COVID fertőzés utáni kardiológiai vizsgálati csomag

Mindenképpen kellő körültekintéssel kell kezelni a koronavírus utáni felépülést aktívan sportolók esetében (legyenek akár amatőr vagy elit sportolók!), hiszen a tünetek súlyossága és az esetleges szövődmények között még a kutatók sem látnak összefüggést. A rendszeres mozgást megelőzően számukra kifejezetten ajánlott kardiológiai vizsgálat a szívizomgyulladás kizárására még akkor is, ha a negatív tesztek után nincsenek már tünetek.

Azok a sportolók, akik a COVID fertőzéshez köthető tünetet észleltek magukon (például láz, köhögés, íz- és szaglásvesztés, krónikus fáradtság), a sporthoz való visszatérésre 2-4 hetet ajánl a szakirodalom, és javasolt a tünetek megszűnése után még két hétig pihenniük. Ez idő alatt nem szabad semmilyen megerőltető fizikai aktivitást végezniük. A koronavírus akár enyhe vagy mérsékelt tünetek után is okozhat tüdőgyulladást, ami jelentősen késlelteti a sportba való visszatérést, ezért mindenképp ajánlott a fertőzés utáni pihenő betartása. A tüdőgyulladás további szövődménye lehet többek között a szívizomgyulladás, ami gyengíti a szív összehúzódásának erejét és funkcióját, és kezelés nélkül hosszútávon további károsodásokhoz vezet.

A COVID fertőzés utáni kardiológiai vizsgálati csomag azoknak ajálott, akik:

 • Terhelésre vagy sportoláskor szokatlanul magas pulzust, légzési nehézséget, furcsa fáradékonyságot élnek át
 • Fertőzéskor tünetei voltak, és biztonságosan szeretné újrakezdeni a sportolást
 • Továbbra is mellkasi- vagy hátfájdalmat érez
 • COVID-ra jellemző tünetei hetekig-hónapokig megmaradt

A COVID fertőzés utáni kardiológiai vizsgálati csomag tartalma

 • Mellkas röntgen
 • COVID-specifikus laborvizsgálat (benne kardiális troponin I, BNP, vércukor, koleszterin,vesefunkciók, májfunkciók, pajzsmirigyműködés, vérkép, vizelet)
 • Nyugalmi EKG
 • Szívultrahang
 • Szakorvosi vizit

A COVID fertőzés utáni kardiológiai vizsgálati csomag díjszabásáról árlistánkon tájékozódhat.

A szív érintettségét gyakran okozza a tüdőgyulladás, aminek a tüneteit nehéz felismerni, mivel nagyon hasonlóak a koronavírus fertőzéskor előforduló tünetekhez. A tüdőgyulladás kizárására vagy felfedésére előzetes vizsgálatként fontos a mellkas röntgen (vagy CT is megfelelő), míg a szív és más szervek érintetségének vizsgálatára a kiterjesztett laborvizsgálat szükséges. Ezeket a vizsgálatokat még a vizit előtt kell elvégezni, hogy a szakorvos ezek segítségével pontosan tudja felállítani a diagnózist.

 

Amennyiben rendelkezik korábbi vizsgálatokról legfeljebb egy hetes mellkas röntgen vagy CT, illetve troponint és BNP-t tartalmazó laborleletekkel, úgy a COVID utáni kardiológiai csomag helyett az Szakorvosi vizit + nyugalmi EKG + szívultrahang vizsgálatunkat javasoljuk!

Az előző vizsgálatokon talált eltérés esetén további vizsgálatokra lehet szükség:

 

A COVID fertőzés utáni kardiológiai vizsgálati csomag (PCR és antigén teszt vagy tünetmentes napok száma) keresse Munkatársaink leírásánál!

 

Bejelentkezés COVID utáni sportolói csomagra:

Telefonos, emailes, facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

Sportorvosi Központ

RenehaVis ízületi hialuronsav kezelés

+36 30 512 1496

Előjegyzés, kivizsgálás menete

Kétszeri megjelenés szükséges a vizsgálathoz.

1. Vérvétel (központunkban van lehetőség vérvételre, erre külön időpontkérés szükséges)

 • Legalább 3 munkanappal az orvosi vizit előtt 
 • Éhgyomorral kell érkezni, előtte bő folyadékfogyasztás javasolt (szánsavmentes ásványvíz vagy csapvíz engedélyezett, cukrozott folyadék tilos)
 • Reggeli első vizeletet hozzon magával a páciens

2. Mellkas röntgen

 • Laborvizsgálat után közvetlen

3. Szakorvosi vizit 

 • Szívultrahangot és nyugalmi EKG-t tartalmazó vizit
 • Szükséges elhozni a korábbi COVID fertőzéshez kapcsolódó leleteket