Hirtelen visszaesett a futóteljesítménye? Ilyen okai lehetnek

Hirtelen visszaesett a futóteljesítménye? Ilyen okai lehetnek

Fülöp Tibor
Fülöp Tibor 2024.02.16

Jónéhány hobbifutó, és néha a félpofik, profik is megtapasztalhatták már, hogy hirtelen visszaesett a teljesítményük, csökkent az állóképességük, lelassultak. Ennek a jelenségnek számos természetes, ártalmatlan oka lehet, de vannak esetek, amikor érdemes mélyebben utánajárni az okoknak. Ezt tette Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer is.

Mi lehet a hirtelen csökkenő futóteljesítmény mögött?

Minden hobbi- és akár profi sportolóval előfordul, hogy bizonyos napokon lassúnak érzi magát vagy egyszerűen gondolni sem tud a futásra. Ha azonban ez az érzés vagy valós teljesítménycsökkenés egyre többször fordul elő, érdemes utánanézni, valójában mi okozza ezt. Nem kell mindjárt súlyos problémákra, betegségre gyanakodni, a futóteljesítmény és az állóképesség sokszor ennél hétköznapibb okok miatt csökkenhet. Íme, néhány gyakori ok:

Idősödés

Szembe kell nézni azzal, hogy az idősödés azzal járhat, hogy egyre hosszabb idő szükséges a regenerációhoz, hogy könnyebben és gyorsabban kifáradunk, ezért pedig lassabban futhatunk.

Vashiány

Vannak, akik fogékonyabbak a vashiányra, illetve könnyebben kialakul náluk ez a hiányállapot. (Ez a nőknél jóval gyakoribb a menstruáció miatti vérvesztés okán, de férfiaknál is előfordulhat.) Éppen ezért időről időre ajánlott ellenőriztetni a vasszintet, hiszen annak hiánya többek közt a teljesítőképesség csökkenéséhez A teljesítménydiagnosztika minden sportolónak fontos.vezethet. Arra is érdemes figyelni azonban, hogy a szervezet megfelelő vas-ellátottságának vizsgálatához a sima vas érték nem elégséges, ahhoz a transzferrin és ferritin érték is hozzátartozik, ugyanis a sima vasból csak minimális véleményt lehet mondani a vasháztartásról. E téren a legfontosabb érték a ferritin, ami árulkodik a vasraktárak telítettségéről.

Nem megfelelő táplálkozás, folyadékbevitel

Nem törvényszerű, hogy ami évekig bevált, az mindig be fog válni, hiszen a testünk változik. Érdemes e tekintetben sportdietetikussal konzultálni.

Nem elégséges pihenés

Ha nem esik jól a futás, vagy visszaesett a tempó, a teljesítmény, a táv, érdemes egy nagyobbat pihenni, és 72 órát komolyabb fizikai aktivitás nélkül tölteni. A rákövetkező egy hétben lassabb, könnyebb futásokkal ajánlott visszaépíteni az edzést, de ha ezek után sem történik javulás, mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

Túledzett állapot

A laborvizsgálat és a teljesítménydiagnosztika segít a sportteljesítményben.A túledzettségre nem csak a teljesítménycsökkenésből lehet következtetni, de megjelenhetnek olyan panaszok is, mint az izomgyengeség, -fájdalom, a krónikus fáradtság, a motivációcsökkenés, az alvászavar, a hangulatingadozás, a gyakoribb megbetegedések. A laborvizsgálati eredmények is gyanúra adhatnak okot, hiszen például alacsony lehet a fehérvérsejtszám (FVS), illetve a hemoglobin (HGB) és a hematokrit (HTC) szintje, és jelezhet a vesefunkció is. Ha ugyanis valaki túledzi magát, annak magas a kreatinin-, a karbamid-, a D-bilirubin-, a GOT- (glutamát-oxálacetát aminotranszferáz), a GPT- (glutamát-piruvát aminotranszferáz), a D.bilirubin - (direkt bilirubin), a CK (kreatin-kináz) és a húgysavszintje. Túledzés esetén megemelkedik a vér nyugalmi laktát-, vagyis tejsavszintje, és mivel a túlzott fizikai megerőltetés akár gyulladást is okozhat a szervezetben, a vérből kimutatható C-reaktív protein, azaz CRP is magas értéket fog mutatni (ez a testben lévő gyulladások jelzője).
- Mindezeken túl természetesen más okok is vezethetnek teljesítménycsökkenéshez, ezért akinél nem egyértelmű a hanyatlás oka vagy komolyabb, jól felépített edzésbe szeretne belevágni, érdemes részt vennie egy teljesítménydiagnosztikai felmérésen.

Mire jó a teljesítménydiagnosztikai felmérés?

- A speciális laborban végzett teljesítménydiagnosztikai vizsgálat a profi és amatőr versenysportolóknak szükséges, a hobbisportolóknak pedig ajánlott eszköz, ami a felkészülés mérföldköveit jelenti, tájékoztat a sportoló aktuális állapotáról és arról, hogy milyen közel vagy távol vannak a kijelölt célok. Biztos vagyok benne, hogy 40 felett, amatőr sportolóként is lehet fejlődni, csak meg kell találni a jó irányt és jó gyakorlatot – ebben segít a teljesítménydiagnosztikai felmérés – ismerteti Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer. - A módszer lényege a sportágspecifikus tesztprotokoll, eszközpark, kiértékelés és tanácsadás. A felmérés során arra törekszünk, hogy minél kevesebb tényező hátráltassa a sportolót a legjobb teljesítménye produkálásában, több paramétert nyugalmi állapotban határozunk meg, mint például a testösszetétel vagy a vegetatív idegrendszer állapota. A kiértékelés és tanácsadás során pedig a legfontosabb cél olyan gyakorlatias információk átadása, amelyek segítségével a teljesítmény csökkenés helyett javulást mutathat.

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

 

Orvos válaszol

Futás

Tisztelt Sportorvosi Központ!
Rendhagyó kérdéssel fordulok Önökhöz:
Pacemakerrel rendlekezem 2018 óta. De ez nem gátol a heti két-három alkalommal történő futásomban.
Azt vettem észre a pulzusomon, hogy amikor elindulok a futópályán, az első 3-500m-en gyakran eléri a 140-150-es pulzusszámot, majd visszaesik 90-100-ra. Ahonnét a fél óra végeztével. fokozatos emelkedés mellett eljut 120-130-as értékhez.
Néha azonban kimarad ez az induló kiugrás, csupán a fokozatos emelkedés figyelhető meg.
Van ennek valamilyen magyarázata?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel:
Csóka Tamás
Tisztelt Csóka Tamás!

Nem tudom, hogy futás előtt szokott -e bemelegíteni, mert ez nagyon fontos. Azt sem tudom, hogy végez – e erősítő gyakorlatokat vagy csak fut. Ezen kívül az időjárás változás is befolyásolja a szív frekvenciáját a PM mellett. Tanácsom: Amennyiben nagyon gyorsan emelkedik a pulzusa, váltson lassabb futásra, esetleg sétára. Sajnos egyéb betegségét, a gyógyszerek szedését nem ismerem, így a pontos ok tisztázása nem könnyű. Szívesen állok rendelkezésére, akár telefonos konzultációval is a megfelelő mozgás kialakítására, a gyógyszeres kezelését is figyelembe véve.

Üdvözlettel: Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Nagyon izgalmas

Nagyon izgalmas èlmèny belehelyeznem magam egy profi teljesítmènydiagnosztikai protokollba. Àtèlni, megbeszèlni milyen összefüggèsek adjàk ki a sportolò teljesítmènyét mèg akkor is ha csak kedvtelèsböl teszi azt. Köszönöm az irànytüt Fülöp Tibornak.

Fülöp Tibor

Fülöp Tibor

sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer


Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...