Ilyen a SMART célmeghatározás sportolóknál

Ilyen a SMART célmeghatározás sportolóknál

Fülöp Tibor
Fülöp Tibor 2023.08.01

Egy bizonyos sportolói szinten – és ez így van a hobbisportban is – a siker már nem csak az edzésre szánt időn múlik. Hiába edz valaki mindennap, ha nem jó a célmeghatározása. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer arról beszélt, hogyan lehet egy sportoló tudatos a célkitűzésében és milyen eszközök segíthetik őt abban, hogy el is érje a céljait.

A jó célmeghatározás fél siker

A megfelelő célmeghatározáshoz fontos eszköz a teljesítménydiagnosztika.Az élsportban jól ismert, hogy a siker és a kudarc közt sokszor csak egy hajszálnyi a különbség. Azzal is tisztában vannak a sportolók, hogy a fizikai felkészültség mellett a pszichés, mentális oldalra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ebben a komplex felkészülési folyamatban van jelentősége az okos célmeghatározásnak. Ez ugyanis egy rendkívül hatékony technika a teljesítmény fokozására – tulajdonképpen minden sportolói szinten. A célok kitűzése rövid- és hosszú távon is segít az összpontosításban és a motiváció fenntartásában. A célok maguk is lehetnek rövid-, közép- és hosszú távúak, a sporton belül három kategóriában is felállíthatók.

  • Eredménycélok: ezek a konkrét versenyeredményekre vonatkoznak.
  • Teljesítménycélok: ezek a tartós fejlődés zálogai, hiszen a sportoló saját teljesítményének növelésére vonatkoznak.
  • Folyamatcélok: ezek azok a szempontok, amelyekre a sportolónak koncentrálnia kell egy adott képesség fejlesztésével kapcsolatban.

Fontos, hogy mindig a hosszútávú célok meghatározásával kezdjük, ebből tudjuk ugyanis lebontani a közép-, azokból pedig a rövidtávú célokat.

Így lehet SMART a célkitűzés

A SMART célmeghatározás nem csak a sport területén érvényes, de itt is érdemes alkalmazni ezt a módszert. Mit jelent ez a betűszó?

  • S, mint specific (specifikus) – minél konkrétabb a cél, annál jobb.
  • M, mint measurable (mérhető) – méréssel ellenőrizhető a folyamat, legyen szó időről, távolságól, súlyról, stb.
  • A, mint attainable (elérhető) – az okos célmeghatározás először kis, könnyen megvalósítható célokat jelöl ki, és a sikerélmény birtokában lépeget a nagyobb célok felé.
  • R, mint realistic (realista) – minden sportolónál személyre szabottan kell meghatározni a célokat, amelyekkel ő maga is egyet kell, hogy értsen, és látnia kell azok elérésének realitását. 
  • T, mint time based (idő alapú) – általában egy versenyszezon jelenti a rövidtávú célmeghatározás időbeli alapját, de mindig kisebb egységekre kell bontani a folyamatot, például egy-három hónapra – ez lesz az edzésperiodizáció.   

Mi segíthet az okosan meghatározott célok elérésében?

A teljesítménydiagnosztika a hatékony edzés alapja lehet.- Az okos célmeghatározás szinte fél siker, és ez fordítva is igaz: ha rosszul jelöljük ki a célt, szinte már azelőtt elbukhatjuk, mielőtt belevágtunk volna a folyamatba. Ha tehát ez megvan, több olyan tényezőt is érdemes beazonosítani, amelyek szükségesek a sportolói célok eléréséhez – mondja a szakember. - A napi munka, a rendszeres edzés természetesen minden sportteljesítmény alapja, még ha olyan teljesítményről beszélünk is, mint egy kezdő hobbisportolónak az első háztömb körüli futás. A kezdeti pár száz méteres futás-séta váltakozásból elérni a 3 km lefutásáig nagy kitartást igénylő, szép teljesítmény. Nem is szólva az élsportolókról, akiknek nem csak fizikálisan, de mentálisan is „oda kell tenni magukat” a mindennapos kemény edzésekbe.    
Emellett sokat számít a siker elérésében a jó edző. Még amatőr sportolóknak is érdemes személyi edző segítségét kérni kezdetben, legalább abban az időszakban, amikor felépül egy hatékony és biztonságos edzésterv.
- Végső soron pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni a teljesítménydiagnosztika szerepét. A speciális laborban végzett teljesítménydiagnosztikai vizsgálat a profi sportolóknak egy szükséges eszköz, ami a felkészülés mérföldköveit jelenti, tájékoztat a sportoló aktuális állapotáról és arról, hogy milyen közel vagy távol vannak a kijelölt célok – hangsúlyozza Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezető, BDR A-Trainer. - A teljesítménydiagnosztikáról néhányan azt feltételezhetik, hogy csak profi vagy félprofi sportolóknak lehet fontos, de ez nem így van. A hobbisportolók közül azoknak is ajánlott ilyen felmérésen részt venniük, akik valamilyen komolyabb célt tűztek ki maguk elé, és biztonságos ütemű fejlődésben, az egészségüket nem veszélyeztetve szeretnék elérni azt. Azoknak is érdemes részt venni egy teljesítménydiagnosztikai felmérésen, akik hosszú kihagyás után szeretnék újra beépíteni a mozgást a mindennapjaikba. Azoknál pedig, akik most vágnak bele az edzésbe, a komplex teljesítménydiagnosztikai vizsgálat adja meg az induláshoz szükséges adatokat, hogy kezdettől fogva optimálisan terheljék magukat.

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

 

Orvos válaszol

Göbölös Mária

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Egy kérdésem lenne a fiammal kapcsolatban. 14 éves lesz novemberben és rendszerint sportol, focizik egyesületi szinten. Szeretném megkérdezni hogy a tegnapi nap folyamán meccs előtt és közben is eléggé rosszul érezte magát fájt a feje és szédült egy kicsit de a meccset végigjátszotta. Amikor hazaértünk adtam neki egy fájdalomcsillapítót a fejfájása jobb lett de a szédülés nem igazán múlt el még a mai nap is fennáll. Nem is engedtem iskolába. Láza nincs azt mondja amikor feláll akkor szédül. Nyáron amikor melegebb volt előfordult hogy fájt a feje meccs vagy edzés után de ezt betudtam annak hogy meleg van és esetleg kevés folyadékot fogyasztott. Ezek utána egyből el is múltak miután hazaért és felfrissített magát. De a tegnapi után a szédülés még a mai napon is tart. Lehet hogy esetleg napszúrást kaptunk vagy valami komolyabb? gondoltam hogyha nem múlik akkor holnap a körzetihez leküldöm csak kicsit aggaszt ez a szédülés. Étvágya van, és rengeteg folyadékot itatok vele. Most volt sportorvosi vizsgálat is 3 hete /vizelet, EKG, szemvizs. vérnyomás/ és minden rendben volt. Ön szerint helyes ha holnap leküldöm a háziorvoshoz? vagy esetleg ez elmúlik 1-2 napon belül magától és nem kell nagyon aggódnom?? Köszönöm válaszát
Kedves Szülő!
Legyen szíves vizsgálatra küldeni 14 éves fiát! Valószínűleg nincs komolyabb probléma, lehet vírus fertőzés előjele, lehet napszúrás ha hányingere is van, lehet vérnyomás probléma, vércukorszint eltérés. Vizsgálja meg a háziorvos, esetleg egy laborvizsgálatot is érdemes megcsináltatni, ha nem múlnak a panaszok!
Üdvözlettel
Dr. Matusovits Andrea

Páciensek mondták

Nagyon izgalmas

Nagyon izgalmas èlmèny belehelyeznem magam egy profi teljesítmènydiagnosztikai protokollba. Àtèlni, megbeszèlni milyen összefüggèsek adjàk ki a sportolò teljesítmènyét mèg akkor is ha csak kedvtelèsböl teszi azt. Köszönöm az irànytüt Fülöp Tibornak.

Fülöp Tibor

Fülöp Tibor

sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer


Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...