Mit mutat és miért fontos a VO2 max értéke?

Mit mutat és miért fontos a VO2 max értéke?

Minél intenzívebb testgyakorlást végzünk, annál többet lélegzünk oxigénfelvételünk és működő izmaink energiaellátása érdekében. Oxigénfelvevő képességünk azonban korlátozott és egyénileg változó, azaz mindenkinek megvan a maga "maximális oxigén felvételi szintje", azaz VO2 max értéke. Arról kérdeztük Dr. Matusovits Andreát, a Sportorvosi Központ sportorvosát, hogy mit mutat és miért fontos ez az érték a sportban. Arra is kerestük a választ, hogyan mérhető ez az adat, és az eredmények hogyan építhetők be az edzésmunkába a jobb teljesítmény érdekében.

MIT JELENT PONTOSAN A VO2 MAX?

A különböző belső szervektől: a légzőszervrendszertől, a vérkeringéstől, a szívtől és az oxigént felhasználó izomsejtek működésétől függ az, hogy mennyi oxigén tud eljutni az izmokhoz, és hasznosulni a sejtekben. Nagymértékben meghatározza ezen kívül az edzettségi szint, a genetika valamint az életkor is, mert az évek előrehaladtával ez az érték csökkenést mutat. Az, hogy mennyi a szervezet által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyisége, pontosan mérhető a VO2 max érték segítségével, amely megmutatja, hogy hogy hány milliliter oxigént szállít és vesz fel a test 1 kilogrammja  percenként (ml/kg/min).

HOGYAN LEHET MÉRNI EZT AZ ÉRTÉKET?

A vizsgálatot sportorvosnál, teljesítményfelmérő laboratóriumban, vagy pályateszten hajtják végre, melyhez a sportolót maximális oxigén-felvételi állapotba hozzák. A mérést laboratóriumi körülmények között, speciális mérő műszerrel felszerelt futógép, kerékpár, evezőspad, stb. segítségével lehet elvégezni, különböző protokollok szerint. Az összehasonlítás alapjai, a saját előző teljesítmények, illetve más sportolók teljesítményei, sőt más sportágak képviselőinek teljesítményei lehetnek. Fontos, hogy ezeket a teszteket ugyan olyan, standard körülmények között végezzék, tehát például azonos napszakban, hőmérsékleti viszonyok között. A terhelést fokozatosan növelik, miközben műszerekkel figyelik a sportoló légzését, pulzusát, illetve mérik a ki- és belégezett oxigén és szén-dioxid mennyiségét. A teszt alatt mért legnagyobb oxigén felvételi érték, a V̇O2 max értéke.

HOGYAN FEJLESZTHETŐ A VO2 max?

A VO2 max  javítása cardiovascularis, azaz szív- és érrendszeri/állóképességi edzésekkel történhet. Az állóképességi edzés aerob tevékenység, azaz az energiát szolgáltató tápanyagok oxigén jelenlétében alakulnak át energiává az izmokban. Magas pulzusszámon, a maximum pulzus, 93-98% mellett érdemes végezni. Az állóképességet fejlesztő edzések során figyelembe kell lenni a fokozatosságot, az egyéni terhelhetőségét, hiszen minden állóképességi terhelési módszer specifikus élettani hatást gyakorol a sportolóra. Bár a VO2 max  értéke fokozható, de korlátai azért vannak, hiszen a nagyságát befolyásoló tényezők nagyrészt állandók. Az egyik ilyen tényező például a maximális pulzus, amit a legkeményebb edzés sem képes növelni, sőt, ahogy öregszünk, egyre alacsonyabb. A másik, az egy szívösszehúzódással pumpált vér mennyisége, amely részben genetikailag meghatározott. Ez utóbbi azonban edzéssel növelhető, hiszen a szív is izom, az edzés hatására nagyobb és hatékonyabb lesz. Ezért figyeljük a szív edzettségi mutatóit. Érdekes tény, hogy a válogatott sportolók, magaslati edzőtáborba járnak edzeni, mert a ritkább levegő hatására fokozódik a vér oxigén szállító funkciója.

MIÉRT FONTOS EZ A MUTATÓ A SPORTBAN?

A sportolók teljesítményének vizsgálata során, a VO2 max  értéket fontos viszonyítási pontnak tekintjük. Például egy futó tényleges oxigénfelvétele kifejezhető a sportoló egyéni VO2 max szintjével, ami tükrözi, hogy milyen mértékben érzékeli a futó a teljesítményéből eredő megterhelést, azaz mennyire közelíti meg ezzel egyéni teljesítőképességének határát. Tehát, ha két futó, aki azonos sebességgel fut, s ehhez azonos mennyiségű oxigént használ fel, különbözőképpen érzékelheti az ebből eredő fizikai megterhelést. A kettő közül a magasabb egyéni % VO2 max  szinttel rendelkező sportoló számára kevésbé lesz megerőltető a táv. A mutató azért nagyon fontos tehát, mert ennek segítségével, össze tudjuk hasonlítani különböző sportolók azonos sportágakban illetve különböző sportágakban megmutatkozó teljesítményét, illetve megítélhetjük edzettségi állapotukat. Azokban a sportágakban, melyekben az állóképesség fontos része a teljesítménynek (pl. futás, országúti kerékpár, evezés, sífutás), az élversenyzőknek rendkívül magas a VO2 maximuma.

ELŐNYE, AZ EDZETTSÉG PONTOS MÉRHETŐSÉGE

„ Úgy gondolom, hogy minden sportágban érdemes nagy hangsúlyt fektetni a VO2 max  értékének javítására, mert ha ez a mutató megfelelő, akkor az adott intenzitás kevésbé lesz megterhelő a sportolónak, hiszen kitolódik az egyéni teljesítőképességének határa. Ráadásul ezzel a diagnosztikai módszerrel pontosan mérhető a sportolók edzettsége, nem is csoda, hogy számtalan külföldi csapat használja már erre a célra, nemcsak a válogatott keretben. Bízom benne, hogy hamarosan Magyarországon is elterjed ez a gyakorlat az utánpótlás korosztályban is, és rendszeresen fognak vele élni a különböző sportágak, sportegyesületek ”- mondja Dr. Matusovits Andrea, sportorvos

 

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

 

 

 

 

Visszalépés az előző oldalra...