6 fontos kérdés a sportolói teljesítménydiagnosztikáról

6 fontos kérdés a sportolói teljesítménydiagnosztikáról

Fülöp Tibor
Fülöp Tibor 2023.02.13

Mire jó a teljesítménydiagnosztika a sportban? Csak profi sportolóknak fontos? Kizárólag a megfelelő pulzuszónákat lehet meghatározni általa? Hogyan építhető be az eredmény az edzésmunkába? Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója megválaszolta a teljesítménydiagnosztikával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

1. Mire jó és mennyire hatékony a teljesítménydiagnosztika?

A teljesítménydiagnosztikai felmérés élsportolóknak és hobbi sportolóknak is fontos.A profi laborban végzett teljesítménydiagnosztikai vizsgálat egy szükséges eszköz, ami akkor működik igazán hatékonyan, ha bizonyos időközönként megismételjük. Ebben az esetben a felkészülés mérföldköveit jelenti, tájékoztat a sportoló aktuális állapotáról és az elvégzett edzésmunka hatékonyságáról is.
A teljesítménydiagnosztika nélküli edzés akkor működik optimálisan, ha valóban hozzáértő szakember elemzi az edzés- és versenyadatokat. Ugyanez érvényes a diagnosztikára is! Az olyan sportoló vagy edző, aki nem tudja értelmezni a teljesítménydiagnosztikai vizsgálat eredményeit, nem igazán fog profitálni a felmérésből. Éppen ezért fontos a felmérés utáni kiértékelés, amelynek eredményeit írásban is megkapja a sportoló.

2. Nem elég csak elemezni az edzésmunkát és a teljesítményt?

A labordiagnosztika nem helyettesíti a megfelelő edzésmunkát és terhelésszabályozást, adatelemzést – viszont nagyon fontos plusz információkkal kiegészíti azokat. Azok is járnak teljesítménydiagnosztikai laborvizsgálatra (bár esetleg évente kevesebb alkalommal), akik wattmérővel végzik az edzéseket, és szakember segítségével edzés-és versenyadatok alapján folyamatosan korrigálják a küszöb- és zónaértékeiket. Ugyanis nekik is többlet információt nyújt a diagnosztika olyan dolgokról, amelyek nem látszanak az adatelemzésből. 

3. Mindegy mikor és milyen körülmények közt zajlik a teljesítménydiagnosztika?

A teljesítménydiagnosztika során lehetőleg minél több standard körülményt kell biztosítani. Például azonos időszakban (pihenő hét vége vagy első terhelt hét eleje); azonos megelőző edzésprotokoll (2 nappal előtte teljes pihenőnap, vizsgálat előtti nap könnyű átmozgatás); azonos napszakban (pl. reggel vagy délelőtt, pihenten); azonos táplálkozás (2-3 órával előtte enni, extra szénhidráttöltést kerülni); azonos tesztprotokollal, standard hőmérsékleti viszonyok közt kellene mérni.

4. Kezdőknek, hobbisportolóknak is segítség lehet a felmérés?

A teljesítménydiagnosztikáról néhányan azt feltételezhetik, hogy csak profi vagy közel profi sportolóknak lehet fontos, de ez nem igaz. Az amatőr és hobbisportolók közül azoknak ajánlott ilyen felmérésen részt venniük, akik valamilyen komolyabb célt tűztek ki maguk elé, és biztonságos ütemű fejlődésben, az egészségüket nem veszélyeztetve szeretnék elérni azt. (Nagyobb igénybevétel előtt vagy valamilyen alapbetegség esetén egy sportorvosi kivizsgálás is nagyon ajánlott.) Azoknak is ajánlott, akik hosszú kihagyás után szeretnék újra beépíteni a mozgást a mindennapjaikban. Azoknál a személyeknél, akik most kezdik az edzést, a komplex teljesítménydiagnosztikai vizsgálat adja meg az induláshoz szükséges adatokat, hogy kezdettől fogva optimálisan terheljék magukat.

5. Csak a pulzuszónák meghatározása a teljesítménydiagnosztika célja?

A teljesítménydiagnosztika több, mint pulzuszóna meghatározás.A komplex teljesítménydiagnosztikai vizsgálat nem csak magát a terhelést jelenti, vagyis nem csupán a pulzuszónák meghatározása a célja! Legalább ugyanilyen jelentőségük van a nyugalmi és restitúciós méréseknek, amelyek segítenek abban, hogy a mutatott teljesítmény értelmezhető legyen az aktuális állapothoz mérten. Többek közt a testösszetétel mérése (testzsírszázalék, hidratáció, stb.), a nyugalmi HRV mérés, stb. együttesen adnak képet a fejlesztendő területekről.
- Minél több adat birtokában vagyunk, annál inkább személyre szabható az edzésmunka és elkerülhető az alul- vagy túlterhelés – ismerteti Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója. – Sokszor találkozunk olyan esettel, amikor az önmagát edző, esetleg nem teljesen felkészült személy túl intenzív edzésmunkája egy idő után stagnáló, vagy éppen csökkenő teljesítményhez vezet. Az ilyen esetekben nem meglepő, hogy a teljesítménydiagnosztika eredményeinek kiértékelésekor azt látjuk, hogy a nem megfelelő edzésmunka gyakorlatilag negatív eredménnyel járt.

6. A felmérés elvégzése garantálja a javuló teljesítményt?

A teljesítménydiagnosztikai vizsgálat eredménye önmagában kevés, hiszen eredmény csak akkor várható, ha a javaslatokat beillesztik az edzésprogramba. Ha azonban a felmérés eredményei beépülnek az edzéstervbe, a profi- és hobbisportoló sikerei és önmagukhoz mért fejlődése igazolja a teljesítménydiagnosztika hatékonyságát.

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

 

 

Orvos válaszol

Göbölös Mária

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Egy kérdésem lenne a fiammal kapcsolatban. 14 éves lesz novemberben és rendszerint sportol, focizik egyesületi szinten. Szeretném megkérdezni hogy a tegnapi nap folyamán meccs előtt és közben is eléggé rosszul érezte magát fájt a feje és szédült egy kicsit de a meccset végigjátszotta. Amikor hazaértünk adtam neki egy fájdalomcsillapítót a fejfájása jobb lett de a szédülés nem igazán múlt el még a mai nap is fennáll. Nem is engedtem iskolába. Láza nincs azt mondja amikor feláll akkor szédül. Nyáron amikor melegebb volt előfordult hogy fájt a feje meccs vagy edzés után de ezt betudtam annak hogy meleg van és esetleg kevés folyadékot fogyasztott. Ezek utána egyből el is múltak miután hazaért és felfrissített magát. De a tegnapi után a szédülés még a mai napon is tart. Lehet hogy esetleg napszúrást kaptunk vagy valami komolyabb? gondoltam hogyha nem múlik akkor holnap a körzetihez leküldöm csak kicsit aggaszt ez a szédülés. Étvágya van, és rengeteg folyadékot itatok vele. Most volt sportorvosi vizsgálat is 3 hete /vizelet, EKG, szemvizs. vérnyomás/ és minden rendben volt. Ön szerint helyes ha holnap leküldöm a háziorvoshoz? vagy esetleg ez elmúlik 1-2 napon belül magától és nem kell nagyon aggódnom?? Köszönöm válaszát
Kedves Szülő!
Legyen szíves vizsgálatra küldeni 14 éves fiát! Valószínűleg nincs komolyabb probléma, lehet vírus fertőzés előjele, lehet napszúrás ha hányingere is van, lehet vérnyomás probléma, vércukorszint eltérés. Vizsgálja meg a háziorvos, esetleg egy laborvizsgálatot is érdemes megcsináltatni, ha nem múlnak a panaszok!
Üdvözlettel
Dr. Matusovits Andrea

Páciensek mondták

Visszatérek!

Nyerő csapaton ne változtass!"- Én is így tettem.... Köszönet a teljesítmény-diagnosztikáért, a sok hasznos tanácsért, együttgondolkodásért.

 

Fülöp Tibor

Fülöp Tibor

sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer


Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...