Páratlan páros: Szakértők segítik a Rippel Fivéreket a jobb felkészülésben

A Sportorvosi Központban jártak a Rippel fivérek, nemzetközi hírű magyar artisták, többszörös Guinness-rekorderek, akik huszonnyolc éve lépnek fel a világ színpadain. Kondíciójuk, az egészségük megőrzése mindkettejük számára rendkívül fontos, ezért is vettek részt az intézményben egy komplex teljesítménydiagnosztikai kivizsgáláson. A szereplésekre való felkészülés során végzett edzésprogramjukról, a prevenció és az egészség megőrzésének fontosságáról valamint a hivatásuk szeretetéről beszélgettünk velük.

Gyermekrajz pályázat! - Sportolj az egészségedért!

SPORTOLJ AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Országos rajzpályázatot hirdet alsó tagozatos diákok számára a Sportorvosi Központ! A Sportorvosi Központ azért hívta életre rajzpályázatát, mert fontosnak tartja, hogy felhívja a gyermekek figyelmét a rendszeres testmozgás fontosságára.

Kárász Anna: Tudatosan építkezem ebben az évben

A világbajnok magyar kajakozó Kárász Anna bár a mai napig nem heverte ki, hogy tavaly kihagyták az olimpián induló kajak négyesből, az idei évben már ismét teljes erőbedobással áll neki az edzésmunkának. A MOL Tehetségtámogató Program klasszisa a Sportorvosi Központban járt és beszélt a felkészülési időszak rossz döntéséről, az akadályt jelentő sérüléséről és célkitűzéseiről a tokiói olimpiára. A beszélgetés sportegészségügyi vonatkozásairól, a megfelelően tervezett edzésmunka fontosságáról és a sport rehabilitáció lehetőségeiről a Sportorvosi Központ szakembereit dr. Matusovits Andrea sportorvost, valamint Fülöp Tibort, az intézmény sportszakmai igazgatóját kérdeztük.

Paraevezősök – sportteljesítmény-felmérés speciális körülmények között

Parasportolóink – közöttük a paravezősök – kiemelkedő eredményeket értek el a Riói Olimpián, Lőrincz Krisztina evezésben a 11. helyen végzett. Az olimpiát követően az evezősök újabb célokat tűztek ki maguk el, még többen még jobb eredményeket szeretnének elérni Európa- és világbajnokságokon, a Tokió Olimpián. Ehhez egy fontos eszköz a teljesítmény felmérés, a teljesítmény számszerűsítése, folyamatos követése. A paralimpiai csapat válogatott paraevezősével, Lőrinz Krisztinával, és a sportorvosi vizsgálatokat végző, dr. Matusovits Andreával, a Sportorvosi Központ sportorvosával beszélgettünk a paraevezésről, a sportorvosi mérések lényegéről és fontosságáról, és a mérést követő tanulságokról.

Mennyit és milyen zsírt fogyasszon az,aki sportol?

A zsírokról általában hallani jót és rosszat, de az tény, hogy ez a tápanyag fontos részét képezi a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, sportolók esetében pedig a megnövekedett energiaigény fedezéséhez is nélkülözhetetlen tápanyag. Nem mindegy azonban, hogy milyen mennyiséget fogyasztunk belőle, és hogy azt milyen forrásból tesszük, annak érdekében, hogy elkerüljük a nem kívánt testsúlygyarapodást, és versenyek idejére elérjük az ideális testösszetételt. Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa segít tisztázni a zsíroknak, a sporttáplálkozásban betöltött szerepét.

Mutasd a szíved, és megmondom, hogy mit sportolsz!

Aki sportol, az biztosan egészséges, gondolhatjuk azok alapján, amit a mozgás jótékony hatásairól tudunk. Az azonban talán kevésbé közismert tény, hogy az intenzíven sportolók között gyakoriak a szív szerkezetét, illetve funkcióját érintő különböző eltérések, mint például a szív megnagyobbodása, a szívizom megvastagodása, a szívüregek kitágulása, vagy éppen az alacsony pulzusszám. Mit jelentenek ezek az elváltozások? Mire kell gondolnunk, ha azt halljuk, hogy valakinek sportszíve van? Miért van szüksége a hobbi- és élsportolóknak egyaránt rendszeres kardiológiai szűrésére? Ezekre a kérdésekre válaszol Dr. Sztancsik Ilona, a Sportorvosi Központ sportorvos-kardiológusa.

Hogyan legyél 100 helyett 150 százalékos sportsérülés után?

A sportsérülések hátterében számos tényező állhat. Amennyiben ezeket az elváltozásokat nem, vagy helytelenül kezelik, krónikussá válhatnak, teljesítménycsökkenéshez vezethetnek, illetve maradandó elváltozásokat is eredményezhetnek. További komoly kockázat ilyen esetekben az újrasérülés, amely szintén a nem megfelelő rehabilitáció eredménye. Arról kérdeztük Sekk Patríciát, a Sportorvosi Központ gyógytornászát, hogy mi a megfelelő sport rehabilitáció lényege, és milyen módszerek alkalmazhatók hatékonyan a sportsérülések után.

Romlik a sportteljesítmény? Töltsük fel a szénhidrát raktárakat!

A szénhidrátok legfontosabb szerepe, hogy energiát szolgáltatnak, ezért a sportolók teljesítményét nagymértékben befolyásolják. Arról kérdeztük Angyal Viktóriát, a Sportorvosi Központ sport dietetikusát, hogy hogyan befolyásolja ez a tápanyag a sportteljesítményt, miből javasolt fedezni a szükségletet, és hogy a profi sportolók mellett, a szabadidő sportokat űzőknek is miért fontos odafigyelnie a megfelelő szénhidrátpótlásra.

Tudja, hogy mely sportok védik meg legjobban a szívbetegségektől?

Azzal mindannyian egyetértünk, hogy rendszeres testmozgásra szükség van, mert számos jótékony hatása mellett, kedvezően hat a vérkeringési rendszerünk és szívünk állapotára. Egy brit kutatás elemzése alapján most azt is kikerült, hogy melyek azok a sporttevékenységek, amelyek leginkább csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Dr. Matusovits Andrea, a Sportorvos Központ sportorvosa tanácsai alapján azonban érdemes arra odafigyelnünk, hogy ez a jótékony hatás csak akkor érvényesül, ha megfelelő körültekintéssel sportolunk, és rendszeresen részt veszünk sportorvosi ellenőrzésen.

Versenysport gyermekkorban: Pro és kontra, a szakpszichológus szemével

A gyermekkorban elkezdett versenysport sok előnnyel jár, viszont könnyen károssá válhat akkor, ha a sportoló gyermek speciális egyéni szempontjait (egyéni képességek, pszichés és anatómiai sajátosságok, nem, életkor, biológiai fejlettség) figyelmen kívül hagyjuk. Arról kérdeztük Faludi Viktóriát, a Sportorvosi Központ szakpszichológus- sport konzultánsát, hogy milyen előnyökkel jár a gyermekkorban elkezdett rendszeres sporttevékenység, de mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy a gyermek valóban csak a mozgás kedvező oldalát élvezhesse.