A Giro 6. szakaszának győzteséről és egy korábbi magyar bajnokról

A BMC Racing Team versenyzője, a svájci Silvan Dillier nyerte meg a most zajló olasz kerékpáros körverseny, a Giro d'Italia 6. szakaszát. Ennek apropóján egy korábbi csapattársával, Totisz Dániellel beszélgettünk.

Sportolás közben erős vállfájdalom? Nem kell rögtön a műtétre gondolni!

A közelmúltban számos klinikai vizsgálat pozitívan értékelte és orvosi tapasztalatok is megerősítették a hialuronsav hatásosságát a sportolás közben bekövetkező különböző ínsérülések, részleges izomszakadások, lágyrész-fájdalmak kezelésében és megszüntetésében. Arról kérdeztük dr. Páll Zoltánt, a Sportorvosi Központ sebész-traumatológus főorvosát, hogy miért hatékony a hialuronsavas kezelés, hogyan múlik el ettől rövid idő alatt a vállfájdalom és hogyan állnak helyre az új kezelés hatására a normál mozgásfunkciók.

Sportolj az egészségedért! rajzpályázat: Cirkuszi beszámoló

Szombaton a Sportorvosi Központ „Sportolj az egészségedért!” rajzpályázatának nyertesei, öt általános iskolás gyermek kísérőikkel együtt, a Fővárosi Nagycirkusz Cirkuszi Szomszédolás című előadásán vehettek részt, amelynek sztárvendégei a Rippel fivérek voltak.

Teljesítménynövelés: 5 Tipp Tóth Tamás triatlonostól és az optimális sportteljesítmény szakértőitől

A Riói Olimpián induló felnőtt triatlon válogatott egyik tagja a világversenyeken rendszeresen a nemzetközi élmezőnyben szereplő Tóth Tamás volt, aki az ötkarikás játékokon a 33. helyen végzett. Teljesítménynövelő tippjeit, a Sportorvosi Központ szakértőinek tanácsaival együtt gyűjtöttük össze, segítségül az optimális triatlonos teljesítmény eléréséhez.

Páratlan páros: Szakértők segítik a Rippel Fivéreket a jobb felkészülésben

A Sportorvosi Központban jártak a Rippel fivérek, nemzetközi hírű magyar artisták, többszörös Guinness-rekorderek, akik huszonnyolc éve lépnek fel a világ színpadain. Kondíciójuk, az egészségük megőrzése mindkettejük számára rendkívül fontos, ezért is vettek részt az intézményben egy komplex teljesítménydiagnosztikai kivizsgáláson. A szereplésekre való felkészülés során végzett edzésprogramjukról, a prevenció és az egészség megőrzésének fontosságáról valamint a hivatásuk szeretetéről beszélgettünk velük.

Gyermekrajz pályázat! - Sportolj az egészségedért!

SPORTOLJ AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Országos rajzpályázatot hirdet alsó tagozatos diákok számára a Sportorvosi Központ! A Sportorvosi Központ azért hívta életre rajzpályázatát, mert fontosnak tartja, hogy felhívja a gyermekek figyelmét a rendszeres testmozgás fontosságára.

Kárász Anna: Tudatosan építkezem ebben az évben

A világbajnok magyar kajakozó Kárász Anna bár a mai napig nem heverte ki, hogy tavaly kihagyták az olimpián induló kajak négyesből, az idei évben már ismét teljes erőbedobással áll neki az edzésmunkának. A MOL Tehetségtámogató Program klasszisa a Sportorvosi Központban járt és beszélt a felkészülési időszak rossz döntéséről, az akadályt jelentő sérüléséről és célkitűzéseiről a tokiói olimpiára. A beszélgetés sportegészségügyi vonatkozásairól, a megfelelően tervezett edzésmunka fontosságáról és a sport rehabilitáció lehetőségeiről a Sportorvosi Központ szakembereit dr. Matusovits Andrea sportorvost, valamint Fülöp Tibort, az intézmény sportszakmai igazgatóját kérdeztük.

Paraevezősök – sportteljesítmény-felmérés speciális körülmények között

Parasportolóink – közöttük a paravezősök – kiemelkedő eredményeket értek el a Riói Olimpián, Lőrincz Krisztina evezésben a 11. helyen végzett. Az olimpiát követően az evezősök újabb célokat tűztek ki maguk el, még többen még jobb eredményeket szeretnének elérni Európa- és világbajnokságokon, a Tokió Olimpián. Ehhez egy fontos eszköz a teljesítmény felmérés, a teljesítmény számszerűsítése, folyamatos követése. A paralimpiai csapat válogatott paraevezősével, Lőrinz Krisztinával, és a sportorvosi vizsgálatokat végző, dr. Matusovits Andreával, a Sportorvosi Központ sportorvosával beszélgettünk a paraevezésről, a sportorvosi mérések lényegéről és fontosságáról, és a mérést követő tanulságokról.

Mennyit és milyen zsírt fogyasszon az,aki sportol?

A zsírokról általában hallani jót és rosszat, de az tény, hogy ez a tápanyag fontos részét képezi a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, sportolók esetében pedig a megnövekedett energiaigény fedezéséhez is nélkülözhetetlen tápanyag. Nem mindegy azonban, hogy milyen mennyiséget fogyasztunk belőle, és hogy azt milyen forrásból tesszük, annak érdekében, hogy elkerüljük a nem kívánt testsúlygyarapodást, és versenyek idejére elérjük az ideális testösszetételt. Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa segít tisztázni a zsíroknak, a sporttáplálkozásban betöltött szerepét.

Mutasd a szíved, és megmondom, hogy mit sportolsz!

Aki sportol, az biztosan egészséges, gondolhatjuk azok alapján, amit a mozgás jótékony hatásairól tudunk. Az azonban talán kevésbé közismert tény, hogy az intenzíven sportolók között gyakoriak a szív szerkezetét, illetve funkcióját érintő különböző eltérések, mint például a szív megnagyobbodása, a szívizom megvastagodása, a szívüregek kitágulása, vagy éppen az alacsony pulzusszám. Mit jelentenek ezek az elváltozások? Mire kell gondolnunk, ha azt halljuk, hogy valakinek sportszíve van? Miért van szüksége a hobbi- és élsportolóknak egyaránt rendszeres kardiológiai szűrésére? Ezekre a kérdésekre válaszol Dr. Sztancsik Ilona, a Sportorvosi Központ sportorvos-kardiológusa.