Sokat edz, mégsincs eredmény? Segít a teljesítmény-élettani felmérés!

Sokat edz, mégsincs eredmény? Segít a teljesítmény-élettani felmérés!

A nyári kánikulák után végre elérkezett az idő arra, hogy a sportolás szerelmesei ismét hódolhassanak kedvenc mozgásformáiknak. A hétvégén megrendezésre került félmaraton például számtalan hobby futónak –is- adott esélyt arra, hogy megmérettethesse magát. Amennyiben a sok-sok edzés után mégis rosszabbul teljesített valaki a vártnál, akkor érdemes utánajárni, mi is hátráltatta a csúcsteljesítmény elérésében. Ehhez azonban fontos, hogy tisztában legyen aktuális állapotával, teherbírásával, hiszen ez az alapja annak, hogy megfelelő edzéstervet tudjon magának felállítani. A témában dr. Matusovits Andrea sportorvos és Ramocsa Gábor erőnléti edzőt, a Sportorvosi Központ munkatársait kérdeztük.

Teljesítmény-élettani felméréssel az egyéni csúcsok eléréséhez

Azok, akik a sportban a maximumra törekednek, céljuk, hogy mindig felül tudják múlni korábbi teljesítményüket. Ehhez azonban fontos, hogy legyenek adataik aktuális állapotukat, teherbírásukat illetően, hiszen ez az alapja annak, hogy az edzést segítő szakemberek megfelelő edzéstervet tudjanak felállítani. Ehhez célszerű ún. ergospirometriás méréseket végezni (ez történhet futópad/kerékpár/kar, stb.ergométeren), mellyel az élettani paramétereket figyelik és értékelik (pl. vérnyomás, szívműködés, oxigén-felhasználás, pulzus, lakátszint, stb.). A fejlődés szempontjából ugyanis fontos, hogy az egyes szervrendszerek funkcionális jellemzői milyenek, és hogy szükséges-e kiemelt fejlesztésük- mondja Ramocsa Gábor erőnléti edző, a Sportorvosi Központ munkatársa.

Hogy ez miért jó a gyakorlatban? Edzés közben sokan tapasztalják, hogy elfogyott az erejük - de hogy ennek mi áll a hátterében, azt nem tudják megállapítani. Így kérdés, hogy vajon a keringési rendszer nem biztosított megfelelő utánpótlást, az izom nem bírta a munkát, edzetlen a sportoló, a vérképe nem jó, vagy épp nem evett ivott megfelelően.  A vizsgálat során mért adatokból egyértelmű választ kaphatunk arra irányulóan, hogy melyik szervrendszer volt gátja a magasabb teljesítménynek. Tekintve, hogy a terhelés itt meghatározott, meg lehet állapítani, hogy az általános kondícióval van probléma, vagy mással. Ez azért fontos, mivel ennek tudatában lehet speciálisan olyan gyakorlatokat beépíteni az edzéstervbe, amellyel a probléma gyökerét lehet kezelni. A felmérés során kapott értéket a sportorvos értékeli, kizárja az esetleges betegségeket, melyek a teljesítménycsökkenés hátterében állhatnak, és az adatok birtokában egy szakképzett edző össze tudja állítani a személyre szabott, speciális edzéstervet. A kellő vizsgálati eredmények és az edzésmódszertanban jártas szakemberek  nélkül azonban nem tudhatja, merre is induljon el, mely módszereket alkalmazza az illető.

A vizsgálati eredményekkel tehát képet kaphatunk a sportoló aktuális állapotáról. Sőt, ezeket figyelembe véve az is lehetséges, hogy nem is az edzésmódszeren kell változtatni, hanem a táplálkozáson, mivel a szervezet tejsav feldolgozó képessége lassú- mondja dr. Matusovits Andrea, a Sportorvosi Központ sportorvosa. Az is előfordulhat, hogy valakinél az oxigénfelvevő-kapacitás jó, vagyis fel tudja venni az oxigént és képes pörgetni is a szervezetben, mégis romlik a teljesítménye. Ekkor meglehet, hogy idegi fáradás okozza a gondot, amit csak szakavatott szem vesz észre.

A szakember hozzátette,hogy a vizsgálatot megelőzi egy kardiológiai állapotfelmérés ultrahanggal, nagylaborral, nyugalmi EKG-val - ezért 40 év felett egy teljes kardiológiai menedzserszűrést is helyettesít!

A spiroergográfia előnyei:

•          az adott fizikai terhelés  mellett az illető légzésteljesítményét is nyomon lehet követni egy arcra vehető maszk segítségével. Ezáltal meghatározható a kilélegzett levegő összetétele, mennyisége, oxigén/széndioxid tartalma, amit nyugalomban és terhelés közben is monitorozunk

•          12 elvezetéses EKG segítségével megtudható a pulzusszám, képet kaphatunk a szív működéséről, az esetleges ritmuszavarokról és az oxigén-felhasználásról terhelés előtt, közben és utána is.

•          vérvizsgálattal meghatározható a pH, a laktát szint és az anaerob küszöb (ezen belül az anaerob laktacid és alaktacid határ)

 

Maga a vizsgálat egy előzetes –nyugalmi- állapotfelméréssel kezdődik, melyet a terheléses vizsgálat követ. Ez lehet pl. huzamosabb ideig történő, állandó terhelés, fokozatosan növekvő terhelés, valamint olyan fokozatosan növekvő, amely a végkimerülésig tart. Sokféle, és egyénre szabott sportág specifikus protokollokat is használunk a felméréshez. A kapott értékek ismeretében képet kaphatunk az edzettségi állapotról és az egyéni, maximális teljesítményről. Ezek birtokában felállítható a személyre szabott edzésterv a csúcsteljesítmény eléréséhez, ráadásul így folyamatosan ellenőrizhető és nyomon követhető az illető fejlődése is, így a sport már nem csak egy játékos időtöltés, hanem annál többé válhat a hobby sportolók életében- mondja dr. Matusovits Andrea.

Fontos! A vizsgálat megfelelő körülmények között, képzett szakember és orvosi felügyelet mellett történjen!

Visszalépés az előző oldalra...