Orvos válaszol - Tegye fel Ön is kérdését!

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Kérdés Varga Attila2016.09.17

Tisztel doktor úr/nő!

Van egy szerintem velemszületett rendellenességem, amivel régen nem foglalkoztam, mert sport terén nem voltam valami aktív, mondhatni semennyire se. Most felnőtt fejjel, benőtt a fejem lágya ilyen téren, és már kettő éve, hogy saját testsúlyos gyakorlatokat végzek, és edzőterembe is járok. Csak táplálék kiegészítőkön élek, és vitaminokon, izületvédőn. Rengeteget változott a testkompozícióm, javult az aerob és kardió teljesítésem is. De a mindkét karomra kiterjedő könyökproblémám miatt egyre nehezebb az edzés. Jobb karomban jobban tapasztalható, gondolom, mert jobbkezes vagyok.

Minden alkalommal, mikor behajlítom a könyököm, valami kattan. Alapjáraton nem hallani, csak terhelés alatt. Főleg fekvőtámasz végzésénél hallható igazán. Illetve minden olyan mozdulatnál, ahol a könyökömet hajlítom. Sokat keresgéltem a témában, és azt hiszem sikerült beazonosítanom a problémát. Vagyis kettő közül nem tudom melyik lehet. Az egyik, vagy mindkettő, de elég gyakori rendellenesség.

Az első diagnózisom angol nevén a "snapping triceps syndrome" vagyis a tricepszem középső feje túlságosan rövid, és mikor eléri a bűvös határt, ameddig feszülni képes, átmozdul(kattan) a csonton. A másik a "subluxating ulnar nerve", vagyis a könyökben található ideg, hasonló feszülés után, kimozdul a könyökalagútból. Nagy valószínűséggel tricepsz probléma lesz, genetikusan rövid. Tenni ellene nem nagyon lehet. Kaptam tanácsokat, edzés közbeni könyök tartásra, ami csökkentette a dolgot. Például kézisúlyzőkkal dolgozva, semleges csuklótartásnál kevésbé tapasztalható a jelenség. De mostanában fájdalmat is tapasztalok már. A túl sok surlódástól begyulladhatott. Pedig egyre többet pihentetem.


A következő kérdéseim lennének:

1. Ahogy erősödik a tricepszem, vastagszik az izom, kisebb lesz a mozgástere és jobban feszülhet az izom, ezáltal a kattanás is erősebb lesz?

2. Tudna-e ajánlani erre a problémára valami gyógytornás gyakorlatokat, vagy masszást? Teniszlabdával szoktam maszírozni néha a falnál.

3. Elképzelhető, hogy mindkét probléma egyszerre lépjen fel? Illetve milyen szakrendelésre kellene elmennem, ahol megállapítanák pontosan mi a probléma?

Szívesen vennék még bármilyen javaslatot, vagy egyéb más enyhítő megoldást. Bármi érdekelne, nem igen szeretném abbahagyni ezt a sportot, mivel már már életstílusommá vált.

Válasz 2016.10.13

Tisztelt Varga Attila!
Valószínű a triceps ina ugrik át ezeknél a mozdulatoknál és ez okozza a hangot és az ennek következtében kialakult mikrosérüléseket és fájdalmat. Pontosabb diagnózishoz képalkotó eljárásokra lehet szükség, amelyekről a Sportorvosi Központ traumatológus orvosa tud bővebb felvilágosítást adni konzultáció keretében,(Dr. Páll Zoltán, rendelési idő: Szerda délutánonként) vagy az Életmód Egészségpont mozgásterapeutáitól kérhet segítséget a megfelelő edzés és mozgásformák kialakítása végett.
Bővebb információ elérhetőségeinken:
Sportorvosi Központ, 06-30-512-1496, www.sportorvosikozpont.hu;
Életmód Orvosi Központ, 06-70- 409-3120, www.eletmodorvosikozpont.hu

Üdvözlettel:
Dr. Matusovits Andrea