért nem javul a teljesítmény?

- Azok közül, akik edző nélkül, szabadidejükben futnak, akár hosszú évek óta, sokan fordulnak hozzám azzal a panasszal, hogy stagnál vagy romlik a teljesítményük, holott rendszeresen edzenek. Ugyanakkor kevesen gondolnak bele, hogyha valamit eddig nem jó módszerrel csináltak, attól nem fognak jobb eredményt produkálni, ha ugyanazzal a módszerrel többet próbálkoznak – ismerteti Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője. – Ilyenkor érdemes profi módszerekkel, teljesítménydiagnosztikával felmérni az aktuális teljesítőképességet, illetve az edzésen túl az életmód más elemeit is megvizsgálni.

Mi lehet az oka, hogy a kemény munka nem hoz eredményt?

- Nem megfelelő étrend

teljesítménydiagnosztikaA sportolók könnyen beleesnek abba a hibába, hogy rosszul értelmezett fegyelemből egyszerűen nem esznek eleget, ami természetes módon a vezet az energiaraktárak kiürüléséhez és a teljesítmény csökkenéséhez. Különösen nőknél gyakori a táplálkozással is összefüggő vashiányos vérszegénység, ami a futás szempontjából egyenes út a lassuláshoz. Ugyanilyen sarkalatos kérdés a szénhidrát-fogyasztás, hiszen ez az anyag a magas intenzitású sportok üzemanyaga, tehát egyszerűen hiba elhagyni. A krónikus dehidratációt pedig nevezhetjük a teljesítmény egyik legnagyobb ellenségének.

- Alváshiány

Kevesen veszik komolyan az alváshiány okozta következményeket, holott egyértelmű kapcsolat van a teljesítménycsökkenés és a nem megfelelő mennyiségű és minőségű (!) alvás között. Akinek komoly gondja van az alvásával (alvási légzéskimaradás, álmatlanság, horkolás), mindenképpen keressen fel szomnológust, és a probléma rendezésével a sportteljesítmény is javulhat.

- Kezeletlen stressz

Mind a fizikai, mind a szellemi, lelki stressz befolyásolja a teljesítőképességet. Ezt a faktort mindenképpen figyelembe kell venni az edzésnél, versenyeknél is. Nem biztos, hogy egy munkahelyváltás vagy családi konfliktus közepén kell nekiindulni egy maratoni távnak, ha ez lenne az első az életünkben.  A felgyülemlő stressz akadályozza a testet abban is, hogy jól adaptálja az edzésmunka eredményeit. Éppen ezért sportolóknak különösen fontos, hogy megtalálják a hatékony stresszkezelő módszereket.

- Nem végiggondolt edzések

Sok futó – főként a kezdők vagy nem kellőképpen felkészültek – beleesik tipikus hibákba. Az egyik a hosszú távok elhanyagolása. Holott csak ezek képesek fejleszteni az alapállóképességet, és a gyors regenerálódást. Vagyis ezekre lehet építeni a rövidebb távokat és a későbbi gyorsulást. A másik a túl intenzív edzés. Ezeken kívül tipikus hiba még, ha mindig ugyanolyan edzéseket végez valaki. Holott ha nem váltogatjuk a távokon kívül a terepet és a sebességet, nem fogunk fejlődni semmilyen tekintetben. Végül sok kezdő futó úgy véli, elég, ha csak heti egy alkalommal kocog. Nos, ez valóban sokkal több, mint a semmi, de az biztos, hogy fejlődés csak a befektetett munkától várható. Meg kell találni az optimális edzésszámot (ami biztosan több, mint heti egy alkalom, minimálisnak a heti 3-at szoktuk javasolni) és edzésfelépítést, és ha elég kitartóak vagyunk, szinte egyenes az út a teljesítmény javulásához. 

Profi segítség a fejlődéshez

Aki komolyan elszánja magát a profi edzésekre vagy szeretne teljesíteni egy nagyobb távot jó idővel, érdemes részt vennie egy teljesítménydiagnosztikai felmérésen.
- A módszer lényege a sportágspecifikus tesztprotokoll, eszközpark, kiértékelés és tanácsadás. Ez a futóknál a gyakorlatban annyit tesz, hogy futószalagon teszteljük őket. A felmérés során arra törekszünk, hogy minél kevesebb tényező hátráltassa a sportolót, feleslegesen ne legyen EKG elvezetésekkel, légzőmaszkkal felszerelve. Amit lehet - például a maximális oxigénfelvételt - külön vizsgálati eljárásban mérjük fel, sőt, több paraméter feltérképezése nyugalmi állapotban történik. Ilyen például a testösszetétel, a vegetatív idegrendszer állapota, vagy akár a légzésfunkciós mutatók – hangsúlyozza Fülöp Tibor. - A kiértékelés és tanácsadás során pedig a legfontosabb cél, hogy a gyakorlatias információk hasznosak legyenek a sportolónak, vagy adott esetben az edzőnek, és valós segítséget nyújtsanak az edzésmunka optimalizálásához.
 

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

 

Orvos válaszol

Göbölös Mária

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Egy kérdésem lenne a fiammal kapcsolatban. 14 éves lesz novemberben és rendszerint sportol, focizik egyesületi szinten. Szeretném megkérdezni hogy a tegnapi nap folyamán meccs előtt és közben is eléggé rosszul érezte magát fájt a feje és szédült egy kicsit de a meccset végigjátszotta. Amikor hazaértünk adtam neki egy fájdalomcsillapítót a fejfájása jobb lett de a szédülés nem igazán múlt el még a mai nap is fennáll. Nem is engedtem iskolába. Láza nincs azt mondja amikor feláll akkor szédül. Nyáron amikor melegebb volt előfordult hogy fájt a feje meccs vagy edzés után de ezt betudtam annak hogy meleg van és esetleg kevés folyadékot fogyasztott. Ezek utána egyből el is múltak miután hazaért és felfrissített magát. De a tegnapi után a szédülés még a mai napon is tart. Lehet hogy esetleg napszúrást kaptunk vagy valami komolyabb? gondoltam hogyha nem múlik akkor holnap a körzetihez leküldöm csak kicsit aggaszt ez a szédülés. Étvágya van, és rengeteg folyadékot itatok vele. Most volt sportorvosi vizsgálat is 3 hete /vizelet, EKG, szemvizs. vérnyomás/ és minden rendben volt. Ön szerint helyes ha holnap leküldöm a háziorvoshoz? vagy esetleg ez elmúlik 1-2 napon belül magától és nem kell nagyon aggódnom?? Köszönöm válaszát
Kedves Szülő!
Legyen szíves vizsgálatra küldeni 14 éves fiát! Valószínűleg nincs komolyabb probléma, lehet vírus fertőzés előjele, lehet napszúrás ha hányingere is van, lehet vérnyomás probléma, vércukorszint eltérés. Vizsgálja meg a háziorvos, esetleg egy laborvizsgálatot is érdemes megcsináltatni, ha nem múlnak a panaszok!
Üdvözlettel
Dr. Matusovits Andrea

Páciensek mondták

Professzionális felmérés

Abszolút professziónális teljesítménymérésen vettem részt! Minden kérdésemre választ kaptam. Köszönöm szèpen!

Fülöp Tibor

Fülöp Tibor

sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer


Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...