Milyen laborvizsgálatok lehetnek fontosak egy hobbisportolónak?

Milyen laborvizsgálatok lehetnek fontosak egy hobbisportolónak?

dr. Molnár Dóra
dr. Molnár Dóra 2023.09.13

Milyen sűrűn érdemes laborvizsgálatot végeztetni? Elég-e egy nagylabor egy amatőr sportolónak? Mit jelent a csillag a leletben? Milyen értékeket érdemes még ellenőrizni a jó teljesítmény eléréséhez? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Molnár Dóra, a Sportorvosi Központ sportorvosa, háziorvos.

Egy középkorú amatőr sportolónak is érdemes laborvizsgálatot végeztetni

Bár kevesen gondolnak rá, de a sportorvosok szerint fontos lenne, hogy egy amatőr sportoló is rendszeresen végeztessen laborvizsgálatot. De honnan tudhatja egy laikus, milyen értékeket lenne érdemes megnézetnie, elég-e esetleg csak egy ún. nagylabor vizsgálat?
Amatőr sportolóknak is fontos az évi sportorvosi laborvizsgálat.- Gyorsabb, sőt költséghatékonyabb is lehet, ha egy hobbi- vagy amatőr sportoló is először egy sportorvossal konzultál, aki az állapot, az életkor, az edzések, a célok és az esetleges panaszok alapján állít össze egy olyan listát, amelyet a laborvizsgálatok során érdemes ellenőriztetni – hangsúlyozza Molnár doktornő. - Tünet és panaszmentesen is érdemes ezen részt venni, hiszen, ha az ember középkorú vagy akár idősebb, van egy munkája, családja és mellette még sportol is, a laborvizsgálat mindenféleképpen indokolt. Ilyenkor akár még tünetmentes hiányállapotokat is felfedezhetünk, vagy olyan rizikófaktorokat azonosíthatunk, amelyek például szív-érrendszeri betegségekre utalhatnak, és akár a sportolást is befolyásolhatják. Ez a sportolóknak talán még fontosabb, mint a nem-sportolóknak (akiknek szintén alapvető lenne az évenkénti laborvizsgálat), mert ők a szervezetüket többszörösen használják, esetleg túlterhelik.

A nagylabor eredményekből nem mindenre derül fény

- Sokszor felmerül a sportolókban a kérdés, hogy pontosan milyen értékeket érdemes ellenőriztetniük a laborvizsgálatokkal – mondja dr. Molnár Dóra, a Sportorvosi Központ sportorvosa, háziorvos. - Ez mindig személyre szabott, de általánosságban érdemes ellenőriztetni a vasháztartást, a folsavat, a B12-vitamint, a D-vitamint, a pajzsmirigy funkciókat, a szervezet fehérjetartalmát és a kreatin-kináz értéket, ami szinte sosem ellenőriznek, holott éppen az izomterhelésre utal. A vasról például sokan tudják, hogy a hiánya többek közt a teljesítőképesség csökkenéséhez vezethet, de azzal kevesen vannak tisztában, hogy a szervezet megfelelő vas-ellátottságának vizsgálatához a transzferrin és ferritin érték is hozzátartozik, a sima vas érték nem elegendő, mert ebből csak minimális véleményt lehet mondani a vasháztartásról. E téren a legfontosabb érték a ferritin, ami árulkodik a vasraktárak telítettségéről.  
A sportorvos ezért olyan panelt rak össze, ami az adott sportoló személynek valóban releváns. A laborvizsgálatok után aztán számos irányba el lehet indulni. Kiderülhet például, hogy másképpen kellene felépíteni az edzést, ilyenkor továbblépés lehet a teljesítménydiagnosztika. Ha bizonyos hiányállapotok merülnek fel, szóba jöhet a dietetikai tanácsadás, mert esetleg a nem megfelelő táplálkozás a ludas.

Egy sportolónál nem csak a csillagokat kell értékelni

Sportorvosi ajánlással célzott laborvizsgálat végeztethető. Sokszor előfordul, hogy a laborértékekből már akkor látszik egy probléma, amikor még semmilyen tünet nincs. Nem ritka, hogy az első panasz egy későbbi sérülés lesz. Az is lehet, hogy csak olyan általános tünetek jelentkeznek, mint a gyengébben működő edzés, a kimerültség.
- A leletek elemzésekor egy háziorvos betegséget keres, de ez nem feltétlenül elég egy sportoló felmérésénél. A háziorvosok és a betegek is úgy elemzik a leletet, hogy hol van csillag. A sportorvos nem ezt teszi, mert egy sportolónak teljesen mások a normál értékei. Ezek nem feltétlenül számokban megjelenő konkrét értékek, de láthatjuk például, hogy ha a sportolónak a normál tartomány alsó harmadán van a B12 értéke, az már egy felkiáltójel, ami arra figyelmeztet, hogy könnyen bele tud csúszni egy hiányállapotba. A hiányállapotokat és a kezdődő betegségeket pedig mindig jobb megelőzni – ismerteti dr. Molnár. - Amikor egy 12-14 éves gyerek belekezd egy komolyabb sportolásba, mindenképpen el kell kezdeni a laborvizsgálatokat, hiszen növekedési szakaszban könnyebben kialakulnak a hiányállapotok. 20 éves kor körül a beinduló versenysport indokolja a gyakori ellenőrzést. Hobbisportolóknak pedig évente fontos lenne folytatni a laborvizsgálatokat, ami kb. 40 éves kortól már csak azért is szükséges, mert akkor már a szív-érrendszeri rizikókat és más betegségek jeleit is fel kell mérni. A tervszerű felkészülésnek tehát a célzott laborvizsgálat mindig fontos részét kell, hogy képezze.   

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

 

Visszalépés az előző oldalra...