Sportmenedzserszűrés - Sportorvosi központ

Sportmenedzserszűrés - Sportorvosi központ

A sportolás rengeteg ember kedvenc elfoglaltsága, vagy tudatos tevékenysége az egészségi állapotának megőrzése érdekében. Már amatőr szinten is nagyon fontos az átfogó egészségszűrés, hogy a lehető legnagyobb biztonságban folyjon a sporttevékenység. Kiváltképpen igaz ez a magasabb szinten sportolókra.

A mindennnapi munkával töltött hétköznapokban fontos szerepet tölt be a sporttevékenység. Azonban fokozott figyelmet is igényel, mivel az idő teltével szervezetünk regenerálodó képessége, anyagcseréje lassul. Fontos tisztában lennünk teljesítőképességnk határaival, akutáis egészségi állapotunkkal.

A Sportmenedzserszűrés magában foglal egy teljes egészségszűrést, amely alaposan átvilágítja az aktuális egészségi állapotot, ezt egészítik ki a sportszűrő vizsgálatok, hogy azok a lehetséges betegségek is felszínre kerüljenek, amelyek tünetei csak fizikai terhelés közben jelentkeznek. továbbá az aktuális egészségi állapot mellett megbizható objektív képet ad a kondicionális állapotról. 

A szűrőcsomag széleskörűen térképezi fel az egészségkockázati tényezőket egy teljes menedzserszűrés keretében. A szűrés a családi és saját kórelőzmények felvételével indul, amely után egy átfogó általános fizikális vizsgálat az első lépés. A program fontos részét képzik a szakmailag összeállított laboratóriumi vizsgálatok, amelyek eredményei után vizsgálatra kerül a szív és érrendszer állapota is, többek között arteriográfiás vizsgálattal. A további vizsgálatok képalkotó eljárásokat is alkalmaznak, így hasi és pajzsmirigy ultrahanggal bizonyosodunk meg az érintett területek egészségi állapotáról.  A vizsgátok kiegészülnek anyajegyszűréssel is. A csomag vizsgálatai igény esetén kiegészíthetőek urológiai és nőgyógyászati szűréssel, terheléses EKG-val, anaerob kapacitás vizsgálattal és Életmód orvoslási programunkkal!

A sportmenedzserszűrés vizsgálatai
Sportorvosi szakorvosi vizsgálat sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés - belgyógyászati vizsgálat
Kardiológiai szakorvosi vizsgálat - dr. Vaskó Péter sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés - ergospirometria
Ergospirometriás vizsgálat sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés - ergospirometria
Anaerob kapacitás vizsgálat (kar és/vagy láb) sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés - anaerobkapacitás
Ergospirometriás vizsgálat sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés - anaerobkapacitás
Kardiológiai ultrahang (szívultrahang) sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés - szívultrahang
Sportdietetikai konzultáció  sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés és dietetikai konzultáció
Kiterjesztett nagyrutin laboratóriumi vizsgálatok: Glükóz, Nátrium, Kálium, Klorid, Karbamid, Kreatinin, Húgysav, CRP, Koleszterin, LDL-koleszterin, HDL-koleszterin, Triglicerid, Bilirubin össz, Bilirubin direkt, GOT (ASAT), GPT (ALAT), Gamma-GT, AP, LDH, CK, Süllyedés, Mennyiségi vérkép, Reticulocyta, Vas, Transferrin, Ferritin, B12, Általános, Üledék, D-vitamin, Tesztoszteron, TSH sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés - laboratóriumi vizsgálatok
Fizikális vizsgálatok:anamnézis felvétel, vérnyomásmérés, pulzusmérés,testmagasságmérés,testsúlymérés, testtömeg index-BMI meghatározása sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés - fizikális vizsgálatok
12 elvezetéses nyugalmi EKG sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés - EKG vizsgálat
Légzésfunkció vizsgálat sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés - EKG vizsgálat
Arteriográfiás vizsgálat (cardiovasculáris rizikófelmérés) sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés - arteriográfia
Hasi és kismedencei UH sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés - hasi és kismedencei ultrahang
Nyaki ultrahang (pajzsmirigy és erek) sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés - nyaki ultrahang
Anyajegyszűrés sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés - melanomaszűrés, anyajegy
Bemer rehabilitáció sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés - bemer terápia
Összefoglaló szakorvosi vélemény sportmenedzserszűrés, sportszűrés, egészségszűrés és szakorvosi vélemény

A sportmenedzserszűrés vizsgálatai

Szívultrahang

sportmenedzserszűrés, egészségszűrés, sportszűrésA szív ultrahangos vizsgálata alkalmas a szív szerkezeti felépítéséről, illetve a szívbillentyűk működéséről, méretéről, veleszületett vagy szerzett rendellenességéről, teljesítőképességéről információt nyújtani. Segítségével pontosan meg lehet határozni a szív pumpáló erejét és azt is, milyen az izomzat merevsége, a vért irányító billentyűk mozgása. A vizsgálat non-invazív, így nem megterhelő a szervezet számára. Bármikor megismételhető, követni lehet általa az elváltozások alakulását, stagnálását vagy romlást, ezt a vizsgálatot minden menedzserszűrésnél fontos elvégezni. A szív ultrahangos vizsgálata az egyik leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai eljárás, mivel veszélytelen, ugyanakkor megbízható eredményt nyújt.

Spiroergográfia

Spiroergográfia használatakor nem csak az elvégzett munkát mérjük pontosan, hanem a sportoló légzésteljesítményét is, a terhelés szabályozott eszközzel zajlik, az arcra erősített maszknak köszönhetően a kilégzés egy zárt rendszerbe történik, amíg a belégzés a légtérből biztosított. Az eljárás segítségével meghatározható a kilélegzett levegő mennyisége és összetétele, oxigén és szén-dioxid tartalma. A vizsgálat során széleskörűen tudhatunk meg adatokat a szervezet anyagcseréjét és keringési jellemzőit illetően. Ezek az adatok számszerűsítve választ adnak a szervezet teljesítményét hátráltató hiányosságokról, a fejlesztendő területekről. A vizsgálat során az élettani mutatókat rögzíti az orvosi diagnosztikai műszer központi egysége. Ennek köszönhetően, ha a szív és vérkeringést érintő rendellenesség vagy rejtett betegség áll fenn, arra a vizsgálat alatt jó eséllyel fény derül.

sportmenedzserszűrés, egészségszűrés, sportszűrés

Anaerob kapacitás vizsgálat (kar és láb)

sportmenedzserszűrésAz anaerob kapacitás vizsgálatakor a szervezet azt a fajta maximális munkavégző képessége kerül mérésre, amelyet oxigén hiányában tud kifejteni. Hogyha rövid ideig tartó relatíve magas intenzitású munkát kell végeznie a sportolónak, akkor igazán fontos. Mérésére gyakran használatos a Wingate anaerob teszt, amely felméri, hogy az izomzat mekkora mechanikai teljesítményt tud nyújtani viszonylag rövid idő alatt. A felmérés rögzíti az adatokat, analízálást követően grafikusan ábrázolja, meghatározható a maximális anaerob kapacitás, a csúcsteljesítmény és az átlagos teljesítmény. Az eredmények összehasonlíthatóak egy régebbi felméréssel, vagy más személyek eredményeivel. 

Opcionális vizsgálatok

Arteriográfia

sportmenedzserszűrés, egészségszűrésAz arteriográfiás kifejezés érvizsgálatot jelent, melyet az arteriográf nevű új, magyar orvosi diagnosztikai eszköz segítségével végzünk. A vizsgálat célja az érfal (artéria, verőér) merevségének/rugalmasságának mérése, mellyel még a tünetek jelentkezése előtt felismerhető az érfal meszesedése. A mérés alapján megállapítható, hogy milyen mértékű érelmeszesedés alakult ki a páciensnél. Az arteriográf már akkor megállapítja az érelmeszesedés kialakulását, amikor a páciensnek még egyáltalán nincs panasza.

Hasi ultrahang vizsgálat

sportmenedzserszűrés, egészségszűrés, sportszűrésHasi ultrahang vizsgálat: a legkíméletesebb, káros hatással nem járó vizsgálat. A hasüregi és kismedencei szerveket vizsgálják, nem elsősorban az üreges szerveket, vagyis nem a gyomrot és a beleket, hanem a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, a kismedencében pedig a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát. A hasüregben futó nagyobb erekről, valamint a hasi főverőér mellett található nyirokcsomókról is vélemény alkotható.

Nyaki erek ultrahangos vizsgálata 

sportmenedzserszűrés, egészségszűrés, sportszűrésA menedzserszűrésünk egyik fontos eleme a nyaki ultrahang során a radiológus orvos fájdalom nélkül vizsgálja meg a páciens nyaki ereinek állapotát, látható-e érszűkület vagy bármilyen elváltozás az artériás és vénás keringésben. Nyaki vizsgálat során fontos a pajzsmirigy állapotának fontos meghatározása, hiszen Magyarországon jelentős a pajzsmirigy zavarban szenvedők száma.

Melanómaszűrés 

Melanómaszűrés: a korai diagnózis felállításában, a melanóma (bőrrák) kialakulásának megakadályozásában, nagy szerepe van az évenkénti rendszerességgel elvégzett, fájdalommentes anyajegyszűrésnek.

 

Bejelentkezés Sportmenedzserszűrésre!

Telefonos, e-mailes vagy facebookos bejelentkezéshez KATTINTSON ide!

Sportorvosi Központ

sportmenedzserszűrés, egészségszűrés, sportszűrés