Téli felkészülés a tavaszi maratonra

Téli felkészülés a tavaszi maratonra

Fülöp Tibor
Fülöp Tibor 2018.01.19

Aki tavaszi, kora nyári maraton futásra készül, annak bizony a hideg évszakban sem szabad téli álmot aludnia. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője a téli edzések lehetőségeire és a teljesítményoptimalizálás jelentőségére hívta fel a figyelmet. 

Néha szükséges kint futni

Mindazoknak, akik tudatosan készülnek a tavaszi maratoni versenyekre, nyilván a téli hónapok sem jelentenek leállást az edzésben, bár hidegben, hóban, sárban sok kérdés merülhet fel a sportolókban az optimális edzést illetően.  Ezért érdemes néhány tévhitet eloszlatni a téli edzéssel kapcsolatban. Tény és való, hogy a mínuszokban való futás megterhelő, de néha bizony elengedhetetlen. A hideg levegőtől sem kell félni, nem fog „megfázni a tüdő” és egy jó állóképességű sportolónak a meghűléstől sem kell tartania. Érdemes a réteges öltözködésnél arra figyelni, hogy a legfelső réteg egy kapucnis, zipzáras könnyebb dzseki legyen, hogy könnyebben szabályozni tudjuk hőháztartásunkat.
Az első tíz perc valóban embert próbáló lehet, még megfelelő bemelegítés után is, de utána viszonylag kellemesen telhet az edzés hátralévő része. Mindazonáltal az arc fedetlen bőrét ajánlott erre kifejlesztett krémekkel védeni. Ha pedig úgy érezzük, „lefagyott” az orrunk vagy bármelyik testrészünk, az egyértelmű jele annak, hogy a kinti edzést be kell fejezni – a tűrési küszöb persze egyénenként nagyon változó lehet.

Választhatunk az indoor edzések közül is 

Mikor a körülmények már tényleg extrémek, vagy csak szükségünk van egy kis változatosságra, a beltéri, edzőtermi terhelések jelenthetik a megoldást.

Futópados edzés

Bár közhelynek tűnik, a futópad valóban jó alternatívát jelent a futóedzésekhez. Ha unalmasnak érezzük a kilométerek monoton gyűrését, belevihetünk némi változatosságot a tréningbe. Hosszabb futások alkalmával dolgozhatunk a küszöbértékeink javításán, míg a rövidebb tréningekkel a gyorsulási sebességet fejleszthetjük. Futópadon is szóba jöhet az úgynevezett fartlek edzés, ami a sebességgel való játékot jelenti. Ilyenkor a gyorsabb, közepes intenzitású szakaszokat váltogatjuk az egészen könnyű futásokkal. Ez mentálisan is remek felkészülést jelenthet a maratonra.

Izomerő fejlesztés

Nincs is alkalmasabb időszak az izomerő fejlesztésre, mint a tél. Ilyenkor a megfelelő sajátsúlyos gyakorlatokkal és gépekkel is remekül erősíthetjük a lábunkat, farizmainkat és nem szabad elhanyagolni a törzsizmokat sem. Ezen módszerek alkalmazásával nem csak a sérülések kerülhetők el jobb eséllyel, de gyorsabbak, hatékonyabbak is lehetünk a futásban.

Úszás

Ha szeretnénk egy kicsit megtörni a futás/ erősítés monotonitását, nagyon jó alternatíva lehet az úszás. Nem csak a víz ízületvédő közege miatt, de azért is, mert felgyorsíthatjuk vele a regenerációt is.

A teljesítmény tavaszra is optimalizálható

teljesítménydiagnosztikaAki kicsit is járatos a sportolói teljesítmény témakörében, láthatja, hogy sokféle út vezethet a remélt teljesítményfokozás felé. A munkát azonban semmiképpen sem lehet megspórolni, de sokkal hatékonyabbá lehet tenni. Ennek egyik legprofibb eszköze lehet a teljesítménydiagnosztikára épülő, személyre szabott, pulzuskontrollált edzés.
- A profi teljesítménydiagnosztika alapja a sportágspecifikus tesztprotokoll, eszközpark, kiértékelés és tanácsadás – hangsúlyozza Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője. - Az orvosi terheléses vizsgálatokkal szemben itt a legfontosabb cél, hogy az információk hasznosíthatóak legyenek a sportolói, illetve edzői gyakorlatban, és valós segítséget nyújtsanak az edzésmunka optimalizálásához. Aki tehát tavasszal szeretné lefutni az első maratonját, vagy éppen sokadszorra vág neki a távnak, de szeretne javítani az időeredményén, annak most érdemes a teljesítménydiagnosztikai vizsgálatot elvégeztetni, hogy legyen még idő a kapott eredmények alapján korrigált edzéstervvel dolgozni a még jobb teljesítmény elérésén.

 

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

Orvos válaszol

Göbölös Mária

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Egy kérdésem lenne a fiammal kapcsolatban. 14 éves lesz novemberben és rendszerint sportol, focizik egyesületi szinten. Szeretném megkérdezni hogy a tegnapi nap folyamán meccs előtt és közben is eléggé rosszul érezte magát fájt a feje és szédült egy kicsit de a meccset végigjátszotta. Amikor hazaértünk adtam neki egy fájdalomcsillapítót a fejfájása jobb lett de a szédülés nem igazán múlt el még a mai nap is fennáll. Nem is engedtem iskolába. Láza nincs azt mondja amikor feláll akkor szédül. Nyáron amikor melegebb volt előfordult hogy fájt a feje meccs vagy edzés után de ezt betudtam annak hogy meleg van és esetleg kevés folyadékot fogyasztott. Ezek utána egyből el is múltak miután hazaért és felfrissített magát. De a tegnapi után a szédülés még a mai napon is tart. Lehet hogy esetleg napszúrást kaptunk vagy valami komolyabb? gondoltam hogyha nem múlik akkor holnap a körzetihez leküldöm csak kicsit aggaszt ez a szédülés. Étvágya van, és rengeteg folyadékot itatok vele. Most volt sportorvosi vizsgálat is 3 hete /vizelet, EKG, szemvizs. vérnyomás/ és minden rendben volt. Ön szerint helyes ha holnap leküldöm a háziorvoshoz? vagy esetleg ez elmúlik 1-2 napon belül magától és nem kell nagyon aggódnom?? Köszönöm válaszát
Kedves Szülő!
Legyen szíves vizsgálatra küldeni 14 éves fiát! Valószínűleg nincs komolyabb probléma, lehet vírus fertőzés előjele, lehet napszúrás ha hányingere is van, lehet vérnyomás probléma, vércukorszint eltérés. Vizsgálja meg a háziorvos, esetleg egy laborvizsgálatot is érdemes megcsináltatni, ha nem múlnak a panaszok!
Üdvözlettel
Dr. Matusovits Andrea

Páciensek mondták

Nagyon izgalmas

Nagyon izgalmas èlmèny belehelyeznem magam egy profi teljesítmènydiagnosztikai protokollba. Àtèlni, megbeszèlni milyen összefüggèsek adjàk ki a sportolò teljesítmènyét mèg akkor is ha csak kedvtelèsböl teszi azt. Köszönöm az irànytüt Fülöp Tibornak.

Fülöp Tibor

Fülöp Tibor

sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer


Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...