Búvárkodás fokozott trombózishajlammal- összeegyeztethető?

Búvárkodás fokozott trombózishajlammal- összeegyeztethető?

A búvárkodás egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sport, mely során egy teljesen más világ tárul a szemünk elé. Bár mindenféle sportolás erősen javallott az egészségmegőrzés-és visszanyerés tekintetében – így a búvárkodás is-, ám felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha már egy régóta búvárkodó személynél kiderül, örökletes trombofíliával küzd? Vajon elkerülhető megfelelő óvintézkedésekkel a trombózis? Vagy teljesen le kell mondani a merülésről? A kérdést prof. Blaskó György, a Sportorvosi Központ véralvadási specialistája válaszolja meg.

Trombofília a trombózis hátterében

A trombofília egy olyan genetikai betegség, mely fokozott trombózishajlammal jár. Ekkor a véralvadás és a vérzékenység egyensúlya megbomlik, és a folyamat az előbbi irányába tolódik el. Bár a vérrögök kialakulását számtalan tényező befolyásolja – pl. bizonyos daganatok, műtétek, terhesség-, ám a trombózis/tüdőembólia hátterében gyakran genetikai mutáció áll. Ezek közül a leggyakoribb a Leiden mutáció, a Prothrombin FII20210A mutáció, az MTHFR mutáció, valamint a Protein S/C és az antithrombin-III alacsony szintje. Ezek meglétéről érdemes vérvétel útján megbizonyosodni, főleg akkor, ha a családjában előfordult már trombózis, illetve tüdőembólia, ha Ön már átesett a problémán, terhesség, valamint még mielőtt hormontartalmú készítményt szedne.

Sport és trombózis

Manapság sajnos egyre többször hallani olyan esetekről, amikor egy sportoló holtan esik össze a pályán mélyvénás trombózis okozta tüdőembólia miatt. Ezek a tragédiák azonban elkerülhetőek lennének a sportolók trombofília szűrésével, még a versenyszerű tevékenység előtt, hogy ne okozzon nagy törést az életében az, ha a szakorvos az adott sportágtól való eltiltást javasolja.

Bár legtöbbször focisták, hokisok, teniszezők esetében hallani trombózisról, ám valójában bármely mozgásformánál előfordulhat az állapot, főleg akkor, ha fokozott genetikai hajlama van rá az illetőnek. Prof. Blaskó György, a Sportorvosi Központ véralvadási specialistája szerint hogy mi ilyenkor a teendő, az több adat függvénye.

„Tudni kell többek között, hogy milyen trombofíiával állunk szemben, milyen súlyosságú az állapot, heterozigóta vagy homozigóta formájú, van-e egyéb más betegsége az illetőnek, vannak-e egyéb hajlamosító tényezők, volt-e már trombózisa a betegnek, stb.  Az adatok birtokában több minden lehetséges: ha nem súlyos a trombofília (pl. MTHFR heterozigóta), és nem is volt a múltban thrombotikus eset, akkor egy kis extra odafigyelésen kívül semmi más teendő nincs. Vagyis elég, ha az illető leadja esetleges súlyfeleslegét, rendszeresen mozog, illetve elegendő folyadékot fogyaszt.

Búvárkodás fokozott trombózishajlammal

Külön kell választanunk a hobbi-búvárkodást (snorkeling és max. 10 méter mélységig légzőkészülékkel), valamint a nagyobb felkészültséget igénylő mélyvízi búvárkodást. Ez utóbbit igazolt trombofiliások lehetőleg ne űzzék: az oka az, hogy a véralvadás bonyolult mechanizmusa felborul, ha a szövetekben lévő nyomás, valamint az oxigéntartalom megváltozik. Komoly, akár halálos diffúz ereken belüli alvadást írtak le magas nyomású oxigén belélegzése mellett! Így tehát kijelenthető, hogy trombofiliás betege mélyvízi búvárkodást lehetőleg ne folytasson - figyelmeztet prof. Blaskó György.

Más esetekben, amennyiben átesett már DVT-n (mélyvénás trombózison) vagy tüdőembólián, akkor szakorvos által meghatározott ideig antikoaguláns terápia javasolt, és egy idő után vissza is térhet a sporthoz. Ha súlyos trombofíliája van valakinek, akkor még az is lehet, hogy az élethosszig tartó véralvadásgátló kezelésen túl teljesen el kell őt tiltani a hobby búvárkodástól- és más sportoktól is.

Még idejében derüljön fény az állapotára

Összegezve tehát trombofília esetén a sportolás mikéntjéről mindenképp orvosi konzultáció szükséges, hiszen számtalan tényező és adat befolyásolja azt, hogy visszatérhet-e a sportoló a szenvedélyéhez- mondja a szakember.

Mivel vannak olyan állapotok, amikor a szakorvos a sporttól való eltiltást javasolja, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, érdemes még azelőtt elvégeztetni a trombofília szűrést, még mielőtt az illetőnek szervesen az élete részévé válna az adott testmozgás!

Visszalépés az előző oldalra...