Újraindult a Sportorvosi Központ!

Újraindult a Sportorvosi Központ!

Fülöp Tibor
Fülöp Tibor 2023.01.09

Mind a profi-, mind a hobbi sportolók számára jó hír, hogy immár újra elérhető az a komplex szolgáltatás, amellyel jobb eredményeket érhetnek el sportágukban, teljes értékű lehet a rehabilitációjuk, és szükség esetén még szakorvosok is közreműködhetnek a sportolók támogatásában. A Sportorvosi Központ legfőbb célja a sportteljesítmény objektív mérése és az eredményekre alapozott, biztonságos teljesítményoptimalizálás - ismertette Fülöp Tibor, sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer.

A sportteljesítmény mérhető és optimalizálható

A Sportorvosi Központ elérhető a sportteljesítmény felmérése és optimalizálása.A sportteljesítmény mérése a profi sportolók világában már alapkövetelmény, de még ebben a szférában is ritkaság, hogy a legmodernebb eszközök és a hozzáértő, magasan képzett, évtizedek óta a szakmában tevékenykedő és sikereket elérő szakembergárda álljon a sportolók rendelkezésére ennél a feladatban. Nagyon fontos tudni, hogy honnan indul, és hova tart a sportoló, melyek a kitűzhető reális célok, mely területeken szükséges és lehetséges fejleszteni, és ezt milyen eszközökkel lehet kivitelezni – ez még a rekreációs és az amatőr sportolók számára is rendkívül hasznos információ.
A 2023-ban újraindult Sportorvosi Központ ezt a színvonalat garantálja, Fülöp Tibor sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer vezetésével.

Eszközpark a sportteljesítmény mérésére

A Sportorvosi Központban különböző tesztprogramok futtatásával, laborergométerek és műszerek által, standard körülmények között kaphatunk képet a sportoló edzettségi állapotáról, illetve maximális teljesítményéről.
Szolgáltatásaink palettáján elérhető lesz többek között a légzésfunkciós vizsgálat a légzésteljesítmény felméréséhez, laktátmérés a laktátszint meghatározásához, valamint a komplex sportkardiológiai vizsgálat, mely a nyugalmi EKG és szívultrahang mellett terheléses EKG-t is jelent.  A tesztekből a kiértékelés után kirajzolódnak az aerob-anaerob anyagcsere határok, a laktát- vagy gázcsere-alapú küszöbök, a maximális oxigénfelvevő képesség, valamint az anaerob szakaszban felhasznált kapacitás – mindezeket összegezve átfogó képet kapunk a sportoló edzettségi állapotáról, a fejlesztendő területekről.
A jó hír az, hogy az így meghatározott aktuális sportteljesítmény fokozható is. Ezen cél elérésében segédkezhet a sportorvos, a sportdietetikus, a rehabilitációs edző, az erőnléti edző, a gyógytornász, a sportpszichológus, és amennyiben szükséges, a Prima Medica Egészségközpontok szakorvosai is: többek között endokrinológiai, kardiológiai, nőgyógyászati, immunológiai, tüdőgyógyászati, fájdalomkezelési szakágakban tudunk segítséget nyújtani a hozzánk fordulóknak.

Segítség profiknak és amatőröknek

Profi és amatőr sportolókat is vár a Sportorvosi Központ. A sportteljesítmény felmérése és optimalizálása minden sportoló számára fontos lehet, legyen szó profi versenyzőkről, amatőr sportolókról, akár utánpótláskorú és rekreációs sportolókról. Ugyanakkor a Sportorvosi Központban kiemelt figyelmet kaphatnak a 40 év feletti sportolók, a rehabilitációt igénylő, sportsérüléssel, sportártalommal küzdők, és mindazok, akik valamely alapbetegséggel élve kívánják biztonságosan fokozni a teljesítményüket.
A szakmailag kiemelkedő központ célja, hogy a rendelkezésre álló innovatív technológiák alkalmazása, a folyamatos visszacsatolás, a fizikum és a psziché harmonizálása hozzásegítse a sportolókat a jó, vagy akár kiemelkedő teljesítmény eléréséhez és az egészségük megőrzéséhez, visszaállításához is.

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

 

Orvos válaszol

Göbölös Mária

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Egy kérdésem lenne a fiammal kapcsolatban. 14 éves lesz novemberben és rendszerint sportol, focizik egyesületi szinten. Szeretném megkérdezni hogy a tegnapi nap folyamán meccs előtt és közben is eléggé rosszul érezte magát fájt a feje és szédült egy kicsit de a meccset végigjátszotta. Amikor hazaértünk adtam neki egy fájdalomcsillapítót a fejfájása jobb lett de a szédülés nem igazán múlt el még a mai nap is fennáll. Nem is engedtem iskolába. Láza nincs azt mondja amikor feláll akkor szédül. Nyáron amikor melegebb volt előfordult hogy fájt a feje meccs vagy edzés után de ezt betudtam annak hogy meleg van és esetleg kevés folyadékot fogyasztott. Ezek utána egyből el is múltak miután hazaért és felfrissített magát. De a tegnapi után a szédülés még a mai napon is tart. Lehet hogy esetleg napszúrást kaptunk vagy valami komolyabb? gondoltam hogyha nem múlik akkor holnap a körzetihez leküldöm csak kicsit aggaszt ez a szédülés. Étvágya van, és rengeteg folyadékot itatok vele. Most volt sportorvosi vizsgálat is 3 hete /vizelet, EKG, szemvizs. vérnyomás/ és minden rendben volt. Ön szerint helyes ha holnap leküldöm a háziorvoshoz? vagy esetleg ez elmúlik 1-2 napon belül magától és nem kell nagyon aggódnom?? Köszönöm válaszát
Kedves Szülő!
Legyen szíves vizsgálatra küldeni 14 éves fiát! Valószínűleg nincs komolyabb probléma, lehet vírus fertőzés előjele, lehet napszúrás ha hányingere is van, lehet vérnyomás probléma, vércukorszint eltérés. Vizsgálja meg a háziorvos, esetleg egy laborvizsgálatot is érdemes megcsináltatni, ha nem múlnak a panaszok!
Üdvözlettel
Dr. Matusovits Andrea

Páciensek mondták

Professzionális felmérés

Abszolút professziónális teljesítménymérésen vettem részt! Minden kérdésemre választ kaptam. Köszönöm szèpen!

Fülöp Tibor

Fülöp Tibor

sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer


Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...