Sportági alkalmassági felmérés

Sportági alkalmassági felmérés

A sportágválasztásai felmérés célja, hogy a fiatal sportolóknak és szüleiknek iránymutatást tudjuk adni aszerint, hogy a sportoló biológiai és mentális képességei mely sportágak űzésére teszik őt a legalkalmasabbá.

A sportági alkalmassági felmérés feltételei

Sportági alkalmassági felmérésen csak olyan gyermek vehet részt, aki már betöltötte 12. életévét. A felmérés előtt egy sportorvosi vizsgálaton kell részt vennie, ahol a biológiai érés szintje kerül megállapításra. Erre azért van szükség, mert amennyiben egy gyerek biológiai érése elmarad a korosztályétól, úgy a sportági alkalmassági felmérést nem lehet elvégezni, mivel még nem elég fejlett a szervezete ahhoz, hogy jósolni lehessen belőle. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bárki alkalmatlan a sportolásra, vagy nem megfelelő a fejlődése, mindössze annyi állapítható meg, hogy más ütemben fejlődik.

A sportági alkalmassági felmérés menete

A sportági alkalmassági felmérés az orvosi vizsgálat után teljesítmény élettani felméréssel kezdődik, amely során a gyerek terheléses élettani vizsgálaton vesz részt. Ezek után a kondicionális (gyorsaság, erő, állóképesség, rugalmasság) és koordinációs képességeiről sztenderdizált fizikai felmérések elvégzésével kap képet a motorikus képességekért felelős edző.

A sportági alkalmassági felmérés eredményei

A tesztek eredményei sportorvos általi kiértékelésre kerülnek, az eredmények viszonylatában kerül meghatározásra azon sportágak köre, amelyekre a gyerek biológiai adottságai és képességei miatt a legalkalmasabb.