Mikor lehet visszatérni az edzéshez sportsérülés után?

Egy sportolónak, akár hobbi-, akár profi versenyző, az egyik legnehezebb dolog egy sérülést követően türelmesen „üldögélni a kispadon”. Nem véletlen, hogy az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés ilyenkor, hogy mikor térhetek vissza az edzéshez. Dr. Páll Zoltán, a Sportorvosi Központ sebésze, traumatológus arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy a sportolók megértsék, mit kockáztatnak a túl gyors visszaállással, és bemutatta a felépülést támogató kezeléseket is.

Belevágna a kerékpározásba? Fogadja meg a szakértő tanácsait!

Sokan érzik úgy a tavasz, a nyár beköszöntével, hogy szabadtéri sportra vágynak, és nem kevesen döntenek a kerékpározás mellett. De hogy érdemes elkezdeni a kerékpáros edzéseket, hogy lehet fokozatosan javítani a teljesítményt és miben segíthet a szakember? Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer szolgált tanácsokkal.

Sport szívritmuszavarral? Erre kell figyelni!

A szívritmuszavar több, mint egy-egy nagyobb bedobbanás, vagy egy megterhelés kapcsán jelentkező gyors pulzus. Ez egy valódi szív-érrendszeri probléma, amit kardiológus tud diagnosztizálni, és szükség esetén a kezelést is ő rendelheti el. De mit történik egy ilyen diagnózis után azokkal, akik rendszeresen sportolnak? Fel kell adniuk az egyébként nagyon pozitív hatású tevékenységet? A korábban ülő életmódot folytatók pedig már nem is kezdhetnek el edzeni? Dr. Vaskó Péter, a Sportorvosi Központ kardiológusa elárulta, hogyan lehet biztonságos a sport szívritmuszavarral.

Hirtelen visszaesett a futóteljesítménye? Ilyen okai lehetnek

Jónéhány hobbifutó, és néha a félpofik, profik is megtapasztalhatták már, hogy hirtelen visszaesett a teljesítményük, csökkent az állóképességük, lelassultak. Ennek a jelenségnek számos természetes, ártalmatlan oka lehet, de vannak esetek, amikor érdemes mélyebben utánajárni az okoknak. Ezt tette Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer is.

Mikor szükséges sportolóknál az ergospirometriás vizsgálat?

Az ergosprirometriás vizsgálat egy professzionális módszer, amellyel nem csak a sportoló szív-érrendszeri edzettségi állapota mérhető pontosan, de a légzésteljesítménye is, sőt akár rejtett betegségek gyanúja is felmerülhet az eredmények kapcsán. Dr. Molnár Dóra, a Sportorvosi Központ sportorvosa, háziorvos arra a kérdésre válaszolt, kinek és mikor érdemes részt vennie ezen a vizsgálaton.

Mennyi idő alatt lehet visszaszerezni az erőnlétet?

Sok hobbi- és amatőr sportolóval előfordul, hogy kiesik hosszabb-rövidebb időszak az edzésből. Egy betegség, egy sérülés, egy élethelyzet is járhat bizonyos inaktivitással, és hetek-hónapok után egyáltalán nem könnyű visszaszerezni a fittséget, az erőnlétet, újra elérni egy jó teljesítményt. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer ehhez a folyamathoz adott fogódzókat.

Miért romlik a teljesítményem? A sportorvos válaszol

Az élsportolókon kívül amatőr- és hobbi sportolók is találkozhatnak azzal a jelenséggel, hogy romlik, vagy legalábbis nem tud javulni a sportban produkált teljesítményük. Nem megy jól az edzés, nem alakulnak a vártnak megfelelően a versenyek, esetleg betegségek, sérülések hátráltatják a munkát. Dr. Molnár Dóra, a Sportorvosi Központ sportorvosa, háziorvos a teljesítménycsökkenés lehetséges okairól beszélt.

Milyen laborvizsgálatok lehetnek fontosak egy hobbisportolónak?

Milyen sűrűn érdemes laborvizsgálatot végeztetni? Elég-e egy nagylabor egy amatőr sportolónak? Mit jelent a csillag a leletben? Milyen értékeket érdemes még ellenőrizni a jó teljesítmény eléréséhez? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Molnár Dóra, a Sportorvosi Központ sportorvosa, háziorvos.

40 feletti amatőr sportoló és fejlődni szeretne? Itt a megoldás

Egyre többen választják a sportos életmódot 40 felett is, illetve sokan egyszerűen tovább folytatják azokat az edzéseket, amelyeket akár évtizedekkel korábban elkezdtek. Viszont ebben az életkorban jónéhányan szembesülnek azzal, hogy nem fejlődnek, sőt, éppen visszaesik a teljesítményük. Vajon lehetetlen 40 felett jobban teljesíteni az amatőr sportolóknak? Milyen hibák vezethetnek a teljesítmény stagnálásához, csökkenéséhez? Mit lehet tenni a javuló eredményekért? Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer válaszolt a kérdésekre.

Ilyen a SMART célmeghatározás sportolóknál

Egy bizonyos sportolói szinten – és ez így van a hobbisportban is – a siker már nem csak az edzésre szánt időn múlik. Hiába edz valaki mindennap, ha nem jó a célmeghatározása. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer arról beszélt, hogyan lehet egy sportoló tudatos a célkitűzésében és milyen eszközök segíthetik őt abban, hogy el is érje a céljait.