Izombalance (izomegyensúly) felmérés, optimalizálás

Izombalance (izomegyensúly) felmérés, optimalizálás

Az izomegyensúly egy fontos eleme a sérülések prevenciójának és minden mozgásos sporttevékenységnek. Izomegyensúly a mozgásos tevékenységek során az azokban résztvevő izmok optimális együttműködése az ideális mozgáspályán, amely gazdaságossá teszi a mozgást. A rossz izomegyensúlynak köszönhetően az izmok, ínak, ízületek terhelése nem megfelelően történik, ami sérülésekhez vezethet, vagy hosszútávon sportártalmak kialakulásához.

Az izomegyensúly szerepe

Izomegyensúly alatt az izmok hosszának, nyújthatóságának, összehúzódó képességének, erejének összességét értjük.  Az izomegyensúly nem csak egy adott izmot jellemez, hanem az egész testet, az izmok együttesen és egymásra kifejtett hatását. Ez alapfeltétele a helyes testtartásnak és az egészséges mozgásképnek. Amennyiben egyoldalú terhelésnek van kitéve a szervezet - eredjen az sportolásból vagy fizikai munkából – úgy egyes izomcsoportok többé, míg mások kevésbé lesznek terhelve. Így míg egyes izmok nyúlnak, addig mások rövidülnek, amíg egyes izomcsoportok erősödnek, addig mások gyengülnek, és ez az izomegyensúly megbomlásához vezet.  Az izomegyensúly felbomlása testtartáshibákhoz és rossz terhelést eredményez, ami egyenes úton vezet a sportártalmak kialakulásához.

Az egyes sportsérülések után kiemelten fontos a megfelelő izomegyensúly mellet végzett rehabilitációs célú mozgásos tevékenység végzése. Ennek révén felgyorsul a rehabilitáció folyamata, hamarabb éri el a sportsérülés előtti állapotát a sportoló. A rehabilitáció után prevenciós céllal továbbra is célszerű az izomegyensúlyt fenntartó/helyreállító mozgásos tevékenységek végrehajtása, akár önállóan, akár az edzésmunkába építve.

Az izomegyensúly gyerekkorban

Sajnos ma már a gyerekekre is jellemző a mozgásszegény életmód, sokat ülnek iskolapadban, számítógép vagy televízió előtt. Részben ennek köszönhető a helytelen testtartás. Részben örökletesnek tekinthető abban a tekintetben, hogy a gyerekek szüleiktől másolják mozgásukat és testtartásukat, így amennyiben a szülőnek tartáshibája van, úgy a gyermek azt másolja le. Középiskolában már a diákok kétharmad része rendelkezik testtartáshibával.

Az izomegyensúly megóvása

Az izomegyensúly fenntartásában fontos az aktív életmód. Mozgás közben a stabilizációban résztvevő izmok folyamatosan dolgoznak, ennek köszönhetően a rendszeres sportolás gátolja ezeknek az izmoknak a leépülését, elgyengülését. Fontos az izomegyensúly fenntartásában a helyes testtartás és ülés módjának elsajátítása. Amennyiben helyes a testtartás, úgy az izmok leveszik a terhet az ízületekről, a gerincről, derékról, míg ellentétes esetben az adott testrészek terhelése a normálistól eltérő lesz, ennek megfelelően kóros elváltozások alakulnak ki.

Aktív és passzív kezelések

Az izomegyensúlyt helyreállítani csak hosszas idő, hónapok, évek alatt lehet. A passzív kezelések előkészítik a testet az aktív kezelésre. A passzív kezelésekhez tartozik a gyógyszeres kezelés, a masszázs, manuálterápia, fürdőkezelések, melyekkel átmenetileg panaszmentesség érhető el. A hosszú távú megoldást az aktív kezelés, a személyre szabott korrekciós mozgásprogram. A mozgásprogramot a kialakult problémáktól függően összeállíthatja és felügyelheti mozgásterapeuta, gyógytornász vagy rehabilitációs edző.