Milyen laborvizsgálatok segítik a sportolókat?

Milyen laborvizsgálatok segítik a sportolókat?

Fülöp Tibor
Fülöp Tibor 2017.09.26
A rekreációs, egészségmegőrző jelleggel sportoló hobbi-, a rendszeresen edző és versenyző amatőr-, valamint az élsportolók teljesítőképességét is számos tényező befolyásolhatja, amelyek gyakran nehezen felismerhetők. A teljesítménydiagnosztika egyik kiegészítő eleméről, a sportolóknak ajánlott laborvizsgálatokról Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója beszélt.

A szervezet mélyén zajló változások is feltérképezhetők

A sportolók egészségi állapotának felmérésében segítenek a rendszeresen elvégzett laborvizsgálatok, vagyis elsősorban a vér- és vizeletvizsgálat eredményei.  Sok esetben a teljesítménynek nem fizikai korlátai vannak, így egy alapos kivizsgálás sok kérdésre megfelelő választ ad, és szemmel nem látható, másként nem érzékelhető állapotváltozásokra is felhívja a figyelmet. Ezen kívül a laborvizsgálatok – ugyanúgy, mint a nem sportolóknál – a normálistól eltérő értékekkel segítenek néhány előre jelezhető egészségkárosodás kiszűrésében, mint például a trombózis, a szív-és érrendszeri betegségek, bizonyos daganatok, allergiák.

Miről árulkodhatnak a laborvizsgálatok?

- A túledzettségről

sportoló laborvizsgálatok teljesítménydiagnosztika - A túledzettség egy lassan kialakuló állapot, amelynek során a nem jól felépített, túlzásba vitt edzés hatására nem csak a teljesítmény fog visszaesni, de probléma jelentkezhet számos élettani funkcióban is, mint például az idegrendszer, a hormonháztartás, vagy az emésztés. A túledzettség laborvizsgálatokkal is kimutatható, hiszen a mellékvesét érintő hatások megemelhetik a kortizol-szintet, amely áttételesen csökkenti a vér tesztoszteron- illetve DHEA-koncentrációját. (Ez utóbbi, vagyis a dehidroepiandroszteron szintjének változása például zavart okozhat a nemi működésben is.) A túlzásba vitt edzésmunka gyakran vashiányt és a magnézium szintjének csökkenését is okozza, ezek a laborértékek is árulkodóak lehetnek tehát – ismerteti Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ szakmai igazgatója. - A túledzettséget jelző további paraméterek (például a plazma karbamid-, kreatinin-, bilirubin-, húgysav-koncentráció) vizsgálatával pontosítható az aktuális állapot, és ennek megfelelően korrigálható az edzésterv.

- A hormonális státuszról

A vizeletben nagy fizikai terhelés után gyakran kimutatható vér és különböző fehérjék jelenléte (haematuria, proteinuria, hemoglobinuria, myoglobinuria). Ez a jelenség pihenés hatására általában megszűnik. Panasz és kimerültség-érzés esetén tehát feltétlenül el kell végezni a laborvizsgálatokat.

Milyen gyakran ajánlottak a laborvizsgálatok?

A félprofi, amatőr sportolók esetében két fázisra kell bontani a laborvizsgálatokat. Elsőként ajánlott egy átfogó szűrésen átesni, ahol kizárható többek között a trombofília gyanú, a daganatos megbetegedések, és más szervi problémák. Ezt mindig a sportorvossal érdemes meghatározni, majd ezt követően a rendszeres vér- és vizeletvizsgálat során vizsgálható a sportoló szervezete. Válogatott élsportolók esetén - az extrém terhelés miatt - 6-8 hetes rendszerességgel érdemes megismételni a vizsgálatokat. Náluk ráadásul teljesen egyedi vérképet érdemes készíteni annak tükrében, hogy milyen sportágat űz az illető. Egyéb versenysportolóknál (akik naponta edzenek) is ajánlott a 3 havonta történő kontroll. Hobbi sportolóknál – ahogyan a nem sportolóknál is – minimálisan évi  1 vizsgálat javasolt. Ideális esetben a laborvizsgálatokat érdemes összekötni a komplex teljesítménydiagnosztikai felméréssel

 

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

Orvos válaszol

Göbölös Mária

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Egy kérdésem lenne a fiammal kapcsolatban. 14 éves lesz novemberben és rendszerint sportol, focizik egyesületi szinten. Szeretném megkérdezni hogy a tegnapi nap folyamán meccs előtt és közben is eléggé rosszul érezte magát fájt a feje és szédült egy kicsit de a meccset végigjátszotta. Amikor hazaértünk adtam neki egy fájdalomcsillapítót a fejfájása jobb lett de a szédülés nem igazán múlt el még a mai nap is fennáll. Nem is engedtem iskolába. Láza nincs azt mondja amikor feláll akkor szédül. Nyáron amikor melegebb volt előfordult hogy fájt a feje meccs vagy edzés után de ezt betudtam annak hogy meleg van és esetleg kevés folyadékot fogyasztott. Ezek utána egyből el is múltak miután hazaért és felfrissített magát. De a tegnapi után a szédülés még a mai napon is tart. Lehet hogy esetleg napszúrást kaptunk vagy valami komolyabb? gondoltam hogyha nem múlik akkor holnap a körzetihez leküldöm csak kicsit aggaszt ez a szédülés. Étvágya van, és rengeteg folyadékot itatok vele. Most volt sportorvosi vizsgálat is 3 hete /vizelet, EKG, szemvizs. vérnyomás/ és minden rendben volt. Ön szerint helyes ha holnap leküldöm a háziorvoshoz? vagy esetleg ez elmúlik 1-2 napon belül magától és nem kell nagyon aggódnom?? Köszönöm válaszát
Kedves Szülő!
Legyen szíves vizsgálatra küldeni 14 éves fiát! Valószínűleg nincs komolyabb probléma, lehet vírus fertőzés előjele, lehet napszúrás ha hányingere is van, lehet vérnyomás probléma, vércukorszint eltérés. Vizsgálja meg a háziorvos, esetleg egy laborvizsgálatot is érdemes megcsináltatni, ha nem múlnak a panaszok!
Üdvözlettel
Dr. Matusovits Andrea

Páciensek mondták

Professzionális felmérés

Abszolút professziónális teljesítménymérésen vettem részt! Minden kérdésemre választ kaptam. Köszönöm szèpen!

Fülöp Tibor

Fülöp Tibor

sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer


Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...