Orvos válaszol - Tegye fel Ön is kérdését!

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Kérdés Szücs József 2016.11.14

Bal térdem a térdkalácstól jobbra kb6cm_re szúr terhelésre hajlításra fáj . Egyszer volt Baker cisztám hátul térdhajlatban. egyszer beletérdeltem egy ágba. kérnék tanácsot fájdalom lehetséges okai.

Válasz 2016.12.01

Tisztelt Uram!

A jelzett fájdalom okai lehetnek ( a teljesség igénye nélkül ):

A térd ízületi :
porcok kopasa , sérülése, az oldal szalagok eltérései, Baker cysta, Baleset ( Trauma), Regi sérülés, Egyeb okok

Azt tanácsolom keresse fel házi Orvosát vizsgálatra .

Tisztelettel ,

DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
Sebész szakorvos
Fájdalomspecialista

Kérdés Hanzi Levente2016.11.23

Tisztelt Uram (Hölgyem) !
A Facebook-on olvastam hogy lehetőség van egy ingyenes sportdietetikai előadás igényelni.
Nagyon szépen megköszönném ha bővebb indformációt tudnának írni a megadott e-mail címre, szívesen igényelném ha van rá lehetőség. Egy karate sportegyesületről lenne szó. Köszönöm Hanzi Levente

Válasz 2016.11.24

Tisztelt Hanzi Levente!

Továbbítottam kérdését, kérését Angyal Viktória sportdietetikus kolléganő felé, aki felveszi Önnel a kapcsolatot a további egyeztetésre.
Üdvözlettel
Janicsek Zsuzsanna

Kérdés Márta2016.10.25

Tisztelt Cím!

A weboldalukon olvastam hogy van lehetőség kérdést feltenni.
37 éves vagyok rendszeresen sportolok, sajnos 1 évvel ezelőtt bokasérülésem lett. Kérem levelem alapján jelezzenek vissza, hogy milyen kezelést érdemes esetemben alkalmazni, célom további aktív sport tevékenység pl. futás, balett
Jelenlegi szoptatok, kérdésem hogy ez idő alatt lehet-e bármilyen kezelést végezni?

Köszönöm!

Előzmény:
2015. május vége - sportsérülés - ugrásból a bokámra érkeztem és az kifordult. Rögtön bedagadt, a balesetin megröngenezték: törés nem látható.
Ezt követően 4 hónappal - ultrahang felvétel készült, mely cisztát és ízületi folyadékot is kimutatott, az orvos a traumatogiára irányított, MRI javaslattal.

Tramuatológiai szakrendelésről MRI vizsgálatra küldtek, melynek eredménye:

Elvégzett vizsgálat: ízület, cégtag MR vizsgálat natív

"Bal bokaizület vizsgálata:
PD, FS, T2 súlyozott axiális. T1 és PD FS sagittalis valamint T1, T2 STIR coronalis mérések készültek a bal bokaizületről.

A lábboltozat kissé sülyedt.
A csontokban korjelző értékü jelintenzitás nem azonosítható.
Az ATFL kiszélesedett, kissé inhomogén. A CFL és a PTFL ép.
A delta szalag hullámos.
A tibialis posterior inhüvelyében kevés folyadékgyülem található.
A peroneus inak és az Acchilles ín a többi flexor és extensor ín lefutása és jelintenzitása szabályos.
A talonavicularis ízülettel összefüggően, attól dorsalisan kis synovialis cysta látható.

Vélemény:
Mérsékelt fokú pes plano-valgus.
ATFL és delta szalag distorsio (grade I-II.)
Tibialis posterior tenosynovitis.
Synovalis cysta a talonavicularis ízülettől dorsalisan."


Üdvözlettel:
Enyedi Márta
E-mail: enyedim@gmail.hu

Válasz 2016.11.21

Tisztelt Hölgyem ,

A csatolt kórtörtenet es az MR lelete alapján Önnek ún. Posttraumas -baleset utáni - enyhe foku elváltozásokat diagnosztizáltak a bokaizulet jelzett anatómiai képleteiben.
Ezekre az általunk javasolt komplex konzervatív kezeles tapasztalataink szerint eredményesen alkalmazható , amelynek része az orvosi kollagén terapia es a szakember irányításával végzett funkcionális gyogytorna is.
Az injekció összetétele alapján ( szteroid mentes !) az Ön eseteben is alkalmazható .

Kerem , szíveskedjék befáradni a leleteivel Klinikankra konzultációra es vizsgálatra a rendelési időmben :
H, Cs : du

Tisztelettel ,

DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
Sebész Szakorvos
Fájdalomspecialista

Kérdés Dr. Alliquander Anna2016.10.24

Tisztelt Sportorvosi Központ, Tisztelt dr. Babai László Úr!

Mint, a Testnevelési Egyetem külsős oktatója érdeklődnék, hogy van-e lehetőség Önöknél "tanulmányi látogatást" tenni egyszeri alkalommal a jelenlegi szemeszter folyamán?

A TF másodéves rekreáció szakos MsC-s hallgatói számára oktatunk "Terápiás sportrekreáció" nevű tantárgyat, mely tantárgy felelőse Prof. Dr. Berkes István. Az ő támogatásával, egyetértésével, mint óraadó, szeretnék bemutatni "jó gyakorlatokat" külső gyakorlat keretében. Az Önök "Központjáról", mint egykori válogatott evezős, evezős egyletemnek (Danubius Nemzeti Hajós Egylet) küldött emailből, valamint rádió adásból (Kossuth Rádió sportműsora) értesültem. Tevékenységük lefedi a "terápiás sportrekreáció" fogalmát (is). Ezért érdeklődök, hogy a hallgatók órarendje szerinti időpontban a félév folyamán 1 alkalommal, lenne e lehetőségünk részt venni egy Önöket bemutató előadáson, vagy foglalkozáson, ahol kézzel fogható közelségbe kerülne a terápiás sportrekreáció gyakorlati megvalósulása. Az órarendben ezek a dátumok "dupla gyakorlatok": szerda, reggel 8.30-11.15-ig. Két alkalomra még nem sikerült "jó gyakorlat"-ot "találni": November 2., November 16.
Amennyiben ezektől eltérő időpontban, de lenne lehetőségünk "látogatásra", kérem azt is írja meg.

Köszönettel, üdvözlettel:
Dr. Alliquander Anna
tanársegéd
Semmelweis Egyetem
Népegészségtani Intézet

Válasz 2016.11.21

Tisztelt Anna!

Telefonon egyeztessünk időpontot.
Telefonszámunk +36-305121496

Üdvözlettel
Janicsek Zsuzsanna

Kérdés Balga Ferencné2016.10.16

Fiam 15 éves, 45 kg, futballozik. Fizikális lemaradottsága miatt ( a csapattársai 70 kg-osak) a cserepadra kényszerült , holott kiskora óta a jó bal lábát s futballintelligenciáját dicsérték. Szeretném megnézetni Önökkel, alkalmas lesz- e az élsportra vagy sem.
Tisztelettel: Balga Ferencné

Válasz 2016.10.26

Kedves Anyuka!
Teljesítmény felmérést,testösszetétel elemzést követően és légzési parameterek ismeretében tudunk véleményt mondani.A tehetség csak az egyik oldala a sikeres sportolásnak. Egyéb adottságokra van már számszerűsíthető módszer.Ezeket ajánlom elvégeztetni a tisztán látás végett.
Bővebb információ elérhetőségeinken:
Sportorvosi Központ, 06-30-512-1496, www.sportorvosikozpont.hu

Üdvözlettel: dr. Matusovits Andrea

Kérdés Vastag Gábor2016.10.12

Régóta ( 1981) amatőr tájfutó vagyok, kisebb nagyobb megszakításokkal 35 éve sportolok. Eddig 2 maratoni távot teljesítettem (1999 és 2000).
2018-ban szeretném újra lefutni a maraton újra, remélem addig lesz 2 sérülésmentes téli időszakom. Milyen vizsgálatot/ tanácsadást javasol? (1969-ben születtem)
Köszönöm!

Válasz 2016.10.13

Kedves sportoló!
Mindenek előtt javasolok egy sportolókra kifejlesztett vérkémiai vizsgálatot.Ebből nagyon sok mindent meg tudunk állapítani a szervezet állapotáról, működéséről, hiányzó faktorokról, hormonális státuszáról, mindenről, ami a sportoláshoz elengedhetetlen. Ezen kívül szükség van egy testösszetétel felmérésre, ami alapján tudjuk hogy a maximális teljesítmény érdekében hol kell belenyúlni az összetételbe.A harmadik fontos terület a spiro és spiroergometria. Ezek alapján egy teljes képet tudunk adni a kiinduló pontról, majd az ellenőrzések során, amikre min. félévente szükség van, a fejlődésre rá tudunk mutatni. Ne felejtsük el a felkészülésben a dietetikus és pszichológus fontos munkáját, valamint a sportmasszőrök elengedhetetlen tevékenységét!
Időpont egyeztetés:
Sportorvosi Központ-
06-30-512-1496, info@sportorvosikozpont.hu ; www.sportorvosikozpont.hu

Üdvözlettel:
Dr. Matusovits Andrea

Kérdés Varga Attila2016.09.17

Tisztel doktor úr/nő!

Van egy szerintem velemszületett rendellenességem, amivel régen nem foglalkoztam, mert sport terén nem voltam valami aktív, mondhatni semennyire se. Most felnőtt fejjel, benőtt a fejem lágya ilyen téren, és már kettő éve, hogy saját testsúlyos gyakorlatokat végzek, és edzőterembe is járok. Csak táplálék kiegészítőkön élek, és vitaminokon, izületvédőn. Rengeteget változott a testkompozícióm, javult az aerob és kardió teljesítésem is. De a mindkét karomra kiterjedő könyökproblémám miatt egyre nehezebb az edzés. Jobb karomban jobban tapasztalható, gondolom, mert jobbkezes vagyok.

Minden alkalommal, mikor behajlítom a könyököm, valami kattan. Alapjáraton nem hallani, csak terhelés alatt. Főleg fekvőtámasz végzésénél hallható igazán. Illetve minden olyan mozdulatnál, ahol a könyökömet hajlítom. Sokat keresgéltem a témában, és azt hiszem sikerült beazonosítanom a problémát. Vagyis kettő közül nem tudom melyik lehet. Az egyik, vagy mindkettő, de elég gyakori rendellenesség.

Az első diagnózisom angol nevén a "snapping triceps syndrome" vagyis a tricepszem középső feje túlságosan rövid, és mikor eléri a bűvös határt, ameddig feszülni képes, átmozdul(kattan) a csonton. A másik a "subluxating ulnar nerve", vagyis a könyökben található ideg, hasonló feszülés után, kimozdul a könyökalagútból. Nagy valószínűséggel tricepsz probléma lesz, genetikusan rövid. Tenni ellene nem nagyon lehet. Kaptam tanácsokat, edzés közbeni könyök tartásra, ami csökkentette a dolgot. Például kézisúlyzőkkal dolgozva, semleges csuklótartásnál kevésbé tapasztalható a jelenség. De mostanában fájdalmat is tapasztalok már. A túl sok surlódástól begyulladhatott. Pedig egyre többet pihentetem.


A következő kérdéseim lennének:

1. Ahogy erősödik a tricepszem, vastagszik az izom, kisebb lesz a mozgástere és jobban feszülhet az izom, ezáltal a kattanás is erősebb lesz?

2. Tudna-e ajánlani erre a problémára valami gyógytornás gyakorlatokat, vagy masszást? Teniszlabdával szoktam maszírozni néha a falnál.

3. Elképzelhető, hogy mindkét probléma egyszerre lépjen fel? Illetve milyen szakrendelésre kellene elmennem, ahol megállapítanák pontosan mi a probléma?

Szívesen vennék még bármilyen javaslatot, vagy egyéb más enyhítő megoldást. Bármi érdekelne, nem igen szeretném abbahagyni ezt a sportot, mivel már már életstílusommá vált.

Válasz 2016.10.13

Tisztelt Varga Attila!
Valószínű a triceps ina ugrik át ezeknél a mozdulatoknál és ez okozza a hangot és az ennek következtében kialakult mikrosérüléseket és fájdalmat. Pontosabb diagnózishoz képalkotó eljárásokra lehet szükség, amelyekről a Sportorvosi Központ traumatológus orvosa tud bővebb felvilágosítást adni konzultáció keretében,(Dr. Páll Zoltán, rendelési idő: Szerda délutánonként) vagy az Életmód Egészségpont mozgásterapeutáitól kérhet segítséget a megfelelő edzés és mozgásformák kialakítása végett.
Bővebb információ elérhetőségeinken:
Sportorvosi Központ, 06-30-512-1496, www.sportorvosikozpont.hu;
Életmód Orvosi Központ, 06-70- 409-3120, www.eletmodorvosikozpont.hu

Üdvözlettel:
Dr. Matusovits Andrea