Életkorral megjelenő, sportolást akadályozó eltérések kezelése

Életkorral megjelenő, sportolást akadályozó eltérések kezelése

A sport számos pozitív hatása ismeretes, erősíti az immunrendszert, növeli a szív- és keringési rendszer teljesítőképességét, gazdaságosabbá teszi a test működését. Ezek mellett nagyon fontos, hogy az idő előre haladtával segít életminőségünk fenntartásában, egészségmegőrző, lassítja a szervezet természetesen leépülését. Ennél fogva erősen ajánlott az élethosszig tartó aktív életforma, aminek a sportolás is hiányolhatatlan része. Nem csak az élsport, de sajnos az életvitelbe beépített rendszer sport velejárói is a sportsérülések és a sportártalmak, amik gátolóak erre nézve.

A sportolást gátló fájdalmak megjelenésének oka

A sportártalmakban, kóros elváltozásokban magasabb az érintettsége az idősödő sportolóknak. Ez abból adódik, hogy a sportártalmak hosszú távon folytonosan ismétlődő terhelések eredménye, így természetes, hogy akik régebb óta sportolnak, azoknak a körében gyakoribb az előfordulása. Ezen felül nagy szerepe van a szervezet regenerációs képességnek. 35 éves kor felett a szervezett élettani változásokon megy keresztül, amiknek köszönhetően csökken a teljesítőképessége, az izomtömeg, a csontsűrűsége, a szervezet víztartalma, a szív teljesítőképessége, az erek rugalmassága. A szervezet regenerációs képessége innentől kezdve folyamatosan lassul.

A regenerációs képesség lassulása is közrejátszik az időskori sportot akadályozó fájdalmak megjelenésében. Mivel a terhelés okozta károsodásokat a szervezet már csak hosszabb idő alatt képes helyreállítani, mint fiatalabb korban, ráadásul a csúcsteljesítmény is fokozatosan csökken és egyre nehezebben elérhető. Amennyiben a sportoló nem hangolja ehhez a terhelését (edzését), úgy előre vetíti a sportsérülést, vagy sportártalom kialakulását.

Ízületi fájdalmak és edzés

A szervezet regenerációs képességének romlása mellett, természetes az ízületek gyengülése is. Sok fájdalom ered az ízületi porcfelszín, csont vagy ízületi tok károsodásából, kopásából, gyulladásából. A sport ugyan segít az ízületi mozgékonyság megtartásában, és a rendszeres sportolás segít az ízületek állapotának megóvásában azáltal, hogy az erős izomzat átveszi a terhelést az ízületről, de a helytelenül végzett sportgyakorlatok, illetve a túlterhelés rontja az ízületek állapotát. Az idősödő sportolóknak fokozottan figyelmet kell fordítani az optimális edzéstervezésre, amiben érdemes szakember segítségét kérni, hiszen a kellő mértékű és módú terhelés javítja az egészségi állapotot, amíg ellenkező esetben rontja azt.

A sportolást gátló eltérések kezelése

Az idő előre haladtával az edzések terjedelmi oldaláról és intenzitásnöveléséről áttevődik a hangsúly a regeneráció elősegítésére. A szervezet változásai miatt kiemelt hangsúlyt a tápanyagpótlásra, a folyadékbevitelre. A táplálkozás összeállításánál figyelni kell a bevitt táplálék összetevőinek arányaira (fehérje, szénhidrát, zsír), az ásványi anyag- és a vitaminpótlásra. A kívánt tápanyagpótlás kapcsán előtérbe kerül az étrend-kiegészítők használata is. Habár fontos a sportsérülések és -ártalmak megelőzése, bekövetkeztük, kialakulásuk után az egyén számára a legfontosabb a rehabilitáció. A rehabilitáció egy többlépcsős folyamat, amelyben nem csak egy sérülést vagy sérült testrészt, hanem az egész embert (testet és lelket), mint komplex egységet kell gyógyítani. A folyamat sportorvos vezetésével és sportszakemberek (gyógytornász, rehabilitációs edző, dietetikus) közreműködésével zajlik. A folyamatban passzív (masszázs, gyógyszeres kezelés, fizioterápia) és aktív (gyógytorna, rehabilitációs edzés) módszereket állítanak a gyógyulás szolgálatába. A rehabilitáció feladata a több év alatt kialakult kóros elváltozások, fájdalomforrások megszüntetése, helyreállítása.