Rehabilitációs edzéstervezés és -tartás

Rehabilitációs edzéstervezés és -tartás

 

A mai kor sportrehabilitációs követelménye az, hogy a lehető leghamarabb az adott sportágra jellemző mozgásanyaggal kezdjük meg a sportrehabilitációt. A gyógytorna és az egyéb mozgásszervi rehabilitációs irányzatok alapelve az egészséges mozgásminta visszaállítása. Ez a törekvés maximálisan támogatandó, de ettől még nem éri el a sporttevékenységhez szükséges fizikai állapotot a sportoló (a mindennapok tevékenységét tudja ellátni, nem a magas színvonalú sporttevékenységre lesz alkalmas). A gyógytorna befejezése után a következő lépcsőfok a teljes edzésterhelhetőségig a rehabilitációs edzés, a sportrehabilitációs szakember irányításával és felügyeletével. Itt a megfelelő mozgásminta visszaállítása, a testséma, sportsérülés vagy sportártalom miatt megváltozott testséma, mozgáspálya visszaállítása kerül előtérbe. Minden törekvésünk arra irányul, hogy az adott sporttevékenységhez szükséges izomzati, neuromuszkuláris tevékenység a legjobb formába hozza, vagy ott is tartsa a sportolót. Igény szerint a fejlesztést is segítjük az izomzat speciális mozgatásával.

Bármilyen furcsa is a fájdalom egy igen fontos jelzés a szervezet részéről. A fájdalom, helye, minősége, kiválthatóságának körülményei, vagy épp csillapodásának feltételei igen pontos támpontot adnak a rehabilitációt végző orvos és sportterápiás szakember számára munkájuk során.

A sportrehabilitációs edzéstervezés

A sportrehabilitáció nem csupán a pihenésről szól. Ahhoz, hogy egy sportoló készen álljon a maximális terhelhetőségre, teljesítménye és teherbírása elérje azt a színvonalat, amelyet a sérülést megelőzően képes volt produkálni nagyon komoly edzésmunka szükséges. Az rehabilitáció alatti edzések eltérnek a normál edzésmunkától. Tervezésükre és vezénylésükre olyan edző javasolt, akinek nagy tapasztalata van a sérülések területén, hiszen figyelembe kell venni a sportoló egészségügyi státuszát, teljesítőképességét, sérülésével kapcsolatos visszajelzéseit a foglalkozásokon, a mozgásában megnyilvánuló jeleit a gyógyulás aktuális állapotának. 

A sérülések megelőzése

A mai modern sporttevékenységeknél kiemelten fontos a megelőzés, a megelőző kiegészítő tevékenységek, mozgásformák beépítése az edzésekbe vagy elvégzése azok mellett. Egy válogatott sportoló igen nagy anyagi és eszmei értéket képvisel. Egy esetleges sportsérülés következtében ez az érték zuhanhat, hosszú időre vagy véglegesen is messze elmaradhat a sérülést megelőző szinttől. A sérülések megelőzésére kiváltképp gondolni kell abban az esetben, hogyha egyszer már megsérült a sportoló. Ilyen esetekben tanácsos kiegészítő edzésprogramot integrálni a sportoló edzéseiben, vagy küllön foglalkozásokra játni a további sérülések kockázatát csökkentendő.

Kiknek érdemes sportrehabilitációs edzővel együttműködni?

  • Sportsérülést szenvedett sportolók számára tanácsos azonnali jelleggel megkezdeni a sportrehabilitációt a gyors és minél teljesebb felépülésért;
  • Amennyiben egy sportsérülést követően nem sikerült a visszatérés;
  • Bizonyos esetekben a sportártalmak során bekövetkezett funkcionális változások nem érik el az egészségügyi ellátás szintjét, de az ilyen problémákkal bíró sportolóknak kiemelten szükséges a sportrehabilitációs ellátás, mivel jelentősen csökken a sportteljesítmény, valamint szinte jósolni lehet a bekövetkező sportsérülést.