Középpontban a sportteljesítmény mérése és fejlesztése

A sportolók számának növekedése, újabb és újabb sportágak színre lépése, a tömegsportok megjelenése és a különböző európai- és világversenyek iránti fokozott érdeklődés a sportot a társadalmi élet középpontjába helyezte. Ezzel párhuzamosan nagymértékben nőtt az edzésmunka, a mérkőzés- és a versenyterhelés is a sportban. Logikusan merül fel tehát az igény a teljesítmény mérése, az edzésmunka optimalizálása, a sportolók egészség- prevenciója, a rendszeres sportorvosi ellenőrzés és rehabilitáció iránt mind az élsportolók, mind a hobby sportolók részéről. Ez a küldetése a nemrégiben megnyitott budapesti Sportorvosi Központnak, melynek orvos-igazgatóját, Dr. Babai Lászlót az intézmény alapításáról, céljairól, az igénybe vehető sportorvosi szolgáltatásokról és diagnosztikai módszerekről kérdeztük.

Vb-selejtező: nyerhetünk-e Svájc ellen?

Továbbra is éles viták övezik a hazai válogatott Feröer-szigetek elleni vb-selejtezőn nyújtott teljesítményét. Sokak szerint, örülhetünk a döntetlennek, míg mások többet vártak az Eb-n, a legjobb 16 közé jutott csapattól. Bernd Storck szerint, a jó teljesítményhez a fizikai erőnlét a legfontosabb, ám ebben drámai eredmények születtek a meccs előtti mérésen. Dr. Matusovits Andrea, a Sportorvosi Központ sportorvosa segítségével elemezzük, hogy mi szükséges ebben a sportágban a jó sportteljesítményhez és ez milyen módszerekkel mérhető és fejleszthető annak érdekében, hogy esélyünk lehessen a győzelemre.

Sportsérülés után sportrehabilitációval ismét visszatérhet a pályára

Nemrégiben zárult a riói olimpia, mely sajnos komolyabb sérülésektől sem volt mentes. Az ötkarikás játékokon résztvevő sportolók közül ugyanis többen húzódás, ficam, törés miatt kényszerültek befejezni a versenyt. Ám egy-egy sérülés még nem feltétlenül jelenti a sport karrier, illetve a sportos életmód végét, ugyanis sportrehabilitációval tökéletes felépülés érhető el. A témában Ramocsa Gábort, a Sportorvosi Központ rehabilitációs edzőjét kérdeztük.

Sokat edz, mégsincs eredmény? Segít a teljesítmény-élettani felmérés!

A nyári kánikulák után végre elérkezett az idő arra, hogy a sportolás szerelmesei ismét hódolhassanak kedvenc mozgásformáiknak. A hétvégén megrendezésre került félmaraton például számtalan hobby futónak –is- adott esélyt arra, hogy megmérettethesse magát. Amennyiben a sok-sok edzés után mégis rosszabbul teljesített valaki a vártnál, akkor érdemes utánajárni, mi is hátráltatta a csúcsteljesítmény elérésében. Ehhez azonban fontos, hogy tisztában legyen aktuális állapotával, teherbírásával, hiszen ez az alapja annak, hogy megfelelő edzéstervet tudjon magának felállítani. A témában dr. Matusovits Andrea sportorvos és Ramocsa Gábor erőnléti edzőt, a Sportorvosi Központ munkatársait kérdeztük.

Búvárkodás fokozott trombózishajlammal- összeegyeztethető?

A búvárkodás egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sport, mely során egy teljesen más világ tárul a szemünk elé. Bár mindenféle sportolás erősen javallott az egészségmegőrzés-és visszanyerés tekintetében – így a búvárkodás is-, ám felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha már egy régóta búvárkodó személynél kiderül, örökletes trombofíliával küzd? Vajon elkerülhető megfelelő óvintézkedésekkel a trombózis? Vagy teljesen le kell mondani a merülésről? A kérdést prof. Blaskó György, a Sportorvosi Központ véralvadási specialistája válaszolja meg.

Táplálkozás Rióban - avagy a „sajtburesz” a csúcsteljesítmény szolgálatában

Az egész világ szeme a Rióban megrendezésre kerülő olimpián van, és szinte minden ország egy emberként szurkol saját sportolóinak. Nem kérdés, az olimpikonok óriási energiát tettek bele a tökéletes felkészülésbe lásd Hosszú Katinka vagy Kenderesi Tamás - amibe a megfelelő táplálkozás is beletartozik. Varga Dórát, a Sportorvosi Központ dietetikusát arról kérdeztük, vajon miből is áll a csúcsteljesítményhez szükséges diéta?

A rendszeres kontroll csökkentheti a hirtelen szívhalál esélyét

A hirtelen szívhalál megrázó esemény, főként akkor, ha fiatal, látszólag egészséges sportoló esik áldozatául. Az idei budapesti IRONMAN versenyen, Radoslav Okrucky szlovák triatlonista kétszáz méterrel a cél előtt összeesett és meghalt. A 41 éves szlovák versenyző halálának oka, az eddigi értesülések szerint, hirtelen szívhalál. Arról kérdeztük, Dr. Sztancsik Ilonát, a Sportorvosi Központ kardiológus, sportorvosát, hogy mi állhat a hátterében ennek a problémának, és hogy megelőzhetőek -e a „szív eredetű” váratlan halálesetek?