Teljesítménynövelés: 5 Tipp Tóth Tamás triatlonostól és az optimális sportteljesítmény szakértőitől

Teljesítménynövelés: 5 Tipp Tóth Tamás triatlonostól és az optimális sportteljesítmény szakértőitől

A Riói Olimpián induló felnőtt triatlon válogatott egyik tagja a világversenyeken rendszeresen a nemzetközi élmezőnyben szereplő Tóth Tamás volt, aki az ötkarikás játékokon a 33. helyen végzett. Teljesítménynövelő tippjeit, a Sportorvosi Központ szakértőinek tanácsaival együtt gyűjtöttük össze, segítségül az optimális triatlonos teljesítmény eléréséhez.

1.Tisztában lenni azzal, hogy milyen a terhelhetőséged – Ez az alap!

Tóth Tamás: Triatlonosként fejlett állóképességre van szükséged. Ennek a fejlesztéséhez először is tisztán kell látnod, hogy honnan indulsz, milyen az aktuális teherbíró képességed, milyen az edzettségi szinted. Fontos, hogy időről-időre visszacsatolásokat kapjál arról is, hogy az edzések alatt mennyit fejlődtél.

Tóth Tamás triatlonos olimpikon a Sportorvosi Központban

Dr. Matusovits Andrea, sportorvos: Egy sportoló aktuális állapotának, teherbírásának feltérképezésére a teljesítmény-élettani felmérés szolgál, amellyel a teljesítményt jellemző élettani mutatókat vizsgáljuk, és értékeljük. A vizsgálat  ergospirométerek segítségével (futópad/kerékpár/evezőspad/kajakergó/úszóergométer) végezzük.  Az így kapott élettani értékek megmutatják a sportoló egészségi állapotát és edzettségi szintjét, és folyamatosan ellenőrizhető és nyomon követhető a teljesítőképesség fejlődése is. Ezeket a vizsgálatokat az élsportolók számára évi öt-hat alkalommal ideális elvégezni, ebből négyet a felkészülési időszakban, kettőt pedig a két tervezett csúcsforma előtt kb. 1-1.5 hónappal, amikor a formaidőzítés megkezdődik. Hobby szinten sportolóknak minimum évente egyszer ajánlott ilyen mérésen részt vennie.

2.Tervezd meg az edzésedet! Aztán ha szükséges, tervezd újra!

Tóth Tamás: Ha megvannak az alapadatok, akkor erre alapozva az edződ vagy egy erre szakosodott szakember segítségével megtervezhetők az edzéseid. Minden időszakban mást és más területeket kell fejleszteni. Egyszer a teherbírásod növelése a cél, máskor a technikád finomítása, a versenyidőszakban a csúcsteljesítmény leadása vagy éppen annak elősegítése, hogy megfelelően regenerálódj. A folyamatos visszacsatolások azért is fontosak, mert a fejlődésed mértékében újratervezhetők és korrigálhatók az edzések.

Fülöp Tibor sportszakmai igazgató, edző: A teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok nem csak azért lényegesek, mert feltérképezhető velük a sportoló edzettségi állapota, hanem azért is, mert az objektív adatok birtokában, személyre szabott edzésterv készíthető. Ennek fontos ismérve, hogy minden időszakban az éppen dominánsan fejlesztendő területekre koncentrál, ezen kívül pedig rugalmas, igazodik a sportoló mindennapjaihoz és céljaihoz.

3.Táplálkozz megfelelően!

A csúcsteljesítményhez tudatos étkezésre van szükséged! Bár nekem a marhapörkölt és az egybesült tarja a kedvencem, tudom, hogy az edzésekhez nem ez a legmegfelelőbb. Az alapvető vitaminokat és aminosavakat rendszeresen szedek, regenerálódáshoz pedig magas fehérjetartalmú shakeket fogyasztok, heti 1-2 alkalommal a csúcsedzések vagy hosszú kerékpárok után. Én azt gondolom, hogy nélkülözni semmiképpen sem szabad. Figyelni kell a szervezeted jelzéseit, és mindig meg kell adni amit kíván, persze mértékkel.

Angyal Viktória, sportdietetikus: A triatlon egyik legfontosabb jellemzője táplálkozás szempontjából a megnövekedett energiaszükséglet és a makrotápanyagok helyes eloszlása. A kifáradás késleltetéséhez illetve az optimális eredmény eléréséhez már a sporttevékenység előtti napban (napokban) és Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa szerint a triatlonban az energiapótlás a legfontosabb táplálkozási szempontbólórában elfogyasztott szénhidráttal kell ellátni a szervezetet és a terhelés alatt is folyamatosan kell pótolni az elveszett energiát, hiszen ennek hiányában a terhelés során fáradtság, levertség, kimerültség, teljesítményromlás tapasztalható.  Romboló hatású a sportteljesítményre nézve egy rosszul megválasztott étrend, tehát mindenképp tanácsos szakember véleményét kikérni, a megfelelő sporttáplálkozási terv összeállításában.

4. Fejleszd a törzsizomzatodat!

Tóth Tamás: Lehet, hogy te is tapasztaltad már, - főleg, ha kezdő triatlonos vagy - hogy gyakran megfájdul a hátad vagy a derekad.Hogy a törzsizomzatom kellően terhelhető legyen és elkerüljem a hát- és derékfájást én például sokat plankolok.Sekk Patrícia, a Sportorvosi Központ gyógytornásza elmondja, hogy törzsizomzat fejlesztése nagyon fontos a derékfájdalom elkerülése miatt

Sekk Patrícia, gyógytornász:  A triatlonban a core izmoknak a megfelelő ereje, nyújthatósága rendkívül fontos az akut sportsérülések, és a krónikus sportártalmak megelőzése, illetve a teljesítmény javítása szempontjából. A core izmok biztosítják a törzs stabilitását, és egyben a mobilitását. A core izmok közé tartoznak a hasizmok, a csípő- és medencefenék izmainak egy része, illetve a felületes-, és mély hátizmok. Hatékony edzésükhöz ezért gyógytornász vagy rehabilitációs edző által összeállított, speciális gyakorlatok szükségesek.

5.Tűzz ki magad elé célokat!

Mindenképpen határozz meg egy fő célt annak érdekében, hogy legyen hosszú távú motivációd. Nekem a fő célom az, hogy 4 év múlva pontszerző helyen érjek célba Tokyoban. Ha májusban elfogadják a vegyes-váltót az olimpiai programban, akkor még az érem sem elérhetetlen. Tudom, hogy az optimális teljesítményhez sok minden kell, de a legfontosabb a tudatosság, a nyugodt körülmények között való felkészülés és egy jó csapat, ami a nehéz napokon is átlendít a holtpontokon.

Forrás: Sportorvosi Központ

www.sportorvosikozpont.hu

 

Visszalépés az előző oldalra...