Orvos válaszol - Tegye fel Ön is kérdését!

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Kérdés Faragó Norbert2017.04.22

Üdvözletem!
16 éves vagyok,kézilabdázok.Szeretnék lábbal sokkal gyorsabb lenni. Lekövetni, megállitani a támadót. Milyen gyakorlatokat kell végeznem?
Köszönöm

Válasz 2017.04.25

Kedves Norbert,

köszönjük kérdésed, amely igen összetett dolog, nehéz rá egyszerű választ adni, de megpróbálok néhány fontos területre rávilágítani válaszomban.

Mivel mindennek az alapja az állóképesség, így ezt a területet érdemes először megvizsgálni, milyen paraméterekkel rendelkezel. Hiába vagy ugyanis gyors, ha hamar elfáradsz vagy nem regenerálódsz gyorsan az intenzív erőkifejtések között. Ez nem csak izom, hanem idegrendszeri fáradtságot is jelent, amely a figyelem, koncentrálóképesség rovására megy.

A következő pont az erő, jelen esetben a dinamikus láberő kérdése. Ezt a kérdéskört is érdemes körüljárni, pl. milyen izomtömeggel rendelkezel, illetve milyen arányban vannak jelen az egyes erőtípusokat fejlesztő edzések az edzésmunkádban. Az izomtömeg nagysága és az együttműködő izomrostok száma, vagyis a szinkronizáció határozzák meg többek között a gyorserő mértékét is. Az izomtömeg emellett a test-test elleni küzdelemben, vagy védőjáték esetén a stabil pozíció megtartása szempontjából is fontos.

A harmadik terület a gyorsaság maga. Ez is fejleszthető, de alapvetően genetikusan meghatározott a gyors/lassú izomrostok aránya. Természetesen egy labdajátékosnak nem kell olyan gyorsnak lennie, mint egy rövidtávú sprinternek, de nem árt... :)

A negyedik ide tartozó dolog a reakcióidő, illetve a reagálóképesség, mint koordinációs képesség.

Ötödikként talán a propriocepciót említhetném, amelynek nagy jelentősége van a gyors helyváltoztatással összefüggő ízületi sérülések megelőzésében, erre különféle stabilizációs gyakorlatokból álló programot lehet összeállítani.

Javaslom, keress fel egy specialista személyi edzőt, aki személyre szabott, sportágspecifikus gyakorlatokkal komplexen tudja fejleszteni képességeidet.


Üdvözlettel

Fülöp Tibor
sportszakmai igazgató
laborvezető
BDR A-Trainer