Menedzserszűréssel kombinált sportteljesítmény-élettani felmérés

Menedzserszűréssel kombinált sportteljesítmény-élettani felmérés

Napjainkban egyre több időt töltünk a munkahelyünkön. A mozgásszegény életmód, a feszített munkatempó, a helytelen táplálkozás, a tartós stressz meghatározza életünket. Ezek mind növelik a civilizációs betegségek kialakulásának rizikóját. A civilizációs betegségek megelőzése (kialakult betegség esetén kezelése) végett a szabadidő aktív eltöltése javallott, azonban előzetes vizsgálatokra lehet csak alapozni a helyes életmódot.

Menedzserszűrés

Az egészségmegőrzés és munkaképesség elemi érdeke mindenkinek. A hazai és a nemzetközi kutatások azt mutatják, hogy napjainkban a megbetegedések 60%-ért az egészségtelen életmód a felelős. A legtöbb civilizációs betegség idejében felismerve kezelhető, sikeresen gyógyítható. A szűrések célja, hogy releváns vizsgálatokkal feltárják a betegségekre utaló jeleket. A szűrőcsomagok összeállításánál elsődleges cél az orvos-szakmailag elfogadott és releváns vizsgálatok összeállítása, másodlagos a gyorsaság volt. Szemléletünk szerint a testi-lelki egészség, mint egy komplex egység tekintendő, ami új szűrési módszereket is feltételez. Így felmérési csomagjainkban helyet kapnak az orvosi, gyógytornászi, dietetikusi és mentálhigiénés szűrővizsgálatok.

Sportteljesítmény-élettani felmérés

Fizikai, mentális és teljesítménydiagnosztikai felmérések alkotják a sportteljesítmény-élettani felmérést. Ezek segítségével pontos adatokat kaphatunk szervezetünk teljesítményéről, adott terhelés mellett. A hagyományos fizikai felmérések mellett spiroergometriás és terheléses vizsgálatok állnak rendelkezésre, hogy számszerű adatokat kaphassunk az aktuális aerob és anaerob teljesítőképességről. A spiroergometriás felmérés, ahogyan a neve is mutatja, adott szabályozott terhelés mellett teljesített légzésfunkciós vizsgálat. A vizsgálatkor használható futópad, szobakerékpár vagy karergométer. A légzésteljesítmény, a kilélegzett levegő mennyisége és összetétele alapján képet kaphatunk a test igénybevételéről és erőtartalékáról az adott terhelésekkor.

Kiknek és mikor ajánlott?

Azoknak ajánlott a Menedzserszűréssel kombinált teljesítmény-élettani felmérést választaniuk, akiknek korukból és munkájuk jellegéből adódóan javasolt szűrővizsgálatokon átesniük. Emellett az egészségük megőrzése szempontjából vagy rendszeresen sporttevékenységet végeznek, vagy életmódváltás előtt állnak, és tervezik az aktív életmód kialakításának céljából a rendszerese testmozgást beépíteni a hétköznapjaikban.