Középpontban a sportteljesítmény mérése és fejlesztése

Középpontban a sportteljesítmény mérése és fejlesztése

A sportolók számának növekedése, újabb és újabb sportágak színre lépése, a tömegsportok megjelenése és a különböző európai- és világversenyek iránti fokozott érdeklődés a sportot a társadalmi élet középpontjába helyezte. Ezzel párhuzamosan nagymértékben nőtt az edzésmunka, a mérkőzés- és a versenyterhelés is a sportban. Logikusan merül fel tehát az igény a teljesítmény mérése, az edzésmunka optimalizálása, a sportolók egészség- prevenciója, a rendszeres sportorvosi ellenőrzés és rehabilitáció iránt mind az élsportolók, mind a hobby sportolók részéről. Ez a küldetése a nemrégiben megnyitott budapesti Sportorvosi Központnak, melynek orvos-igazgatóját, Dr. Babai Lászlót az intézmény alapításáról, céljairól, az igénybe vehető sportorvosi szolgáltatásokról és diagnosztikai módszerekről kérdeztük.

NYUGAT-EURÓPÁBAN IGEN, ITTHON MÉG NEM GYAKORLAT

 A Sportorvosi Központ megalapításának célja az volt, hogy akár a profi versenyzők részére, akár az amatőr szinten sportolók számára kínáljunk egy olyan komplex egészségügyi szolgáltatást, amellyel jobb eredményeket érhetnek el saját sportáguk területén, egészségük megőrzése mellett. - mondja Dr. Babai László, a Sportorvosi Központ orvos-igazgatója. - Mivel az állóképesség mérése a profi világban alapkövetelmény, célunk az, hogy gyakorlattá tegyük azoknak a teljesítmény mérését és optimalizálását szolgáló diagnosztikai módszereknek az alkalmazását, amelyek itthon talán még kevésbé elterjedtek, de Nyugat-Európában már évtizedek óta használnak. Hiszen a technológia itthon is adott, számos értéket tudunk mérni és később visszaellenőrizni gépekkel, különböző rendszerekkel.  Mérhető a robbanékonyság, a légzésteljesítmény, a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyisége, a különböző izomcsoportok fejlettsége. Sportolóként és edzőként is nagyon fontos tudni, hogy honnan indul, és hova tart a versenyző, melyek a kitűzhető reális célok, mely területeken szükséges és lehetséges fejleszteni, és ezt milyen eszközökkel lehet kivitelezni. Ez ma már természetesen sokkal több, mint az évtizedekkel ezelőtti alapfeladat, a kötelező szűrő, minősítő és ellenőrző vizsgálatok elvégzése. Bizonyos szint fölött már nélkülözhetetlen, hogy erre nagy hangsúlyt fektessenek a csapatok évente többször is, akár az alapozási, akár a verseny időszakban.  A fizikai erőnlétet ugyanis elsőrendű fontosságú, csak ez után következik a megfelelő technika.

MIÉRT FONTOS A TELJESÍTMÉNY MÉRÉSE?

A sportteljesítményt nem csak a tehetség, a genetikai adottságok, a technikai háttér vagy a sporteszközök, felszerelések fejlesztései határozzák meg. A gyakran pár tizedmásodpercen múló győzelem, vagy vereség kulcsfontosságú tényezője a sportteljesítmény, melynek mérése az ideális edzésterv kialakításához nélkülözhetetlen. Egyrészt azért, mert számszerűsíti az edzéseket végző sportoló aktuális kondicionális állapotát, másrészt így követhető nyomon az elvégzett edzésmunka eredményessége. Ezen felül az élsportban ez - az objektív adatokon alapuló minősítés az alapja a sportolók átigazolásának is az egyes sportegyesületek, szakosztályok, sportági szakszövetségek között.

MILYEN ESZKÖZÖKKEL MÉRIK A SPORTTELJESÍTMÉNYT? 

A Sportorvosi Központban különböző tesztprogramok futtatásával, ergométerek és spiroergométerek által, standard, laboratóriumi körülmények között kaphatunk képet a sportoló edzettségi állapotáról, illetve maximális teljesítményéről. A különböző ergometriás felmérésekkel az aktuális teljesítményt jellemző élettani mutatókat vizsgáljuk és értékeljük, a sportági mozgások egyéni terhelésprofiljának megfelelően, célirányosan. Ehhez többféle ergométer áll rendelkezésre: nagy teljesítményű futószalag, kerékpár-ergométer, illetve karergométer. A spirográfia segítségével nem csak az elvégzett munka mérhető pontosan, hanem a sportoló légzésteljesítménye is, egy arcra erősített maszknak köszönhetően. A vizsgálat segítségével meghatározható a be- és kilélegzett levegő mennyisége és összetétele. Ehhez kapcsolódik egy többszörös vérvizsgálat, amiből a laktát szintet határozzuk meg. Az eljárás alatt 12 elvezetéses EKG segítségével rögzítjük a szív működését, így megkapjuk a pulzusszámot, illetve az esetleges ritmuszavarok is megmutatkoznak. A tesztek megadják a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét, a VO2max értéket, az aerob-anaerob anyagcsere határokat, a laktát küszöböket, a szervezet rejtett, anaerob szakaszban felhasznált kapacitásait, melynek segítségével képet kapunk a sportoló edzettségi állapotáról.

A SPORTTELJESÍTMÉNY FOKOZHATÓ

A sportteljesítmény számos módszerrel fokozható, ez magában foglalja a megfelelő edzésterv kidolgozását, a kielégítő táplálkozást, a helyes életmód kialakítását, a mentális támogatást, valamint a rehabilitációt is. A Sportorvosi Központban minden olyan szakterület rendelkezésre áll, amely ezeken a területeken támogatás tud nyújtani a sportolók számára. A szolgáltatás komplexitását jellemzi, hogy a PrimaMedica EgészségCsoport keretein belül lehetőség nyílik minden támogató egészségügyi szolgáltatás igénybe vételére. Többek között endokrinológiai, kardiológiai, nőgyógyászati, immunológiai, tüdőgyógyászati, stb. szakágakban tudunk segítséget nyújtani a hozzánk fordulóknak. A sportorvosi szűréseket, a teljesítmény mérését sportorvosok végzik, ők biztosítják az orvos szakmai hátteret, és munkájukkal segítenek a maximumot kihozni a sportolókból olyan keretek között, ami még nem megy az egészség rovására. A különböző sportsérülések kapcsán fellépő fájdalmat, gyulladást sportorvos-traumatológus szakemberek látják el. Az edzések megtervezéséhez, az erőnléti fejlesztéshez, a sérülések utáni felépüléshez rehabilitációs és erőnléti edzők, gyógytornászok és mozgásterapeuták nyújtanak segítséget. A teljesítményoptimalizálásnak ma már egyre jobban előtérbe kerülő szeletét és lehetőségét a sporttáplálkozás biztosítja, ennek összeállítását sportban jártas dietetikus szakemberek végzik. Természetesen a sportolók fizikai egészsége mellett, a megfelelő mentális állapot megléte is nagyon fontos. Ezt sportpszichológus segíti, aki az egyéneken túlmenően csapatokkal is foglalkozik, segíti az egyéni,- és csapaton belüli konfliktuskezelést, kommunikációt vagy a csapatkohézió erősítését.

KIKET VÁRNAK A SPORTORVOSI KÖZPONTBA?

A sportártalmakban, az életkorral összefüggő élettani változásokban, induló betegségekben magasabb az érintettsége az idősebb, 40 év feletti sportolóknak, akiknél további fontos szempont a regenerációs képesség fokozatos csökkenése. Ezért esetükben az edzések intenzitásának növelésekor külön figyelmet kell fordítani az egészség megőrzésére és a regeneráció elősegítésére, melyet részletes és rendszeres szűrővizsgálatokkal, megfelelő edzésterv kidolgozásával, valamint helyes életmóddal lehet elérni. Esetleges sportsérülések és ártalmak esetén pedig, számukra is kiemelten fontos a rehabilitáció.  A másik csoport az utánpótlás korúak, azok a 13-18 évesek, akik a későbbiekben a felnőttek között, az élbolyban szeretnének versenyezni. Az ő fejlődésük folyamatos figyelését és optimalizálását fontosnak tartjuk, hiszen az erőteljes növekedés időszakában még nagyobb jelentősége van a megfelelő terhelés kialakításának, a teljesítmény rendszeres monitorizálásának, valamint a kielégítő tápanyagbevitelnek és mentális erősítésnek. Harmadik csoport az edzők, az élsportolók, a profi csapatok köre. Bízunk benne, hogy segítségünkkel rendszeres gyakorlattá válhat a különböző diagnosztikai módszerek alkalmazása. Támogatni szeretnénk a sportban tevékenykedő szakemberek és sportolók munkáját, teljesítményük optimalizálása, valamint jelentős szakmai- és sport sikerek elérése érdekében

MI A HOSSZÚ TÁVÚ CÉLJUK?

Magyarországon, a sportorvostudomány egyik szakmai központjává szeretnénk válni. Küldetésnek érezzük, hogy az embereket hozzásegítsük céljaik eléréséhez. Akár abban, hogy valaki utánpótlásból élvonalbeli versenyzővé válhasson és olimpiát nyerhessen, akár abban, hogy 50 évesen is biztonságban és eredményesen lefussa a maratoni távot. Természetesen, élsportolóinkat támogatni szeretnénk kiemelkedő sporteredmények elérésében.

Ezen kívül fontosnak tartom a kutatás-fejlesztés területét. Folyamatosan keressük az kapcsolódási pontokat az egyes orvosi szakterületek, ismeretek sportbeli alkalmazását illetően, és azon dolgozunk, hogy válaszokat tudjunk adni azokra a kérdésekre, melyeket a sport elmélete és gyakorlata fogalmaz meg az orvoslás számára. Bízom benne, hogy ki tudunk alakítani és meg tudunk honosítani, a sporttudományban ma még nem létező módszereket. Hiszek abban, hogy a rendelkezésre álló technológiák alkalmazása, a folyamatos visszacsatolás, a fizikum és a lélek harmonikus fejlesztése az, ami hozzásegítheti akár az amatőr sportolókat, akár az élsportban versenyzőket, hogy a sportban kiemelkedő eredményeket érjenek el, akár a maguk, akár az egész társadalom örömére.

 

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

 

 

 

Visszalépés az előző oldalra...