Orvos válaszol - Tegye fel Ön is kérdését!

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Orvos válaszol

Kérdés Pahomova Natália2017-09-19 13:35:07

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretnék érdeklődni az iránt, hogy a 8 éves kislányom, aki lúdtalpas (gyógytalpbetétet is hord), járhat-e vívásra? Azért merült fel a kérdés, mert köztudottan a térdet terheli ez a sportág, ezen kívül feltételezem, hogy erősen "egyoldalúan" hat a gerincfejlődésre. Nem szeretném, hogy több kára legyen, mint haszna. Előre is köszönöm válaszát!

Válasz 2017-09-19 14:31:22

Kedves Hölgyem!
Lányénak a sport mindenképp segíteni fog! Lábboltozat fejlődéséhez a sportolás mindenképp segít.
Üdvözlettel
Dr. Matusovits Andrea

Kérdés Ágnes2017-09-19 12:26:30

Tisztelt Sportorvosi Központ!42 éves vagyok, normál súlyú, nem dohányzom. Néhány éve elkezdtem kocogni, kisebb-nagyobb kihagyásokkal. 2,5-3 km-rel kezdtem, most 5 km-t futok általában, max. 6-7-et. Van tehát némi fejlődés, de még most is nagyon nehezen megy, mindig be kell iktatnom sétákat, mert elfogy a levegő, pedig eleve lassan futok. Előfordul, hogy pár száz méter után rosszul érzem magam, hevesen ver a szívem, és szédülök, nem kapok levegőt. Ilyenkor meg kell állnom néhány percre. Régebben is előfordult, hogy pl. lépcsőzés, tornázás közben hasonlóan rosszul lettem.

Egyébként a nyugalmi ekg, vérnyomás rendben szokott lenni.

Mi lehet az oka ezeknek a panaszoknak, ill. milyen vizsgálatokat lenne érdemes elvégeztetni?Köszönettel:

Ágnes

Válasz 2017-09-19 13:51:29

Kedves Ágnes!
Egy kardiológiai ( EKG, szív UH és terheléses EKG) kivizsgálás szükséges és laborvizsgálat, valamint spirometeres légzésvizsgálat.
Bejelentkezés, bővebb felvilágosítás: 30-5121496os telefonszámon.
Üdvözlettel
Dr. Matusovits Andrea

Kérdés Göbölös Mária2017-09-11 13:23:50

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Egy kérdésem lenne a fiammal kapcsolatban. 14 éves lesz novemberben és rendszerint sportol, focizik egyesületi szinten. Szeretném megkérdezni hogy a tegnapi nap folyamán meccs előtt és közben is eléggé rosszul érezte magát fájt a feje és szédült egy kicsit de a meccset végigjátszotta. Amikor hazaértünk adtam neki egy fájdalomcsillapítót a fejfájása jobb lett de a szédülés nem igazán múlt el még a mai nap is fennáll. Nem is engedtem iskolába. Láza nincs azt mondja amikor feláll akkor szédül. Nyáron amikor melegebb volt előfordult hogy fájt a feje meccs vagy edzés után de ezt betudtam annak hogy meleg van és esetleg kevés folyadékot fogyasztott. Ezek utána egyből el is múltak miután hazaért és felfrissített magát. De a tegnapi után a szédülés még a mai napon is tart. Lehet hogy esetleg napszúrást kaptunk vagy valami komolyabb? gondoltam hogyha nem múlik akkor holnap a körzetihez leküldöm csak kicsit aggaszt ez a szédülés. Étvágya van, és rengeteg folyadékot itatok vele. Most volt sportorvosi vizsgálat is 3 hete /vizelet, EKG, szemvizs. vérnyomás/ és minden rendben volt. Ön szerint helyes ha holnap leküldöm a háziorvoshoz? vagy esetleg ez elmúlik 1-2 napon belül magától és nem kell nagyon aggódnom?? Köszönöm válaszát

Válasz 2017-09-19 12:35:45

Kedves Szülő!
Legyen szíves vizsgálatra küldeni 14 éves fiát! Valószínűleg nincs komolyabb probléma, lehet vírus fertőzés előjele, lehet napszúrás ha hányingere is van, lehet vérnyomás probléma, vércukorszint eltérés. Vizsgálja meg a háziorvos, esetleg egy laborvizsgálatot is érdemes megcsináltatni, ha nem múlnak a panaszok!
Üdvözlettel
Dr. Matusovits Andrea

Kérdés Monda László2017-09-05 15:46:08

63 évesen hetente kétszer aktívan fallabdázom! Azt vettem észre, hogy lassan csökken vissza a pulzusom. Egy óra múlva is még 90 volt.

A lépcsőn felsietve besavasodik a lábam.

Létezik valamilyen vizsgálat, hogy megelőzzem a nagyobb bajt, ha egyáltalán ez a jelenség kóros?

Válasz 2017-09-19 12:35:13

Kedves Monda László!
Legyen szíves csináltatni minden évben labor ellenőrzést és kardiológiai kivizsgálást!
Üdvözlettel:
Dr. MAtusovits Andrea

Kérdés Tornyai Róbert2017-08-23 06:03:36

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!31 éves férfi vagyok,rendszeresen kerékpározom sportszerűen. 7 éve bringázom,az utolsó edzésemen elestem,és több helyt megütöttem magam. Az oldalam annyira fáj hogy ma kérek rtg beutalót. Ha kiderül hogy borda repedés vagy törésem van,akkor mennyi idő míg újra sportolhatok? A téli edzéseket szoba biciklivel oldom meg,esetleg nem meg erőltetően szoba biciklizni lehet?Köszönöm a választ!

Válasz 2017-08-29 14:31:43


Kedves Kerékpározó!

A bordatörés/ repedés nagyon fájdalmas, ezért a mozgást csak maga a fájdalom fogja korlátozni. Ezt Ön fogja érezni! Fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket (lokálisan felhelyezett formában is, pl. Flector tapasz) lehet használni. Általában 6 hétig szokott fájni! A szobabicikli egyáltalán nem kontraindikát! Addig csinálja, amíg a fájdalom engedi!

Üdvözlettel:
Dr. Matusovits Andrea

Kérdés Bileczné Nagy Angelika2017-08-17 14:45:38

TIsztelt Doktornő/Doktor úr!

43 éves vagyok, 3 éve futok rendszeresen. Az utóbbi időben heti 2-3 alkalommal futok 12 km-t és kiegészítésként 1-2 TRX edzést beiktatok. Kb 2 hete futás után fájni kezdett az egyik talpam. Azon a héten már csak egy TRX edzést iktattam be. A fájdalom elmúlt. A következő futásnál megint előjött, így már a múlt héten csak pihenés volt. A fájdalom jellege alapján talpi bőnye gyulladásra gyanakodok. Orvosi diagnózisom 25-én lesz remélhetőleg, akkor jutok el ortopéd szakorvoshoz.

A talpamat Flectorral kenem, jegelem, SMR hengerrel nyújtok. 2x1 Flector EP és pihentetés a házi terápia. Mozgásként a biciklizés maradt, mert valamit muszáj!

Tehetek-e még valamit? Maradhat-e a biciklizés? Esetleg a TRX?Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel: Bileczné Nagy Angelika

Válasz 2017-08-18 15:14:04

Kedves Angelika!Tökéletes a terápiája!Esetleg bioptron lámpázás és Bemer magnetoterapia jöhet pluszban szóba es majd az ortopédus kolléga javaslatai természetesen.
Bejelentkezés, bővebb felivilágosítás a 30-5121496os telefonszámon.
Üdvözlettel
Dr. Matusovits Andrea

Kérdés Nagy Angéla2017-08-12 15:05:56

Tisztelt Szakértő!27 éves nő vagyok. Fitten és egészségesen élek és táplálkozom (DASH diéta, gondosan összeválogatott napi edzés program (taichi/yoga-kardio/stretching/általános kondícionálás~heti 5x90perc). Természetesen emellett nem dohányzom és nem fogyasztok alkoholt. Két hete volt egy struma lobectomiám autoimmun hyperthyreosis miatt. A műtét miatt most átmenetileg fel kellett hagynom az edzéssel-illetve a túlzott fizikai megerőltetéssel/hajlongással. A második héttől 30-40 perces edzéseket már beiktathatok a sebész szerint (úszás/futás/szobabicikli vagy alsó végtagok stretchingje), de a teljes sebgyógyulásig 6 hét, s addig a yoga pl. szóba sem jöhet... Bár ígyis- a kényszerpihivel- eltelik a napom, de hiperaktivitásomra és stressz copingomra az edzés volt a legjobb recept, így eléggé hiányzik, mint napi rutin. A kérdésem az lenne, hogy az olyan kedvenc gyakorlataim, amik a törzs/has/kar és fenék izmokat hivatottak formálnii (hasprés, felülés, lábkitartás, hasonfekvésből törzsemelés, fekvőtámasz, kissúlyzós edzés (2-3kg), variált plank gyakorlatok etc.) a műtétet követő hanyadik héttől lehetnének újra az edzésem részei? (ugye a teljes 6 hetet nem szükséges kivárni hozzájuk?- persze a türelmetlenségem ellenére, nekem is az egészségem az első. :))Megtisztelő válaszát köszönöm!Üdvözlettel: Anga

Válasz 2017-08-16 17:57:23

Kedves Anga!
Gratulálok a rendkívül tudatos egészség és mozgás programjaihoz. Nagyon ritkán látni ilyen összeszedett, felépített, egészséges gondolkodást és életvitelt!
Megértem, hogy hiányzik a rutin és a mozgás hiány feszültebbé, türelmetlenebbé teheti az embert. A teljes gyógyulásig épp ezért inkább relaxációs gyakorlatokat csináljon, fekve végezhet alsó testfélre irányuló kis intenzitású gyakorlatokat. A lényeg, hogy felső testfél mozgásával most ne járjon, és ne okozzon nyomás emelkedést a testben, tehát pl haspréssel járó gyakorlatokat is átmenetileg mellőzni kell.
Ami engedhető: relaxációs gyakorlat, s olyan szobakerékpár, mely nem emeli a pulzust 100/ min. fölé, tehát kis intenzitású gyakorlat. A hasprés, felülés, lábkitartás, hason fekvésből törzsemelés, fekvőtámasz, kissúlyzós edzés (2-3kg), variált plank gyakorlatok végzését a 6 hetes kontroll után kezdheti. Legyen kicsit türelemmel a saját egészsége érdekében, és a teljes gyógyulás után, amennyiben a kezelő orvosa is engedi, felépítheti újra a mozgás terápiáját, amihez újfent gratulálok!

Kérdés Unoka Mihály2017-08-02 14:55:18

Az intézményben lehetőség van e sportorvosi engedély kérésre versenyszerű sportoláshoz?

Válasz 2017-08-02 16:26:24

Tisztelt Unoka Mihály!

Ahogy a telefonban is említettem, szerdai napokon Páll Főorvos Úr kihelyezett sportorvosi rendelést végez Sportegyesületünk tagjai részére, az engedélyezést is itt végzi. Amennyiben időpontban tudunk a későbbiekben segíteni, jelezze felénk
Üdvözlettel
Janicsek ZSuzsanna

Kérdés Hágen András2017-07-25 17:33:15

Tisztelt Holgyem/Uram,Hágen András vagyok. Sportoló vagyok és egy olyan kérdéssel fordulok Onhoz, amely égeto. Futás kozben a jobb terdemben az oldalsóterdszallagomban szuró fajdalmat ereztem, amelyhez párosult zsibbadó érzés a jobb vádlim felső részén. Múlt héten tortent ez az eset, de meg ma is ugyanezek a tuneteket erzem. Azt mondták a rontgen utan a baleseti sebeszeten, hogy nincs porclevállás csak az oldalso szallagom nqgyobb terhelésnek lett kitéve, és párnapig pihentessem. On szerint ez elegendő, vagy nézessem meg térdspecialistával?

Válaszát elore is koszonom.Tisztelettel:

Hagen Andras

Válasz 2017-07-27 12:35:38

Tisztelt Hágen András!

Ha 2-3 hét alatt a panaszok nem rendeződnek, akkor szükséges továbblépni.

Tisztelettel:
Dr. Páll Zoltán

Kérdés Hachbold judit2017-07-18 18:37:09

Tiszelt Andrea. 24 éves vagyok és ökölvívó.

Ehhez kellenének a futások ugrálások stb. :(

A sportról nem szeretnék lemondani igyis sokat hagytam ki a tédem miatt. Lehetséges,hogy van olyan injrkció ami hekyre tudná hozni?

És rövid időn belül tudnék rendesen sportolni?

Persze fokozatosság elve szerint.

Milyen árban vannak az injekciók? Mennyi kellhet belőle egy makacs lágyulásnál?

(Csak tájékozodás jeleggel,hogy akkor keressem fel a doktór úrat,ha már lesz a kezelésre valóm :)

Válasz 2017-07-27 11:54:55

Tisztelt Hachbold Judit!

Mindenek előtt egy MRI, majd klinikai vizsgálat szükséges. Vannak injekciós lehetőségek, de csak pontos diagnózis után.

Tisztelettel:
dr. Páll Zoltán