Orvos válaszol - Tegye fel Ön is kérdését!

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Kérdés Faragó Norbert2017.04.22

Üdvözletem!
16 éves vagyok,kézilabdázok.Szeretnék lábbal sokkal gyorsabb lenni. Lekövetni, megállitani a támadót. Milyen gyakorlatokat kell végeznem?
Köszönöm

Válasz 2017.04.25

Kedves Norbert,

köszönjük kérdésed, amely igen összetett dolog, nehéz rá egyszerű választ adni, de megpróbálok néhány fontos területre rávilágítani válaszomban.

Mivel mindennek az alapja az állóképesség, így ezt a területet érdemes először megvizsgálni, milyen paraméterekkel rendelkezel. Hiába vagy ugyanis gyors, ha hamar elfáradsz vagy nem regenerálódsz gyorsan az intenzív erőkifejtések között. Ez nem csak izom, hanem idegrendszeri fáradtságot is jelent, amely a figyelem, koncentrálóképesség rovására megy.

A következő pont az erő, jelen esetben a dinamikus láberő kérdése. Ezt a kérdéskört is érdemes körüljárni, pl. milyen izomtömeggel rendelkezel, illetve milyen arányban vannak jelen az egyes erőtípusokat fejlesztő edzések az edzésmunkádban. Az izomtömeg nagysága és az együttműködő izomrostok száma, vagyis a szinkronizáció határozzák meg többek között a gyorserő mértékét is. Az izomtömeg emellett a test-test elleni küzdelemben, vagy védőjáték esetén a stabil pozíció megtartása szempontjából is fontos.

A harmadik terület a gyorsaság maga. Ez is fejleszthető, de alapvetően genetikusan meghatározott a gyors/lassú izomrostok aránya. Természetesen egy labdajátékosnak nem kell olyan gyorsnak lennie, mint egy rövidtávú sprinternek, de nem árt... :)

A negyedik ide tartozó dolog a reakcióidő, illetve a reagálóképesség, mint koordinációs képesség.

Ötödikként talán a propriocepciót említhetném, amelynek nagy jelentősége van a gyors helyváltoztatással összefüggő ízületi sérülések megelőzésében, erre különféle stabilizációs gyakorlatokból álló programot lehet összeállítani.

Javaslom, keress fel egy specialista személyi edzőt, aki személyre szabott, sportágspecifikus gyakorlatokkal komplexen tudja fejleszteni képességeidet.


Üdvözlettel

Fülöp Tibor
sportszakmai igazgató
laborvezető
BDR A-Trainer

Kérdés Urbán Józsefné2017.04.10

Tisztelt Szakértő!

Másfél éve futok, és az utóbbi hetekben a jobb lábamban elég erős fájdalmat érzek. Először csak a sípcsontom belső oldalánál jelentkezett fájdalom, majd később már az egész vádlimban minden lépésnél hasogató fájdalmat érzek, amely nem ritkán felsugárzik egészen a csípőmig. Pihentetésre sem igazán javul, kenegettem már mindennel, szedtem rá ibuprofent is egy hétig, de igazából semmi sem változik. Régebben a bal lábammal is voltak hasonló jellegű panaszok, de arról már elmúlt, illetve ott csak a sípcsont belső oldalánál éreztem a fájdalmat, és nem volt ilyen erős mint most a jobb lábamban. Mi lehet ennek a fájdalomnak az oka? Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel
Urbán Józsefné

Válasz 2017.04.12

Tisztelt Urbán Józsefné!

Ortopédiai kivizsgálást javaslok, de problémáját valószínűleg a lúdtalp okozza.
Üdvözlettel

Kérdés Dancs Ágnes2017.04.12

Üdvözletem!

1 éve küszködök a hátammal, de az orvosok is.
A 2 lapocka között 0-24 fájdalom van ami sugárzik a bal felső végtagba, aztán zsibbadás.
Az első orvos ez nem igazán érdekelte, elkérte a régebbi leletemet, ami egy röntgen lelet volt.
Rajta: nagyívű scoliosis, spondylosis, fokozot lordosis.
Ennek fejében egy lumbális szakasz mri vizsgálatát intézte.
Amin: 2 haemangioma, spondylosis, L3-L5 protrusio ábrázolódott.

10 alkalmas gyógytornát írt ki, amire én tisztességesen jártam, de a 6-dik alkalom után megint orvos kellett (reumatológus) mert nem javult.
A fizikális vizsgálat a következő: azt mondta, hogy a hátam nagyon csúnya, mintha egy 70 éves ember állna előtte.
A gyógytorna hatására begyulladt a hátam, inkább intéz egy időpontot az Országos Gerincgyógyászati Központba egy ortopédtushoz.

Az ortopédus meglátott borítékolja a nyaki sérvet.
Így el is küldött mri-re cervicalis szakasz vizsgálatára.
Az eredmény: C7-C6 porckorongdegeratió.
A C7 csigolyánál nagyon durva a degeratió, szemmel látható.
Egyelőre nem kell műtét, 14 alkalmas gyógytorna.

Hát az sztk-ás gyógytornát én magam felejtettem el, inkább fizetek a maszek gyógytornásznak.
A minőségibb ellátás, vagy az esetemben kezelés pénzbe kerül.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy gyorsan javul az állapotom, de azt bizton tudom, hogy az sztk-ás kezeléssel szemben ez sokkal hatékonyabb.

Hát megint az elején tartunk, megint elkezdtem, de nem látom a végét, nem tudok dolgozni, nem tudok semmi megterhelő feladatot végezni, fáradt, gyenge vagyok.
Ehhez 23 éves vagyok, gyógy- és spormasszőr szakot tettem le.


Ráadásul a laboreredményem sem jó, 2 hónapja valahol gyulladás van.

Tiszteletem!

Válasz 2017.04.12

Tisztelt Hölgyem!
Egy tüzetes orvosi vizsgálat kiterjedően az egész testre, nemcsak a nyaki szakaszra, segítene a diagnózis felállításában.
Amennyiben további segítségre van szüksége, időpont egyeztetés után várjuk rendelésünkön.
Bejelentkezés, bővebb felvilágosítás a 30-5121496os telefonszámon
Üdvözlettel

Kérdés Sebők Andrea2017.03.06

Üdvözlöm, a következők miatt szeretnék teljesítménydiagnosztikai vizsgálaton részt venni:
- 15 év mozgásszegény életmód után szeretnék elkezdeni TRX edzésekre járni személyi edzővel
- A személyi edző kérte, hogy mielőtt elkezdenénk a munkát, vigyek neki terheléses EKG-ról papírt
- Valószínüleg van egy terhelés által provokált asztmám, erről szeretnék megbizonyosodni, hogy valóban fennáll-e, ill. mi írható a rovására, mi pedig az állóképességem hiányának tudható be. (Kamasz koromban, amikor a kifulladás miatt sportorvos vizsgált, kis mértékű szívbillentyű eltérésről is beszéltek nekem)
- Tapasztalatom szerint a 150-es pulzus elérésekor úgy érzem, mindjárt elájulok, ennek is szeretném tudni az okát

A kérdésem az lenne, hogy ezek alapján jó helyen járok-e Önöknél, vagy hagyományosabb kivizsgálás felé kell forduljak.

Üdvözlettel
Sebők Andrea

Válasz 2017.03.09

Kedves Sebők Andrea!

Kardiológiai kivizsgálást javasolok egy terheléses EKG vizsgálattal. KardioKözpontunk kiváló orvosát Dr. Vaskó Pétert ajánlom.

Üdvözlettel: dr. Matusovits Andrea

Kérdés Mezei Hajnalka2017.02.25

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Fiam 17 éves leigazolt kajakos jó eredményekkel , heti 3 reggeli úszó és heti 5 -6 délutáni edzéssel!
Az edzések mennek viszont az iskolára már nincs energia

Válasz 2017.03.03

Kedves Mezei Hajnalka!

Mind a sportteljesítményét, mind az iskolai teljesítményét befolyásolhatja a gyermeknek a táplálkozása, illetve az étrend-kiegészítők helyes alkalmazása. Ez egy befolyásoló tényező, természetesen ezen kívül számos más oka is lehet a teljesítményromlásának. Az általános sporttáplálkozási ajánlás szerint az étrend-kiegészítők használatát megelőzően először a sportoló étrendjét szükséges tudatosan a sporttevékenység célját figyelembe véve összeállítani, és segíteni szakértő támogatásával, hogy megfelelően el tudja a sportoló sajátítani. Fontos szempont a napi energiaszükséglet meghatározása mellett a makrotápanyagok arányának eloszlása (fehérje-szénhidrát-zsír). Ezt egyénre szabottan egy tápláltsági állapot felmérést követően, amely egy testösszetétel elemzést is tartalmaz, tudjuk megállapítani. Ennek függvényében lehet az étrend-kiegészítőket az étrendhez illeszteni. A folyadékpótlás is kulcsfontosságú a teljesítményt tekintve, előnybe részesítse az energia-, szénsavmentes víz és az izotóniás italok fogyasztását. Összességében egy személyes konzultációval, egyénre szabottan lehetne feltárni azokat a pontokat, amelyek okozzák a sportoló gyermek teljesítményének romlását.

Kérdés Gál Krisztián2017.02.25

Foci küzben meghuztam a belső közelítő izmomat egy hónap pihenés után fokozatosan ujrakezdtem fél óra játék után éreztem hogy elég .Másnap reggelre a lábam ugyanugy fájt.Most eltelt két hónap azóta mostmár nem mindig érzem csak ha a belső felét használom a combizmomnak.Kérdésem az hogy mennyi ideig tarthat egy ilyen sérülés?Ja sajnos én álló munkát végzek minden nap és sajnos a pihentetés nem igazán megoldható.milyen otthoni kezelést ajánlana és mikortól terhelhetem az izmot.Amig afájdalom teljesen el nem múlik ne terheljem egyáltalán?
Köszönettel Krisztián

Válasz 2017.03.03

Tisztelt Gál Krisztián!

Páll Főorvos Úr személyes konzultáció alkalmával a képalkotó eljárások birtokában tud erről pontos véleményt mondani Önnek. Rendelési ideje: szerda 15-20 ig.
Várjuk bejelentkezését a 30-512 1496os telefonszámon.
Üdvözlettel
Janicsek Zsuzsanna

Kérdés Nyakó Zoltán2017.02.20

Hello
Részleges rotator izom szakadás van a vállamban. A kérdésem az lenne hogy csak a műtét lehet megoldás?

Válasz 2017.03.03

Tisztelt Nyakó Zoltán!

Páll Főorvos Úr személyes konzultáció alkalmával a képalkotó eljárások birtokában tud erről pontos véleményt mondani Önnek. Rendelési ideje: szerda 15-20 ig.
Várjuk bejelentkezését a 30-512 1496os telefonszámon.
Üdvözlettel
Janicsek Zsuzsanna

Kérdés SEva2017.02.23

Kérdésem sportpszichológiai jellegű.
Gyermekem 14 éves, 6 éves kora óta jégkorongozik. Soha nem volt túl nagy az önbizalma, de az utóbbi időben a meccseken nyújtott teljesítményében ez fokozottan megmutatkozik. Retteg attól, hogy hibázik, és emiatt nem képes hozni, amit elvárnak tőle és amire igazából képes lenne. Át lehet ezen lendülni vagy nyugodjunk bele, hogy a versenysport nem neki való?

Válasz 2017.03.01

Kedves Hölgyem!

Egy személyes konzultáció mindenképp szükséges lenne. Központunkban dolgozik Faludi Viktória sportpszichológus, akihez bátran és bizalommal fordulhatnak ezzel a problémával.

Üdvözlettel: dr. Matusovits Andrea

Kérdés Zanyi Csaba2017.02.13

Tisztelt Cím,

Fiam, Zanyi Ferdinánd kilenc éves, igazolt sportoló öttusa és úszás sportágakban. Utánpótlás 10 éves kategóriában versenyzik, érvényes sportorvosi igazolással.
Az utóbbi időben egyre gyakrabban panaszkodik fáradtságról, bár a versenyeredményei jók. Gyakran sápadt, hangulata hullámzó. Vitaminokat (Béres csepp+c) rendszeresen szed.
Heti hatszor van két-három órás edzése. Edzője szerint még sokkal többet kellene bírnia és az edzésmennyiség növekedni is fog.
Mielőtt ez bekövetkezik, szeretnénk egy diagnosztikai vizsgálattal alátamasztani a gyermek erre való fizikai és pszichés felkészültségét és alkalmasságát, ha van rá mód, tanácsadással egybekötve.

Fentiekben kérem szíves segítségük.

Várom szíves válaszuk, tájékoztatásuk a lehetőségekről. Előre is köszönöm szépen.

Üdvözlettel
Zanyi Csaba

Válasz 2017.02.14

Kedves Szülő!
Természetesen fontos, hogy kiderüljön, mi áll a hátterében a terhelhetőség csökkenésének.Megfelelő táplálkozás/ elegendő pihenés / szükséges regenerációs metódusok/ esetleges infekció/stb. Mindenek előtt vérkép analízisre van szükség.Ha azt a Béres-csepp extrát szedik, melyben Kobalt van, az dopping listás szer! Erre majd későbbiekben figyelni kell! Február 22-én 17 órakor megfelel egy konzultáció?
Üdvözlettel: Matusovits Andrea

Kérdés Szerző Ákos2017.02.08

Tisztelt Dr. Nő/Úr!

3 hónapja kezdtem el edzőterembe járni. Nagyobb súlyok használatakor előfordul, hogy erős, nyilalló, lüktető fájdalom keletkezik a fejemben. Olyan az érzésem, mintha egy ér elpattanna a fejemben, általában csak bal oldalon jelentkezik. Néhány perc pihenő után tudom folytatni az edzést, de a súlyokon csökkentek. Edzés után pedig tompán kezd fájni a fejem, amely egyszer 3 napig is tartott. Mennyire vegyem komolyan ezeket a jeleket merre induljak el?

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Szerző Ákos

Válasz 2017.02.13

Kedves Ákos!

Terheléses vizsgálatot ajánlok, ahol a pulzus és vérnyomás kontroll folyamatos a fizikai terhelés alatt.Ezenkívül fejfájás ambulanciára feltétlenül el kell menni neurológushoz.

Üdvözlettel,
dr. Matusovits Andrea