40 feletti amatőr sportoló és fejlődni szeretne? Itt a megoldás

40 feletti amatőr sportoló és fejlődni szeretne? Itt a megoldás

Fülöp Tibor
Fülöp Tibor 2023.09.07

Egyre többen választják a sportos életmódot 40 felett is, illetve sokan egyszerűen tovább folytatják azokat az edzéseket, amelyeket akár évtizedekkel korábban elkezdtek. Viszont ebben az életkorban jónéhányan szembesülnek azzal, hogy nem fejlődnek, sőt, éppen visszaesik a teljesítményük. Vajon lehetetlen 40 felett jobban teljesíteni az amatőr sportolóknak? Milyen hibák vezethetnek a teljesítmény stagnálásához, csökkenéséhez? Mit lehet tenni a javuló eredményekért? Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer válaszolt a kérdésekre.

Törvényszerű, hogy 40 felett nem javul a teljesítmény?

40 felett, de akár még fiatalabb korban is viszonylag sokan szembesülnek azzal, hogy már jóideje edzenek, de a teljesítményük nem javul, sőt, esetleg romlik. Ezzel nyilvánvalóan nehéz szembesülni, ahogyan azzal is, hogy ha valamit eddig nem jó módszerrel csináltak, attól nem fognak jobb eredményt produkálni, ha többet próbálkoznak, de ugyanazzal a módszerrel.
Amatőr sportolóknak is nagy segítség lehet a teljesítménydiagnosztika.Ezért érdemes tudatosabban készülni az edzésre és a megmérettetésekre. Mielőtt belevágnánk az egyre nagyobb terhelést jelentő edzésekbe, testileg, lelkileg fel kell készíteni magunkat erre az időszakra, különösen, ha előtte inaktív életmódot folytattunk. Testileg a cél, hogy egyre jobb alkalmazkodáshoz szoktassuk a szív- és érrendszert, a légzési-, és a mozgásszerv rendszert. Lelkileg pedig hasznos lehet, ha meghatározzuk azt a cél, amelyet el szeretnénk érni.  
Az edzés lényege minden esetben, hogy a szervezet egy stresszhatásnak van kitéve, amelyhez egyre jobban alkalmazkodva javul a teljesítőképessége. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy betartsuk a fokozatosság elvét, ismerjük a saját korlátainkat, és reális elvárásaink legyenek saját magunkkal szemben.  

Hétköznapi hibák, amelyek visszavethetik a teljesítményt

  • Nem megfelelő táplálkozás, folyadékfogyasztás

Néhány amatőr sportoló egyszerűen nem eszik eleget, ami természetes módon vezet az energiaraktárak kiürüléséhez és a teljesítmény csökkenéséhez. Sokan a szénhidrát-fogyasztást fogják túlzottan vissza, ami hiba, hiszen ez az anyag a magas intenzitású sportok üzemanyaga. A krónikus dehidráció pedig kifejezetten a jó teljesítmény ellen hat. A jól felépített étrend megtervezésében a dietetikus tud segíteni. 

  • Nem kielégítő alvás

Egyértelmű kapcsolat van a teljesítménycsökkenés és a nem kielégítő mennyiségű és minőségű (!) alvás között. Az alvászavarok rendezésével - amelyben szomnológus tud segíteni – a teljesítmény is javulhat.

  • Nem jól felépített edzésterv

Akár túl keveset edzünk, akár kizárólag ugyanolyan típusú edzéseket végzünk, vagy elhanyagoljuk az alapállóképesség fejlesztését, előbb-utóbb eljutunk egy olyan pontra, ahonnan nem tudunk továbblépni, sőt akár csökken is a teljesítményünk. Az egyik leggyakoribb hiba pedig a túl intenzív edzésmunka és a regenerálódási időszak elhagyása – ez sokszor összefügg a bizonyítási vággyal. Holott a terhelés hatására lemerülnek a glikogénraktárak, roncsolódnak az izomrostok, megbomlik a szervezet elektrolit- és folyadékegyensúlya, romlik a perifériás vérkeringés és besűrűsödik a vér, tehát mindenképpen szükség van regenerálódásra ezeknek a folyamatoknak a megfordításához. Már 1-2 nap is elég lehet arra, hogy feltöltődjenek az energiaraktárak, így érdemes ezt kivárni, amíg újra laza izmokkal, kipihenten nekivágunk a futásnak.

Így segíthet a teljesítménydiagnosztika

A teljesítménydiagnosztika felméréssel fény derülhet az edzés hibáira.- Biztos vagyok benne, hogy 40 felett, amatőr sportolóként is lehet fejlődni, csak meg kell találni a jó irányt és jó gyakorlatot – ebben segít a teljesítménydiagnosztikai felmérés – ismerteti Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer. - A módszer lényege a sportágspecifikus tesztprotokoll, eszközpark, kiértékelés és tanácsadás. A felmérés során arra törekszünk, hogy minél kevesebb tényező hátráltassa a sportolót a legjobb teljesítménye produkálásában, több paramétert nyugalmi állapotban határozunk meg, mint például a testösszetétel vagy a vegetatív idegrendszer állapota. A kiértékelés és tanácsadás során pedig a legfontosabb cél, hogy a gyakorlatias információk hasznosak legyenek a sportolónak, hogy az életkor ne legyen akadálya a javuló teljesítménynek.  

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

Orvos válaszol

Göbölös Mária

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Egy kérdésem lenne a fiammal kapcsolatban. 14 éves lesz novemberben és rendszerint sportol, focizik egyesületi szinten. Szeretném megkérdezni hogy a tegnapi nap folyamán meccs előtt és közben is eléggé rosszul érezte magát fájt a feje és szédült egy kicsit de a meccset végigjátszotta. Amikor hazaértünk adtam neki egy fájdalomcsillapítót a fejfájása jobb lett de a szédülés nem igazán múlt el még a mai nap is fennáll. Nem is engedtem iskolába. Láza nincs azt mondja amikor feláll akkor szédül. Nyáron amikor melegebb volt előfordult hogy fájt a feje meccs vagy edzés után de ezt betudtam annak hogy meleg van és esetleg kevés folyadékot fogyasztott. Ezek utána egyből el is múltak miután hazaért és felfrissített magát. De a tegnapi után a szédülés még a mai napon is tart. Lehet hogy esetleg napszúrást kaptunk vagy valami komolyabb? gondoltam hogyha nem múlik akkor holnap a körzetihez leküldöm csak kicsit aggaszt ez a szédülés. Étvágya van, és rengeteg folyadékot itatok vele. Most volt sportorvosi vizsgálat is 3 hete /vizelet, EKG, szemvizs. vérnyomás/ és minden rendben volt. Ön szerint helyes ha holnap leküldöm a háziorvoshoz? vagy esetleg ez elmúlik 1-2 napon belül magától és nem kell nagyon aggódnom?? Köszönöm válaszát
Kedves Szülő!
Legyen szíves vizsgálatra küldeni 14 éves fiát! Valószínűleg nincs komolyabb probléma, lehet vírus fertőzés előjele, lehet napszúrás ha hányingere is van, lehet vérnyomás probléma, vércukorszint eltérés. Vizsgálja meg a háziorvos, esetleg egy laborvizsgálatot is érdemes megcsináltatni, ha nem múlnak a panaszok!
Üdvözlettel
Dr. Matusovits Andrea

Páciensek mondták

Visszatérek!

Nyerő csapaton ne változtass!"- Én is így tettem.... Köszönet a teljesítmény-diagnosztikáért, a sok hasznos tanácsért, együttgondolkodásért.

 

Fülöp Tibor

Fülöp Tibor

sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer


Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...