Így vágj bele újra az edzésbe sérülés után

Így vágj bele újra az edzésbe sérülés után

Fülöp Tibor
Fülöp Tibor 2017.11.27
A sportsérülések helyes kezelése és rehabilitációja döntő jelentőségű lehet egy élsportoló, de akár egy nagyobb kihívás előtt álló hobbisportoló számára is. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ szakmai igazgatója a sportrehabilitáció profi kivitelezésére hívta fel a figyelmet.

A sportsérülés lehet akut és fáradásos eredetű

Sportsérülésnek nevezünk minden olyan kóros elváltozást, ami a sportolás folyamán keletkezik, orvosi kezelést igényel, meggátolja a sporttevékenységet és szociális- vagy gazdasági hátrányokkal jár – bár ez utóbbi kitétel elsősorban a profi sportolóknál igaz.

- Mikor keletkezik akut sérülés?

sportrehabilitáció teljesítménydiagnosztikaAz akut sérülés egy konkrét időpontban bekövetkező trauma eredménye. Jellemző példa erre, amikor két labdajátékos egymásnak ütközik, egy kerékpáros egy esés során megsérül, vagy amikor egy súlyemelő rossz mozdulat következtében szerez sérülést. Sérüléskor elszaladhat az izom, vérömleny keletkezhet, lehetnek látható és csak képalkotó vizsgálattal kimutatható következmények. A leggyakoribb akut sérülések a rándulás, a zúzódás, a ficam, a szakadás, a törés.

- Mikor keletkezik fáradásos sérülés?

Ez a fajta sérülés akkor keletkezik, amikor a sportoló  ismételten és folyamatosan olyan terhelésnek van kitéve, amely nagyobb kárt okoz a szervezetben, mint amekkorát az két edzés között képes helyreállítani. Az ilyen típusú károk szép lassan összeadódnak és következményként olyan egészségkárosodás jöhet létre, mint az izom-, ín-, ínhüvely-, csonthártyagyulladás, az ízületi kopás, a porcfelszín károsodás és a fáradásos törés. 

Mi a teendő sportsérülés esetén?

Amikor megtörténik a baj, a sportolónak látnia kell, hogy milyen állomásokat kell végigjárnia addig, amíg újra teljes értékű edzésmunkát végezhet.
1. A legfontosabb teendő a sportorvos-traumatológus felkeresése, akinek diagnózisára épülve megkezdődhet a szakszerű ellátás. Az orvos dönti el, milyen súlyos a sérülés, szükséges-e esetleg műtét. Amennyiben igen, természetesen a kórházi kezelés protokollja az irányadó.
2. Amennyiben nincs szükség műtétre, vagy már túl van rajta a sportoló, szóba kerülhet a fizikoterápiás kezelés, illetve minden esetben szükséges a gyógytornász irányításával végzett terápia.
3. Ebben a fázisban következik a rehabilitációs edző, aki a sportághoz szükséges izomzati és neuromuszkuláris rendszert készíti fel a teljes terhelhetőségre.
4. A rehabilitációs edző és a sportorvos döntik el, hogy a sportoló mikor áll készen a teljes értékű edzésmunkára, immár a felkészítő edző irányításával. Ennek az időszaknak az elejére ütemezett teljesítménydiagnosztika vizsgálat azt a célt szolgálja, hogy a felépülés utáni teljesítőképesség szintjét, mint egy új kiindulópontot meghatározza és keretet adjon az újra kezdődő edzésmunkának.

- A teljesítménydiagnosztikai vizsgálat eredménye önmagában nem elegendő, ha nem követi a javaslatok edzésprogramba integrálása, illetve az edzésprogram strukturális megváltoztatása az edzésperiodizáció folyamatában – ismerteti Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója. – Ha azonban a felmérés eredményei beépülnek az edzéstervbe, számos profi- és hobbisportoló sikerei és önmagához mért fejlődése igazolja vissza az teljesítménydiagnosztika hatékonyságát.

Miért nem érdemes kihagyni a sportrehabilitáció egyes fázisait?

- A sportrehabilitáció minden egyes eleme fontos, ha el szeretnénk kerülni a sérülések rossz kezelésének, a kezelés hiányának, vagy az újrasérülésnek a veszélyét. Ez utóbbit kifejezetten a nem megfelelő rehabilitáció szokta eredményezni, és hosszútávon nyilvánvalóan teljesítménycsökkenést eredményez – hangsúlyozza Fülöp Tibor. - A sportorvos feladata, hogy megítélje a sportoló számára a folyamat passzív és aktív részeinek határát, azaz, hogy a sportsérülés bekövetkezte után mennyi ideig kell pihentetni a testrészt, mielőtt megkezdődne a mozgással történő helyreállítás fázisa. A túl korai terhelés veszélyezteti a felépülés sikerét, illetve visszaesést eredményez, ugyanakkor a nem időben megkezdett aktív rehabilitáció időveszteséget okoz. A gondosan felépített sportrehabilitáció és az edzés megkezdése előtt végzett teljesítménydiagnosztikai felmérés azonban olyan komoly alapot képeznek az edzések újrakezdéséhez, és szerencsés esetben nyoma sem marad a sérülés miatti kiesésnek. 

 

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

Orvos válaszol

Göbölös Mária

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Egy kérdésem lenne a fiammal kapcsolatban. 14 éves lesz novemberben és rendszerint sportol, focizik egyesületi szinten. Szeretném megkérdezni hogy a tegnapi nap folyamán meccs előtt és közben is eléggé rosszul érezte magát fájt a feje és szédült egy kicsit de a meccset végigjátszotta. Amikor hazaértünk adtam neki egy fájdalomcsillapítót a fejfájása jobb lett de a szédülés nem igazán múlt el még a mai nap is fennáll. Nem is engedtem iskolába. Láza nincs azt mondja amikor feláll akkor szédül. Nyáron amikor melegebb volt előfordult hogy fájt a feje meccs vagy edzés után de ezt betudtam annak hogy meleg van és esetleg kevés folyadékot fogyasztott. Ezek utána egyből el is múltak miután hazaért és felfrissített magát. De a tegnapi után a szédülés még a mai napon is tart. Lehet hogy esetleg napszúrást kaptunk vagy valami komolyabb? gondoltam hogyha nem múlik akkor holnap a körzetihez leküldöm csak kicsit aggaszt ez a szédülés. Étvágya van, és rengeteg folyadékot itatok vele. Most volt sportorvosi vizsgálat is 3 hete /vizelet, EKG, szemvizs. vérnyomás/ és minden rendben volt. Ön szerint helyes ha holnap leküldöm a háziorvoshoz? vagy esetleg ez elmúlik 1-2 napon belül magától és nem kell nagyon aggódnom?? Köszönöm válaszát
Kedves Szülő!
Legyen szíves vizsgálatra küldeni 14 éves fiát! Valószínűleg nincs komolyabb probléma, lehet vírus fertőzés előjele, lehet napszúrás ha hányingere is van, lehet vérnyomás probléma, vércukorszint eltérés. Vizsgálja meg a háziorvos, esetleg egy laborvizsgálatot is érdemes megcsináltatni, ha nem múlnak a panaszok!
Üdvözlettel
Dr. Matusovits Andrea

Páciensek mondták

Professzionális felmérés

Abszolút professziónális teljesítménymérésen vettem részt! Minden kérdésemre választ kaptam. Köszönöm szèpen!

Fülöp Tibor

Fülöp Tibor

sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer


Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...