Erőnléti edző

Erőnléti edző

A sportnak ma már megvan a maga tudománya. A sporttudományok sorában (sportgazdaság, sportpolitika, sportorvoslás…) az egyik legnagyobb és legfontosabb az edzéselmélet és edzésmódszertan. Egyre elterjedtebb, hogy egy sportcsapat mellet nem csupán egy edző található, hanem specializálódott edzők egy csoportja. Az erőnléti edző a fizikai képességek fejlesztésére szakosodott sportszakember.

Az erőnléti edző feladata

Az erőnléti edző feladata, hogy a sportoló kondicionális és koordinációs képességeit az adott időszaknak (alapozási vagy versenyidőszak) megfelelően fejlessze vagy szinten tartsa. Az erőnléti edző felel azért, hogy a sportoló alap kondicionális képességei (erő, állóképesség, gyorsaság) a kívánt szintet elérjék, továbbá a koordinációs képességek (általános és futás mozgáskoordináció) fejlesztéséért és szinten tartásáért, a test stabilizációjáért (megfelelő stabilizációs izmok fejlesztéséért), és az izomzat rugalmasságáért. Az erőnléti edző gondoskodik a sportághoz szükséges megfelelő fizikai állapotról.

A képességfejlesztés alapja

Azért, hogy el tudja látni feladatát, széleskörű ismeretekkel kell, rendelkezzen a különböző edzésmódszerek és edzéstechnikák területén. Az erőnléti edző határozza meg, hogy képességeink fejlesztéséhez vagy szinten tartásához mely gyakorlatokat, milyen ismétlésszámmal, hány szériában, milyen időtartamban kell végeznünk, megszabott pihenőidő tartása mellett. A három I (intenzitás, ingersűrűség, időtartam) és a terjedelem meghatározza, hogy mely képességünket fejlesszük. Mivel a fizikai képességeinkért felelős, így munkája szerves részét képezi az izomzat nyújtása, az izom ruganyosság fenntartása. Szintén munkájához tartozik a megfelelő izom-idegkapcsolat kiépítése, motorikus egységek vezérlésének finomítása, ami jó mozgáskoordinációt eredményez, mivel mozgáskoordináció híján a kondicionális képességek képtelenek realizálódni. A felsoroltakat és a különböző edzéstechnikai és módszertani ismereteit felhasználva az erőnléti edző a kitűzött célok eléréséhez meghatározza a szükséges elvégzendő edzésmunkát, azaz edzéstervet készít.

Erőnléti edzések tervezése

Az erőnléti edző munkája mindig felméréssel kezdődik, hogy tisztában legyen azzal, hogy a sportolók mire képesek, így kialakítva a számukra szüksége ideális edzésterhelést. A képességfejlesztésben nincs önkényes és haszontalan munka, mivel egy képesség fejlesztése kihat az összes többi képességünkre. Amennyiben felesleges izomzatot építünk, úgy többlet terhet helyezünk saját magunkra, ami hátráltató lehet. Például a felsőtest izomzatának túlsúlya egy lólengésre szakosodott tornász esetében szükségszerű és ideális, de ugyanilyen testfelépítés a magasugrók körében hátrányos a sportteljesítményre. Az erőnléti edző munkájának hatásossága számszerűen mérhető, éppen ezért a munka folyamán állandó felmérés, visszacsatolás szükséges. Így az edzésterv, amennyiben szükséges, úgy a munka előrehaladtával változtatható, növelhető vagy csökkenthető az edzésterhelés. Azonban az edzés mindig tervezett, és a kitűzött célokhoz igazított.