Hogyan fejleszthető az állóképesség a szabadidő sportolóknál?

A szabadidő- vagy hobbisportok közül leginkább az állóképességi sportok az elterjedtek, mint a futás, a kerékpározás, az úszás vagy a triatlon. Mindegyik esetében igaz, hogy az alapállóképesség fejlesztésén áll vagy bukik a siker, legyen szó egy versenyeredményről vagy „csupán” a fejlődésről. Az állóképesség fejlesztésének lehetőségeiről beszélt Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója.

Mi a különbség a kisebb és a komolyabb sportsérülések kezelésében?

A sportsérülések szinte elkerülhetetlenek a hobbi- és élsportolóknál, az abból való felépülés pedig erősen befolyásolja a további edzésmunkát, sőt esetleg a mindennapokat is. Ugyanakkor a kisebb sérüléseknél nincs szükség feltétlenül orvosi segítségre, a súlyosabb sportsérülések gyógyulását viszont nem csak felgyorsíthatja a szakértő kezelés, de ez a minőségi gyógyulás feltétele is. Dr. Páll Zoltán, a Sportorvosi Központ sebésze, traumatológus, sportorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy sokszor csak a kivizsgáláson dől el, szükséges-e orvosi közreműködés a felépülésben.

6 fontos kérdés a sportolói teljesítménydiagnosztikáról

Mire jó a teljesítménydiagnosztika a sportban? Csak profi sportolóknak fontos? Kizárólag a megfelelő pulzuszónákat lehet meghatározni általa? Hogyan építhető be az eredmény az edzésmunkába? Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója megválaszolta a teljesítménydiagnosztikával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Újraindult a Sportorvosi Központ!

Mind a profi-, mind a hobbi sportolók számára jó hír, hogy immár újra elérhető az a komplex szolgáltatás, amellyel jobb eredményeket érhetnek el sportágukban, teljes értékű lehet a rehabilitációjuk, és szükség esetén még szakorvosok is közreműködhetnek a sportolók támogatásában. A Sportorvosi Központ legfőbb célja a sportteljesítmény objektív mérése és az eredményekre alapozott, biztonságos teljesítményoptimalizálás - ismertette Fülöp Tibor, sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer.

4 ok, amiért nem fejlődsz a futásban

Sokan tapasztalják a rendszeresen futó szabadidő sportolók között, hogy nem fejlődnek, esetleg éppen visszaesik a teljesítményük. Kevesebbet és/vagy lassabban tudnak futni. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője a jelenség okait vette számba.

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

A Prima Medica hálózathoz tartozó egészségközpontok Magyarország egyik első magánrendelői voltak, 2004-ben indultak útjukra. A jelentősebb árbevétel-növekedés, évente 20 százalék körüli, 2012-2013-tól kezdődően indult meg, amikor is a Sportorvosi Központ csatlakozott a csoporthoz. A fejlődésről dr. Babai László, a központot magában foglaló Prima Medica Egészséghálózat alapítója-igazgatója beszélt a portfolio.hu-nak.

Romló teljesítmény? Dehidratáció is lehet az ok

Nem csak a sportban, hanem akár a munka terén is teljesítménycsökkenéshez vezethet a dehidratáció. Vajdovich Dorottya, a Sportorvosi Központ dietetikusa, sporttáplálkozási szakértője a megfelelő folyadékfogyasztás jelentőségére és a dehidratáció jeleire hívta fel a figyelmet.

Így készülj az első 10 kilométeredre

A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

Így hozd egyensúlyba az edzést, a munkát és a családot

A komolyan edzők egyik legnagyobb kihívása, hogy össze tudják egyeztetni a munkájukat, a tanulást, a magánéletüket és a sok időt követelő edzéseket. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője ebben próbál segíteni.

Túlsúlyos? Így kezdje el az edzést!

A túlsúlyos, elhízott emberek életmódváltása mindenképpen nagy döntés, amihez nagy lelkierő és jó esetben komoly felkészülés szükséges. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője az edzés elkezdésével kapcsolatos tanácsokkal szolgál.