Brutálisan javítható az állóképességi sportolók teljesítménye

Brutálisan javítható az állóképességi sportolók teljesítménye

Fülöp Tibor
Fülöp Tibor 2017.05.25

Azok a sportolók – legyenek profik vagy amatőrök -, akik komolyan foglalkoznak a teljesítményükkel, biztosan hallottak már a terheléses vizsgálatokról. Azonban Fülöp Tibortól, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójától, laborvezetőjétől azt is megtudhatjuk, mi a különbség az előbbiek és a teljesítménydiagnosztika között.

Mást vizsgál az orvos és mást az edző

Sokan még a sportolók közül is úgy vélik, a terhelésélettani vizsgálatokkal (például terheléses EKG-val) mindent megtettek, hogy megismerjék szervezetük működését, reagálását a fizikai terhelésre. Ez valóban igaz is, de azt tisztán kell látni, hogy az ilyen, orvos által végzett felmérések valójában csak azt kutatják, egészséges-e az az adott szervrendszer.  Ennek speciálisabb formája a teljesítményélettani vizsgálat, amelyet csak egészséges sportolókon végeznek (az előző vizsgálattal ellentétben, amely betegeknél is alkalmazható), és szintén kizárólag orvosi szempontból térképezi fel a teljesítményt.
- Ezzel szemben a teljesítménydiagnosztika azt méri, hogy az illető milyen teljesítményt nyújt.  A nyugalmi és megnyugvási fázisban pedig arra keressük a választ, hogy milyen állapotban van abban a pillanatban, amikor ezt a teljesítményt produkálja. A felmérés végén pedig jön a lényeg: választ adunk arra a kérdésre, hogy milyen területeken kell változtatnia a sportolónak ahhoz, hogy javuljon a teljesítőképessége, ezáltal a teljesítménye – hangsúlyozza Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője.

A felmérés jellege a sportágtól függ

teljesítménydiagnosztikaA teljesítménydiagnosztika lényege a sportágspecifikus tesztprotokoll, eszközpark, kiértékelés és tanácsadás. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a kerékpárosok tesztje nem futószalagon, hanem kerékpárergométeren történik, az evezősöket evezős ergométeren, a futókat pedig futószalagon tesztelik. Így nyilvánvalóan minden állóképességi sportoló ismerős terepen mérhető fel. A felmérés során a szakemberek arra törekednek, hogy minél kevesebb tényező hátráltassa a sportolót, feleslegesen ne legyen EKG elvezetésekkel, légzőmaszkkal felszerelve. Amit lehet - például a maximális oxigénfelvételt - külön vizsgálati eljárásban mérnek fel, sőt, több paraméter feltérképezése nyugalmi állapotban történik. Ilyen például a testösszetétel, a vegetatív idegrendszer állapota, vagy a légzésfunkciós mutatók.
A kiértékelés és tanácsadás pedig az a terület, ahol az edzői látásmód igazán különbözik az orvosi nézőponttól, hiszen itt az adott sportág edzésrendszerét, az intenzitási zónákat kell összehangolni a mérési eredményekkel. A legfontosabb cél, hogy az információk hasznosíthatóak legyenek a sportolói, illetve edzői gyakorlatban, és valós segítséget nyújtsanak az edzésmunka optimalizálásához.
- Sarkalatos pont a rendelkezésre álló eszközpark minősége is. Professzionális laborergométerünk - amelyet kimondottan kerékpáros sportolók teljesítménydiagnosztikai tesztelésére fejlesztettek ki - minden olyan tesztprotokollt képes teljesíteni, amely a Német Kerékpáros Szövetség standardjában szerepel – hangsúlyozza a Német Kerékpáros Szövetség A-licences edzőjeként végzett Fülöp Tibor.

A csúcsteljesítmény elérhető

A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójának szavaiból megtudható, hogy a teljesítménydiagnosztikai kiértékelés során javaslat születik az eredmények alapján hiányt mutató területek rendezésére, így például az edzésmunka fő irányvonalainak, mennyiségi és minőségi mutatóinak megváltoztatására. Ha ennek alapján valaki személyre szabott edzéstervezéshez is szeretne hozzájutni, ez egy speciális szoftver segítségével szintén elérhető. Amennyiben pedig mindez kiegészül egy sporttáplálkozási, étrendkiegészítőkre is vonatkozó és akár egy sportpszichológiai tanácsadással, a teljesítmény javulása magáért fog beszélni és az eredmények mérhetővé válnak.

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

 

Orvos válaszol

Göbölös Mária

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Egy kérdésem lenne a fiammal kapcsolatban. 14 éves lesz novemberben és rendszerint sportol, focizik egyesületi szinten. Szeretném megkérdezni hogy a tegnapi nap folyamán meccs előtt és közben is eléggé rosszul érezte magát fájt a feje és szédült egy kicsit de a meccset végigjátszotta. Amikor hazaértünk adtam neki egy fájdalomcsillapítót a fejfájása jobb lett de a szédülés nem igazán múlt el még a mai nap is fennáll. Nem is engedtem iskolába. Láza nincs azt mondja amikor feláll akkor szédül. Nyáron amikor melegebb volt előfordult hogy fájt a feje meccs vagy edzés után de ezt betudtam annak hogy meleg van és esetleg kevés folyadékot fogyasztott. Ezek utána egyből el is múltak miután hazaért és felfrissített magát. De a tegnapi után a szédülés még a mai napon is tart. Lehet hogy esetleg napszúrást kaptunk vagy valami komolyabb? gondoltam hogyha nem múlik akkor holnap a körzetihez leküldöm csak kicsit aggaszt ez a szédülés. Étvágya van, és rengeteg folyadékot itatok vele. Most volt sportorvosi vizsgálat is 3 hete /vizelet, EKG, szemvizs. vérnyomás/ és minden rendben volt. Ön szerint helyes ha holnap leküldöm a háziorvoshoz? vagy esetleg ez elmúlik 1-2 napon belül magától és nem kell nagyon aggódnom?? Köszönöm válaszát
Kedves Szülő!
Legyen szíves vizsgálatra küldeni 14 éves fiát! Valószínűleg nincs komolyabb probléma, lehet vírus fertőzés előjele, lehet napszúrás ha hányingere is van, lehet vérnyomás probléma, vércukorszint eltérés. Vizsgálja meg a háziorvos, esetleg egy laborvizsgálatot is érdemes megcsináltatni, ha nem múlnak a panaszok!
Üdvözlettel
Dr. Matusovits Andrea

Páciensek mondták

Visszatérek!

Nyerő csapaton ne változtass!"- Én is így tettem.... Köszönet a teljesítmény-diagnosztikáért, a sok hasznos tanácsért, együttgondolkodásért.

 

Fülöp Tibor

Fülöp Tibor

sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer


Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...