Hogyan lehet sikeres egy magyar rögbis?

Hogyan lehet sikeres egy magyar rögbis?

Fülöp Tibor
Fülöp Tibor 2017.12.06
A magyar rögbisport meglehetősen fiatalnak mondható, éppen ezért különösen jelentős az ifjú játékos generáció teljesítményének viszonylag gyors javítása. Richard Williams, a magyar rögbi-válogatott vezetőedzője, Jung Szilárd játékos és Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ szakmai igazgatója körbejárták a teljesítmény felmérésének és fokozásának kérdéskörét.

Iskolásból válogatott

teljesítménydiagnosztika- Általános iskolás voltam, 12 éves, amikor csatlakoztam az egyik tanárunk által tartott rögbi edzésekhez. Szinte azonnal eldöntöttem, hogy ez lesz az én sportom - meséli Jung Szilárd, aki Százhalombattán kezdett játszani. – Tulajdonképpen a kezdetektől tagja voltam a korosztályos válogatottaknak, a gyerekcsapattól mostanra a felnőtt válogatottságig jutottam. Ennyi év után most vettem részt életemben először teljesítménydiagnosztikai felmérésen, ami mindenképpen új és érdekes élmény volt. Egészen meglepett, mennyivel nehezebb a terhelés során jól teljesíteni, mint ahogyan én arra számítottam. Alig várom, hogy az eredményeknek megfelelően építhessük fel az edzéstervemet, és mérhető legyen a fejlődés.
Jung Szilárd egyike azon válogatott sportolóknak, akik a Magyar Rögbi Szövetség támogatásával részt vehettek egy komplex teljesítménydiagnosztikai felmérésen. Ez is része annak a törekvésnek, amellyel a szövetség növelni szeretné a játékosok elkötelezettségét, javítaná a teljesítményüket.

A magyar rögbiben óriási lehetőségek vannak

Aki figyeli a sportág eseményeit tapasztalhatja, hogy egyre több rögbi csapat alakul országszerte. A folyamatban sokat segített, hogy 2016-tól újra szerepelhet az olimpián ez a csapatsport.  Ugyanakkor tény, hogy a magyar rögbinek még számos kihívással kell szembenéznie, amelyekről Richard Williams walesi származású edző beszélt.
- A rögbi Magyarországon meglehetősen új sportág, ezért elsősorban a minőségi edzőképzésre kell nagy hangsúlyt helyeznünk, valamint arra kell biztatnunk az érdeklődőket, hogy fiatalabb korban kezdjenek rögbizni. Ehhez a játékhoz számos fizikai és mentális képesség, készség szükséges, de talán a legfontosabb, hogy a játékos készen álljon arra, hogy tanuljon és fejlessze önmagát.  Mivel a rögbi csapatsport, a játékosoknak arra is képesnek kell lenniük, hogy együtt dolgozzanak, és együtt legyenek sikeresek. Egyénileg egy rögbi játékosnak rugalmasnak kell lennie, fejlett taktikai és technikai tudatossággal kell rendelkeznie. Ezen tulajdonságok közül sokat lehet fejleszteni a jó edzéssel. A sportág hazai fejlettségi szintjén az általános képességeket kell fejleszteni mind a támadás, mind a védekezés terén, és szükséges az aerob és anaerob küszöbök feszegetése is. Az egyesületünknek kidolgozott tervei vannak mindezen területek fejlesztésére.   

Az edző szerencsésnek tartja a magyar szövetséget, hogy sikerült ilyen válogatottat összeállítania. A játékosok mind nagyon fiatalok, de ami még ennél is fontosabb, az az edzéshez való hozzáállásuk. Williams szerint a lényeg, hogy valamennyien fejlődni akarnak.

- Abban a rövid időszakban, amióta együtt dolgozunk, a sportolók nagy előrehaladást értek el a készségek tudatos megértésében és alkalmazásában. A következő 3-5 évben fogják elérni a csúcsformájukat, amit nagyon izgalmas lesz látni. A nemrégiben lezajlott teljesítménydiagnosztikai vizsgálat eredményei sokat segítenek nekünk abban, hogy lássuk, melyik játékosnak milyen irányú fejlesztés szükséges, hogyan építsük fel az edzéseiket. A játékosok pedig láthatják, hogy invesztálunk a jövőjükbe.

A komplex felmérés bármely sportágban fontos

A komplex teljesítménydiagnosztika esetén különböző tesztekkel térképezik fel az adott sportoló teljesítőképességét. A leginformatívabb laktátméréses lépcsőteszt nyújt segítséget az aerob és anaerob küszöbök, valamint az egyéni intenzitási zónák meghatározásához. A spiroergometriával végzett VO2 max-teszt a maximális oxigénfelvevő képesség mérésére szolgál, emellett azt is megmutatja, hogy a lépcsőteszten mennyire használták ki élettani potenciáljukat. Az ún. Wingate-teszt pedig az anaerob teljesítmény, a robbanékonyság és gyorsaság analizálását teszi lehetővé.

- A kiértékelés után pedig egy sokkal pontosabb, hatékonyabb edzésmunkával kezdheti meg felkészülését akár egy élsportoló is – összegzi Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ szakmai igazgatója. – A teljesítménydiagnosztika során mindenképpen arra törekszünk, hogy valódi segítséget tudjunk nyújtani minden olyan téren, amely edzésmunkával fejleszthető, ez elsősorban a kondicionális képességeket jelenti. Az edzésprogram hatékonyságának kontrollját pedig a 3-6 hónap múlva megismételt vizsgálatok fogják jelenteni.

 

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

 


 

Orvos válaszol

Göbölös Mária

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Egy kérdésem lenne a fiammal kapcsolatban. 14 éves lesz novemberben és rendszerint sportol, focizik egyesületi szinten. Szeretném megkérdezni hogy a tegnapi nap folyamán meccs előtt és közben is eléggé rosszul érezte magát fájt a feje és szédült egy kicsit de a meccset végigjátszotta. Amikor hazaértünk adtam neki egy fájdalomcsillapítót a fejfájása jobb lett de a szédülés nem igazán múlt el még a mai nap is fennáll. Nem is engedtem iskolába. Láza nincs azt mondja amikor feláll akkor szédül. Nyáron amikor melegebb volt előfordult hogy fájt a feje meccs vagy edzés után de ezt betudtam annak hogy meleg van és esetleg kevés folyadékot fogyasztott. Ezek utána egyből el is múltak miután hazaért és felfrissített magát. De a tegnapi után a szédülés még a mai napon is tart. Lehet hogy esetleg napszúrást kaptunk vagy valami komolyabb? gondoltam hogyha nem múlik akkor holnap a körzetihez leküldöm csak kicsit aggaszt ez a szédülés. Étvágya van, és rengeteg folyadékot itatok vele. Most volt sportorvosi vizsgálat is 3 hete /vizelet, EKG, szemvizs. vérnyomás/ és minden rendben volt. Ön szerint helyes ha holnap leküldöm a háziorvoshoz? vagy esetleg ez elmúlik 1-2 napon belül magától és nem kell nagyon aggódnom?? Köszönöm válaszát
Kedves Szülő!
Legyen szíves vizsgálatra küldeni 14 éves fiát! Valószínűleg nincs komolyabb probléma, lehet vírus fertőzés előjele, lehet napszúrás ha hányingere is van, lehet vérnyomás probléma, vércukorszint eltérés. Vizsgálja meg a háziorvos, esetleg egy laborvizsgálatot is érdemes megcsináltatni, ha nem múlnak a panaszok!
Üdvözlettel
Dr. Matusovits Andrea

Páciensek mondták

Nagyon izgalmas

Nagyon izgalmas èlmèny belehelyeznem magam egy profi teljesítmènydiagnosztikai protokollba. Àtèlni, megbeszèlni milyen összefüggèsek adjàk ki a sportolò teljesítmènyét mèg akkor is ha csak kedvtelèsböl teszi azt. Köszönöm az irànytüt Fülöp Tibornak.

Fülöp Tibor

Fülöp Tibor

sportszakmai igazgató, laborvezető, BDR A-Trainer


Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...