Milyen laborvizsgálatok lehetnek fontosak egy hobbisportolónak?

Milyen sűrűn érdemes laborvizsgálatot végeztetni? Elég-e egy nagylabor egy amatőr sportolónak? Mit jelent a csillag a leletben? Milyen értékeket érdemes még ellenőrizni a jó teljesítmény eléréséhez? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Molnár Dóra, a Sportorvosi Központ sportorvosa, háziorvos.

40 feletti amatőr sportoló és fejlődni szeretne? Itt a megoldás

Egyre többen választják a sportos életmódot 40 felett is, illetve sokan egyszerűen tovább folytatják azokat az edzéseket, amelyeket akár évtizedekkel korábban elkezdtek. Viszont ebben az életkorban jónéhányan szembesülnek azzal, hogy nem fejlődnek, sőt, éppen visszaesik a teljesítményük. Vajon lehetetlen 40 felett jobban teljesíteni az amatőr sportolóknak? Milyen hibák vezethetnek a teljesítmény stagnálásához, csökkenéséhez? Mit lehet tenni a javuló eredményekért? Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer válaszolt a kérdésekre.

Ilyen a SMART célmeghatározás sportolóknál

Egy bizonyos sportolói szinten – és ez így van a hobbisportban is – a siker már nem csak az edzésre szánt időn múlik. Hiába edz valaki mindennap, ha nem jó a célmeghatározása. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer arról beszélt, hogyan lehet egy sportoló tudatos a célkitűzésében és milyen eszközök segíthetik őt abban, hogy el is érje a céljait.

Milyen és mennyi szénhidrát szükséges az edzéshez?

A táplálkozás a „hiányzó láncszem” az edzés és a teljesítmény között. Vajdovich Dorottya, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa elmagyarázza, miért fontosak a szénhidrátok a teljesítményhez, és hányféle típusuk ismert. 

Így működnek (vagy nem működnek) a zsírégetők

Sokan éreznek késztetést arra, hogy még a bikiniszezon előtt leadjanak jónéhány feleslegesnek vélt kilót. Vajdovich Dorottya, a Sportorvosi Központ dietetikusa, sportdietetikusa szerint érdemes körültekintően eljárni az úgynevezett zsírégetőkkel és tudatosan felépíteni egy testsúlycsökkentő programot.  

Mikor szükséges sportolóknál az ergospirometriás vizsgálat?

Az ergosprirometriás vizsgálat egy professzionális módszer, amellyel nem csak a sportoló szív-érrendszeri edzettségi állapota mérhető pontosan, de a légzésteljesítménye is, sőt akár rejtett betegségek gyanúja is felmerülhet az eredmények kapcsán. Dr. Molnár Dóra, a Sportorvosi Központ sportorvosa, háziorvos arra a kérdésre válaszolt, kinek és mikor érdemes részt vennie ezen a vizsgálaton.

Hogyan fejleszthető az állóképesség a szabadidő sportolóknál?

A szabadidő- vagy hobbisportok közül leginkább az állóképességi sportok az elterjedtek, mint a futás, a kerékpározás, az úszás vagy a triatlon. Mindegyik esetében igaz, hogy az alapállóképesség fejlesztésén áll vagy bukik a siker, legyen szó egy versenyeredményről vagy „csupán” a fejlődésről. Az állóképesség fejlesztésének lehetőségeiről beszélt Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója.

Mi a különbség a kisebb és a komolyabb sportsérülések kezelésében?

A sportsérülések szinte elkerülhetetlenek a hobbi- és élsportolóknál, az abból való felépülés pedig erősen befolyásolja a további edzésmunkát, sőt esetleg a mindennapokat is. Ugyanakkor a kisebb sérüléseknél nincs szükség feltétlenül orvosi segítségre, a súlyosabb sportsérülések gyógyulását viszont nem csak felgyorsíthatja a szakértő kezelés, de ez a minőségi gyógyulás feltétele is. Dr. Páll Zoltán, a Sportorvosi Központ sebésze, traumatológus, sportorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy sokszor csak a kivizsgáláson dől el, szükséges-e orvosi közreműködés a felépülésben.

6 fontos kérdés a sportolói teljesítménydiagnosztikáról

Mire jó a teljesítménydiagnosztika a sportban? Csak profi sportolóknak fontos? Kizárólag a megfelelő pulzuszónákat lehet meghatározni általa? Hogyan építhető be az eredmény az edzésmunkába? Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója megválaszolta a teljesítménydiagnosztikával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Újraindult a Sportorvosi Központ!

Mind a profi-, mind a hobbi sportolók számára jó hír, hogy immár újra elérhető az a komplex szolgáltatás, amellyel jobb eredményeket érhetnek el sportágukban, teljes értékű lehet a rehabilitációjuk, és szükség esetén még szakorvosok is közreműködhetnek a sportolók támogatásában. A Sportorvosi Központ legfőbb célja a sportteljesítmény objektív mérése és az eredményekre alapozott, biztonságos teljesítményoptimalizálás - ismertette Fülöp Tibor, sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer.