Orvos válaszol - Tegye fel Ön is kérdését!

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Kérdés Kullai Timi2017.02.02

Kedves Doktorúr, oldal szerkesztők!

Én egy 35 éves lány vagyok, 4 éve volt fogamzásgátló 13 év egyfolytábani szedése, (mint kockázati tényező), és sportbaleset következtében egy mélyvénás trombózisom a bal vádlimban. Kikezelték, a hematológiai eredményeimben is már nincsen kockázati tényező, kvázi visszaállt a rend.

Most elkezdtem egy 3 hónapja futni, illetve inkább csak kocogásnak hívnám :) , melynél szépen bírtam, semmi baj nem volt 3 hónapig, most picit változtattam a terven, gyakorolgattam a helyes első talpra érkezést sarok helyett, és azóta fáj a sípcsontomnál a vádlim közepe, illetve forró a térdem is. Ha nem lett volna korábban trombózisom, nem lennék megijedve tőle, hanem kenegetném valami krémmel és kész. De amiatt vagyok megijedve, hogy ez bár más jellegű fájdalom, nem gyanakszom trombózisra ismét, főleg hogy már a fogamzásgátlót sem szedem, de mégis tanácsra, megnyugtatásra vágyom, és boldogan találtam ezt az oldalt, ahol lehet kérdezni szakorvostól.
A kérdésem, (tudom, hogy látatlanban, röntgen nélkül nehéz..., de talán az elmondottak széleskörű leírásából tudna nekem segíteni), hogy mi lehet ez most, és mivel kezeljem?
Aztán az ezt kikezelés utáni talán még fontosabb kérdésem az az lenne, hogy egy trombózison átesett fiatal ember mit sportolhat amivel nem okoz bajt a lábnak, sokan mondják pl. hogy a futás, kocogás, de még a séta is megterheli a térdet, vádlit egészséges embernél is, lehet hogy én pl. soha nem használhatnám ezt a sportnemet?
Én csak a szívem egészségének megőrzése miatt szeretnék valamilyen kardió mozgást végezni minden nap, viszont most megijedtem, hogy lehet, hogy mást kellene, nem szeretnék komoly bajt, ne adj Isten újabb trombózist.

Kérem segítsen, hogy mi lehet most a baj, és mit változtassak a jövőben az edzésemen, trombózis után mit lehet a szívért tenni mozgáskultúra tekintetében?

Nagyon szépen köszönöm előre is a kedves válaszát és a türelmét a részletes, kis hülye levelemhez.

Minden jót kívánok, tisztelettel!
Kullai Timi

Válasz 2017.02.03

Egyértelműen gyulladást jelez a forró térd, valószínű, hogy rosszul terheli az ízületet. Trombózisnál nem ízületi probléma jelentkezik! Ha fél egy hasonló szövődménytől, akkor angiológushoz el kell mennie.A sportnem választásnál olyan irányban kell gondolkodnia, mely ciklikus, és nem erőltető mozgás.Én az úszást és ellipszis trénert ajánlom!