Sportorvos

Sportorvos

„Az egészség és a fizikai aktivitás kölcsönhatásának stúdiuma." - W. Frontera a sportorvoslásról

A Sportorvos

A sportorvos olyan orvos, aki betegségek és sérülések kezelésében és megelőzésében egyaránt specializáltan képzett, a sportegészségügyben legmagasabban kiképzett szakember. A sportorvost megkülönbözteti minden egyéb szakorvostól az, hogy elsősorban nem beteg embereket gyógyít, hanem egészséges embereknek segít a maximumot kihozni magukból olyan keretek között, ami még nem megy az egészség rovására. A jó sportorvosnak értenie kell több szakorvosi területhez (belgyógyászat, traumatológia, reumatológia), manapság hangsúlyt fektetnek arra, hogy legyen felvértezve sportpszichológiai és szociológiai ismeretekkel is. 

A sportorvos feladatai

 A sportorvos szakterületéhez tartozik minden fizikai aktivitás (versenyszerű sport, rehabilitációs mozgásprogramok, strukturált edzések, szabadidős edzések, munkahelyi fizikai aktivitás).  A sportorvos foglalkozik a felsorolt fizikai aktivitások szervezetre kifejtett hatásával, illetve a felsorolt aktivitások hiányában fellépő elváltozásokkal, amik a szervezetünkben végbe mennek.

A sportorvos feladata a sporttevékenység előtti szűrővizsgálatok elvégzése, a biztonságos sportolás érdekében. Továbbá feladatköréhez tartozik a legális eszközökkel történő teljesítményfokozás, teljesítménymaximalizálás egészségügyi biztonságban, mellette természetesen a dopping ellenes tevékenység is. A sportorvos talán leggyakrabban ismételt feladata a sportsérülések, sportártalmak megelőzése, kialakult probléma esetén a terápiás kezelése, gyógyítása, azaz rehabilitációja, a gyógyulást követően a sporttevékenységek engedélyezése.

A sportorvoslás céljai

Tekintve, hogy a sportorvos egészséges emberek teljesítménynövelésével és egészségmegőrzésével foglalkozik, nem csupán értenie kell több szakorvosi ághoz, a sportorvosláson belül megvan ezeknek a maguk alkalmazási területe (sportkardiológia, sportbelgyógyászat, sportsebészet, sportortopédia, sportdietetika). Ezen ismeretek összessége és együttes alkalmazása adja a sportorvos átfogó ismeretét, amelyet sportélettanként nevezünk meg. 
Tehát a sportorvoslás nagyon komplex, adódóan abból, hogy nem egy betegségcsoport köré épül, hanem az egész szervezet legteljesítőképesebb működését kell elérnie. Ennél fogva célja is több van, 

  • óvni az egészséget;
  • fokozni a sportteljesítményt;
  • védeni a túlterheléstől a szervezetet;
  • az esetleges sérülések után rehabilitálni a sportolót.

Kiknek ajánlott részt venni sportorvosi kivizsgáláson:

A sportorvos természetesen nem csak az élsportolók egészségi állapotát hívatott védeni, illetve teljesítményüket fokozni. Tanácsos sportorvosi kivizsgáláson részt venni

  • az utánpótlás korosztályú fiataloknak;
  • a hossz kihagyás után újrakezdőknek;
  • azoknak, akik nagy igénybevételű célokat tűztek ki maguk elé amatőr sportolóként (pl. félmaraton lefutása, Balaton átúszása);
  • fél-profi versenysportolóknak;
  • élsportolóknak;
  • senior korú, az egészségmegőrzése céljából sportolóknak.

Az, hogy milyen gyakorisággal érdemes ellátogatni sportorvoshoz, függvénye a sportolás szintjének, a kitűzött céloknak, a panaszoknak, sérüléseknek, megbetegedéseknek és az életkornak. 

Milyen problémákkal fordulnak sportorvoshoz?

Sportorvost felkereshet több okkal a sportoló. Fordulhat hozzá sérülés, szűrővizsgálatok, vagy teljesítménynövelés kapcsán a biztonság, az orvosi háttér miatt. Így a céloknak megfelelően az orvosi vizsgálatok különbözőek, de az általános sportorvosi vizsgálatnak része az anamnézis, a fizikális vizsgálatok, az EKG és a vizeletvizsgálat. A fizikális vizsgálatok során ellenőrizhetik a test zsír-izom százalékát, a szív- és keringési rendszert (vérnyomás, pulzus), a tüdőt, a szemet, a mozgásszerveket és az idegrendszert. Az alap szűrővizsgálatok mellett lehetséges teljesítmény-felmérés, egy egészségügyi probléma diagnosztizálása, vagy teljesítménynövelési célzattal, vagy sérült testrész, izomzat, ízület vizsgálata.