Sportkardiológia

Sportkardiológia

A kardiológia a szívvel foglalkozó orvosi tudomány, ennél fogva a sportban kiemelt jelentőséggel bír. A szív - mint a keringés központja - megszabja a teljesítményt, terhelhetőséget és a fejlődési potenciált.

 

 A sportkardiológiai vizsgálatok elsősorban a különböző alapszűrések szempontjából fontosak, de minden paraméterükből következtetni lehet a szív aktuális állapotára, fejleszthetőségére és veszélyeztetettségére. Az alapszűrésekre azért van szükség, mert a sportolás hatására a szív strukturálisan (szívizom tömegének növekedése, kapillarizációja) és funkcionálisan (pumpa funkció) és fejlődik. A fejlődés során rejtett problémák előjöhetnek, amelyek lehetnek öröklött vagy kialakult szívproblémák. További veszélyt jelenthet a nem megfelelő fejlődés, amennyiben a szívizomzat tömege gyorsabban fejlődik, mint a szívizomzat érrendszere. A sportkardiológia eredményei akár jelentősen is eltérhetnek az általános kardiológiai eredményektől a sportszív megváltozott felépítésének és működésének köszönhetően.
A sportkardiológiai vizsgálatok körében találhatóak fizikai, strukturális és funcionális vizsgálatok. Leggyakrabban az EKG tesztet (nyugalmi vagy terheléses) alkalmazzák és a szívultrahangot. Ezeket a vizsgálatokat ajánlott laborvizsgálatokkal kiegészíteni.
Sportkardiológiai vizsgálatokat ajánlott végezni:

  • akiknél bármely panasz szükségessé teszi ezt (mellkasi fájdalom, szédülés, ájulás, szívritmuszavar)
  • akinek a családjában volt már szív- és keringési rendszeri megbetegedés,
  • életmódváltás előtt, sportolás meg- és újrakezdésekor,
  • él- és versenysportolók számára,
  • szabadidő sportolók számára.