Kardiológus

Kardiológus

Mi a sportkardiológus feladat?

A kardiológia a szív és erek betegségeivel foglalkozó tudományág. Amennyiben a sport aspektusából vizsgáljuk az emberi testet, a szív és az erek a sportteljesítmény „motorjának” tekintendők. Fontos az egészség és biztonság érdekében, hogy a szükséges szűrővizsgálatokon átessenek a sportolók, illetve terhelésük és sportteljesítményük a szív- és érrendszerük állapotához igazodjon. A kardiológus, azaz szívgyógyász egyfelől szűrővizsgálatokkal feltérképezi a lehetséges rizikófaktorokat, másrészt segíti a sportolót a biztonságos teljesítménymaximalizálásban.

A szív és a sportteljesítmény


A szív kulcsfontosságú szervünk, erősen meghatározza a sportteljesítményt. Állóképességi sportágaknál kiemelt tényező, hogy mennyi oxigént és tápanyagot képes szervezetünk eljuttatni az izomzathoz, illetve mennyi anyagcsereterméket képes onnan elszállítani. Ez elsőssorban a szív teljesítőképességtől függ, mivel a tüdő nagyságrendileg hússzor annyi oxigént képes felvenni, mint amennyit az izomzatunk maximális oxigén-felhasználás mellett igényel. Döntő lehet a teljesítmény szempontjából, hogy a szív milyen gyorsan mennyi vért képes eljuttatni a munkavégző izomzathoz. Ez függ attól, hogy a szív egy összehúzódásra mennyi vért képes kilökni a véráramba és percenként hány összehúzódást produkál.

A sportszív


A szív edzés hatására, akárcsak izomzatunk fejlődik, alkalmazkodik a terheléshez, tehát egy adaptációs folyamat zajlik. Az edzett szív - úgynevezett sportszív – mennyiségileg több vért képes befogadni, izomtömege és izomereje jelentősen megnövekszik, a szív koszorúér hálózata fejlődik, érzékenyebb az idegrendszeri vezérlésre és intenzívebben is reagál rá. Mindezek eredményezik, hogy gazdaságosabban, gyorsabba és nagyobb teljesítőképességgel képes az izomzatot oxigénnel és tápanyagokkal ellátni, illetve az anyagcseretermékeket elszállítani onnan.

A teljesítménynövekedésben rejlő veszélyek


Edzés hatására a szív és az izom is fejlődik. Ameddig egymáshoz viszonyítva megfelelő ütemű a fejlődés, addig különösebb probléma nincsen. Azonban, hogyha az izomzat tömege túl gyorsan növekszik, úgy a szívet túlterheli, képtelen lesz elegendő vért forgatni. Az a lehetőség is fennáll, hogy a szív izomzat növekszik túl gyors ütemben a szív koszorúsér hálózat fejlődéséhez képest, ekkor a szív izomzat nem kap elegendő utánpótlást a munkavégzéshez. Ezek azon kívül, hogy nem a várt sportteljesítményt fogják eredményezni, komoly egészségügyi veszélyt rejt magában. Az ilyen, és ehhez hasonló veszélyek ellenőrzése végett érdemes sportorvosi kontroll alatt végezni a kondicionális képességek fejlesztését.

Hirtelen szívhalál sportolóknál

A hirtelen szívhalál váratlanul fellépő szív- érrendszeri eredetű halál. Számos rendellenesség lehet az okozója, de nem feltétlen betegség okozza, az extrém mértékű fizikai terhelés önmagában is felelhet érte. A felelős betegségeket kezdeti stádiumukban nagyon nehéz diagnosztizálni, viszont a hirtelen fellépő szívhalál kockázatára vonatkozóan kaphatunk információt. A terhelés hatására bekövetkezett pulzusnövekedés mértéke, vagy a terhelést követő 1 perc alatti szívfrekvencia csökkenése is maghatározó a hirtelen szívhalál rizikóját tekintve, ezért fontos ilyen jellegű vizsgálatokat végeztetni sportorvossal.


Kardiológiai vizsgálatok (szívvizsgálatok):

•    12 elvezetéses nyugalmi EKG; 
•    terheléses EKG-vizsgálat; 
•    vérnyomáskontroll;
•    Holter - vizsgálat (folyamatos, 24 órán keresztüli vérnyomáskontroll); 
•    szívultrahang.

 

Kiknek és mikor érdemes kardiológushoz fordulniuk?


Kardiológiai szűrővizsgálatra minden sportolónak ajánlott részt vennie. A vizsgálat gyakoriságát illetően elmondható, hogy míg az amatőr is hobbisportolóknak évente, kétévente, addig a professzionális sportolóknak felkészülési és versenyidőszak előtt és után ajánlott. Veleszületett szívbetegség esetén csak a sportorvos által ajánlott mozgásformákat lehet végezni, illetve fontos a folyamatos orvosi kontroll.