Sportdietetikus

Sportdietetikus

Táplálkozási tanácsadás - étrend tervezés - diétás program kialakítása - étrend-kiegészítők használata

Dietetikus

SporttáplálkozásA dietetikus felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi szakember, aki a tudományos bizonyítékokon alapuló táplálkozástudománnyal foglalkozik. A dietetikus a helyes táplálkozás kialakításában nyújt segítséget beteg és egészséges embereknek. Feladata az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás alapjainak megismertetése az emberekkel.

A dietetikus feladatai közé tartozik a gyógyítás különböző területein betegelemzés és tanácsadás, valamint a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzése, gyógyítása vagy kezelése. A dietetikus segít az egyénre szabottan megfelelő tápanyagtartalmú és minőségű étrend kialakításában.

A dietetikus eszköztárába tartozik az étkezési szokások felmérése (teszttel vagy naplózással) és követése, étrendek tervezés.

Sportdietetikus és feladatai

A sportdietetikus feladata némileg eltér a dietetikusétól.

Amíg a dietetikus egészséges és beteg embereknek segít az egészségmegőrzésben, gyógyulásban vagy egészséges fogyásban, addig a sportdietetikus feladata elsősorban a teljesítménynövelő táplálkozás kialakítása. Ez egyfelől jelenti azt, hogy könnyen és gyorsan emészthető táplálékokra van szükség, hogy a regeneráció a legkevesebb idő alatt menjen végbe és a legkevesebb energiát vonja el a szervezettől. Másfelől olyan változatos étrend kialakítását, amely biztosítja a megfelelő energia-bevitelt, az ásványi anyagok és vitaminok pótlását.

Számos sportágban mindezt úgy kell tenni, hogy állandó szempont a sportoló testtömegének kontroll alatt tartása.

Élsportolók esetében a fokozott igénybevétel miatt, amatőr sportolók esetén a nehezen megvalósítható hétköznapi életvitel miatt szükséges lehet étrend-kiegészítők beépítése az étrendbe, mindezt optimális mértékben érdemes megvalósítani, elkerülendő a túlzott tápanyagbevitel.